Celulele stelate și endoteliale hepatice mențin celulele stem hematopoietice în ficatul în curs de dezvoltare

 

Ficatul menține celulele stem hematopoietice (HSC) în timpul dezvoltării. Cu toate acestea, nu este clar ce celule sunt componentele nișei hepatice în dezvoltare in vivo. O nouă cercetare a disecat genetic nișa hepatică în curs de dezvoltare prin determinarea sistematică a sursei celulare a unui factor cheie de nișă HSC, factorul celulelor stem (SCF).
Majoritatea HSC-urilor au fost strâns asociate cu vasculatura sinusoidală. Folosind șoareci Scfgfp knockin, cercetătorii au constatat că Scf a fost exprimat în primul rând de celule stelate hepatice endoteliale și perisinusoidale. Ștergerea condiționată a Scf de la hepatocite, celule hematopoietice, celule Ng2 + sau celule endoteliale nu a afectat numărul sau funcția HSC.
Ștergerea Scf din celulele stelate hepatice au epuizat HSC.
Aproape toate HSC-urile s-au pierdut când Scf a fost șters atât din celulele stelate endoteliale, cât și din cele hepatice.
Expresia mai multor factori de nișă a fost scăzută în celulele stelate în jurul nașterii, când HSC-urile ieșesc în ficatul în curs de dezvoltare.
Astfel, celulele stelate și endoteliale hepatice creează o nișă HSC vasculară perisinusoidală în ficatul în curs de dezvoltare prin producerea SCF.

 

Sursa: https://rupress.org/jem/article/218/3/e20200882/211519/Hepatic-stellate-and-endothelial-cells-maintain?searchresult=1

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH