Boli și afecțiuni respiratorii

Sinuzita acută: tipuri, cauze, simptome, diagnostic și tratament

Sinuzita acută este o afecțiune determinată de inflamația mucoasei ce căptușește sinusurile craniene. Se manifestă de obicei prin nas înfundat și presiune pe pomeți, în zona ochilor sau a frunții.

Sinuzita apare atunci când căptușeala sinusurilor se inflamează, ca rezultat al unei reacții inflamatorii sau al unei infecții cauzate de un virus, o bacterie sau o ciupercă. Potrivit https://medlineplus.gov, sinusurile sănătoase nu conțin bacterii sau alți germeni. De cele mai multe ori, mucusul se scurge în exterior și aerul circulă prin sinusuri.

Când acestea se blochează și se acumulează prea mult mucus, bacteriile și germenii se pot dezvolta mult mai ușor și astfel apare sinuzita. Potrivit unui studiu publicat în Canadian Family Physician și citat de www.ncbi.nlm.nih.gov, aproximativ 0,5% din complicațiile infecțiilor tractului respirator superior sunt determinate de sinuzită, care afectează mai des adulții decât copiii (deoarece aceștia nu au sinusurile dezvoltate complet).

Sinuzita este clasificată în tipul acut, subacut și cronic, potrivit www.healthline.com. Sinuzita acută are durata cea mai scurtă din punctul de vedere al manifestării simptomelor, sinuzita subacută se poate manifesta chiar și până la trei luni, în timp ce simptomele sinuzitei cronice pot depăși această perioadă.

Ce reprezintă sinuzita acută

Sinuzita acută este o afecțiune ORL caracterizată printr-o inflamație a mucoasei ce căptușește sinusurile craniene. De obicei, se manifestă prin nas înfundat și presiune pe pomeți, în zona ochilor sau a frunții. Afecțiunea, ce poartă și denumirea de rinosinuzită, este cauzată, de cele mai multe ori, de o răceală sau de o infecție virală, dar poate avea și cauze neinfecțioase.

Factori de risc și cauze ale sinuzitei acute

De obicei, sinuzita acută este cauzată de o infecție virală a căilor respiratorii superioare. Inflamația poate fi determinată de:

  • Infecții virale
  • Alergii
  • Infecții dentare
  • Poluarea din mediu și fumul de țigară
  • Un pasaj nazal îngustat de polipii nazali

Unele persoane sunt predispuse să dezvolte de-a lungul vieții această afecțiune. Potrivit https://my.clevelandclinic.org, este vorba despre persoane care:

  • au alergii
  • au probleme legate de structura nasului (cum ar fi deviația de sept) sau polipi (formațiuni aflate pe căptușeala pasajelor nazale sau a sinusurilor).
  • petrec mult timp în locuri în care aceste infecții sunt frecvente, cum ar fi creșele sau grădinițele.

Tipuri de sinuzite acute

Cea mai frecventă sinuzită a sinusurilor maxilare este o afecțiune nonodontogenică manifestată prin inflamație și infecție, denumită rinosinuzită acută. Diagnosticul acesteia se pune ținând cont de perioada de manifestare a simptomelor – mai puțin de 12 săptămâni. Potrivit https://teachmesurgery.com, tipurile de sinuzite acute sunt:

  • rinosinuzite virale – cauzate, de obicei, de rinoviruși și coronaviruși
  • rinosinuzite post-virale – manifestate prin inflamație reziduală a mucoasei determinată de o infecție virală cu simptome încă prezente)
  • rinosinuzite bacteriene – sunt precedate, de obicei, de o infecție virală, ce predispune mucoasa la o infecție bacteriană. Cele mai frecvente organisme cauzatoare ale acestui tip de rinosinuzită sunt S. Pneumoniae, H. Influenzae, M. Catarrhalis și S. Aureus.

Simptome ale sinuzitei acute

Semnele și simptomele sinuzitei acute sunt mai degrabă nespecifice, ceea ce face dificilă diferențierea acestei afecțiuni de răceala obișnuită, gripă sau rinita alergică, arată www.sciencedirect.com. Totuși, există anumite manifestări care pot conduce la stabilirea acestui diagnostic, arată www.healthline.com. Printre acestea se numără:

  • congestia nazală
  • secreții nazale galbene sau verzui
  • dureri de gât
  • tuse care se înrăutățește pe timpul nopții
  • dureri de cap
  • durere, presiune sau sensibilitate în spatele globului ocular
  • dureri de urechi
  • dureri de dinți
  • simț al gustului și al mirosului redus
  • febră

Diagnosticarea sinuzitei acute

În diagnosticarea sinuzitei acute, medicul va ține cont de simptomele și istoricul medical. În cadrul examinării, medicul va observa urechile, nasul și gâtul pentru a vedea dacă există blocaje, inflamații sau scurgeri. Dacă există suspiciuni referitoare la prezența unei alergii, medicul va recomanda un test care să determine ce alergeni ar putea cauza apariția sinuzitei. De asemenea, medicul specialist va apăsa ușor sinusurile pentru a identifica prezența unei infecții. Pentru confirmarea diagnosticului, medicul poate recomanda și aceste teste:

  • endoscopia nazală: cu ajutorul unei camere video, va putea fi vizualizată zona afectată și astfel identificate inflamația sau anomaliile la nivelul sinusurilor
  • teste imagistice: medicul poate recomanda un CT sau un RMN pentru a identifica inflamația sau anomaliile la nivelul nasului sau al sinusurilor. Ambele teste sunt neinvazive.

banner-sinulan

Tratamentul sinuzitei acute

Multe infecții ale sinusurilor se ameliorează fără tratament, însă anumite medicamente pot accelera recuperarea și reduce șansa ca infecția să devină cronică, potrivit www.health.harvard.edu (https://www.health.harvard.edu/a_to_z/acute-sinusitis-a-to-z). Acestea sunt:

  • decongestionante
  • antihistaminice
  • spray-uri nazale cu steroizi
  • spray-uri nazale saline
  • analgezice
  • antibiotice

Potrivit https://my.clevelandclinic.org, antibioticele sunt eficiente doar în cazul infecțiilor bacteriene. Cele mai multe sinuzite sunt cauzate de virusuri sau de alți factori care nu necesită tratament cu antibiotice.

Gama de produse Sinulan, destinată îngrijirii aparatului respirator, se bazează pe puterea naturii, adresându-se atât adulților, cât și copiilor. Una dintre plantele din care sunt realizate aceste produse este socul, ce susține tractul respirator, precum și sistemul imunitar.

Este important să apelăm la ajutor medical atunci când durerile la nivelul feței sunt însoțite de febră ori de secreții nazale verzui care persistă mai multe zile la rând. Totodată, manifestarea repetată a sinuzitei acute poate fi determinată de alergii sau pot exista alte cauze ale congestiei sinusurilor. Și în această situație, cauzele exacte vor fi determinate de medicul specialist.

Related posts
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni respiratorii

Edemul pulmonar - factori declanșatori și simptome

3 Mins read
Edemul pulmonar este o afecțiune gravă ce apare atunci când în alveolele plămânilor se acumulează lichid. Acest lucru duce la…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiBoli și afecțiuni respiratorii

Pneumonia interstiţială la copii: simptome și tratament

4 Mins read
Pneumonia interstițială la copii este un termen general folosit pentru un grup de boli pulmonare rare, care afectează, în principal,…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni respiratorii

BPOC - Ce este bronhopneumopatia cronică obstructivă?

4 Mins read
Bronhopneumopatia cronică obstructivă este una dintre cele mai frecvente afecțiuni ale plămânilor, de care, conform Organizației Mondiale a Sănătății, suferă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *