Tusea productivă – afecțiunile în care apare și cum se ameliorează

Tusea productiva

Tusea productivă este acel tip de tuse în care căile respiratorii produc o cantitate mare de secreții (mucus, spută, flegmă ). Acesta trebuie eliminat prin expectorație, pentru a elibera bronhiile de acest surplus, care îngreunează respirația.

Simptome și cauze

Principalele simptome sunt: prezența sputei, dificultăți le de respirație, congestia nazală, uneori greață și febră. Sputa se produce în mucoasa traheei, poate fi mai fluidă sau mai vâscoasă, incoloră sau de culoare galben-verzuie, maronie sau chiar și cu sânge. În acest caz, poate fi vorba despre afecțiuni grave, cum sunt tuberculoza și cancerul pulmonar. Este posibil ca în astfel de situații să fie recomandate investigații suplimentare: analize de sânge și de spută, radiografie toracică, tomografie computerizată și/sau electrocardiogramă.

Alți factori declanșatori pot fi: infecțiile virale sau bacteriene ale aparatului respirator superior sau inferior; astmul; bolile pulmonare cronice obstructive; fumatul.

Riscuri

Netratată corespunzător, chiar și tusea productivă comună poate evolua negativ până la infecții pulmonare grave, care se pot răspândi și la alte organe. Tusea violentă și recurentă poate produce dureri toracice și abdominale, amețeli, creșterea tensiunii arteriale și chiar rupturi de esofag sau plămân (pneumotorax).

tusea productiva bronhoklir

Recomandări

În funcție de cauzele declanșatoare și de gradul de afectare al sistemului respirator, medicul este cel care va recomanda tipul de tratament medicamentos. Sunt de folos și inhalațiile cu sare și infuzii de plante medicinale, consumul suficient de lichide calde (supe, ceaiuri) și siropurile din extracte naturale cu efect expectorant. Hidratarea este foarte importantă, pentru ca organismul să poată elimina mucusul care se formează la nivelul căilor respiratorii. Tratamentul are principalul scop de a fluidifica și elimina secrețiile bronșice. În cazul în care tusea productivă este asociată cu alte boli și afecțiuni respiratorii mai grave, adresați-vă specialistului pneumolog.

Tot ce aveți nevoie să știți despre combaterea tusei productive în mod eficient și cum diferențiem o afecțiune ușoară de una mai gravă, aflați în această seară de la doamna doctor Paula Popiel, în direct pe pagina de Facebook  și pe canalul de Youtube PortalMed.

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH