Cercetare și tratamente experimentale

Implanturi neuronale revoluționare

O nouă realizare a bioingineriei ar putea schimba pentru totdeauna implanturile neuronale. Materialele folosite în prezent (metal și alte materiale rigide) pot cauza inflamații ale creierului, în timp ce noul material este moale și flexibil.

Specialiștii de la MIT lucrează la perfecționarea unui material printabil, 3D, asemănător cu cauciucul. Acesta s-ar putea adapta cu ușurință contururilor creierului și ar putea monitoriza activitatea cerebrală pentru perioade mai lungi de timp, decât în prezent. În plus, nu ar afecta nici țesuturile din jurul lor.

Implanturile neuronale – ultima frontieră

Aceste dispozitive electronice ar putea înlocui cu succes, în curând, electrozii folosiți actualmente pentru monitorizare. De asemenea, ar putea fi utile și pentru stimularea anumitor zone ale creierului, ceea ce ar fi de folos în ameliorarea simptomelor epilepsiei, ale bolii Parkinson și ale depresiei severe.

Sub conducerea lui Xuanhe Zhao, profesor de inginerie mecanică, civilă și a mediului înconjurător, echipa de cercetători a dezvoltat această metodă de a printa 3D dispozitive neuronale moi și flexibile, de tipul cauciucului. Materialul este un tip de polimer (plastic moale) care are conductivitate electrică. Echipa a transformat acest polimer aflat în mod normal în stare lichidă într-o substanță mai vâscoasă, de consistența unei paste de dinți, pe care au putut să o introducă într-o imprimantă 3D obișnuită, reușind să realizeze modele stabile, cu conductivitate electrică.

Experimente validate în laborator

Un mic electrod, astfel realizat, a fost implantat în creierul unui șoarece. Acesta a transmis date viabile de monitorizare a activității neuronale, ceea ce este un semn bun pentru dezvoltarea unor viitoare metode de tratament ale unor afecțiuni neurologice.

Polimerii cu conductivitate electrică au fost intens studiați de cercetători în ultimii ani pentru elasticitatea lor, ținând cont și de calitățile de conductori electrici, pentru a înlocui dispozitivele realizate în prezent din metal. Yuk și echipa sa sunt dintre cei care nu au încetat să caute să realizeze un tip de polimer printabil 3D, care să poată fi folosit pe scară largă, de la dispozitive electronice (cum ar fi circuitele flexibile) până la electrozii neuronali. Această descoperire ar putea conduce abordarea terapeutică neurologică către o nouă etapă.

Articole recomandate
Cercetare și tratamente experimentaleŞTIRI MEDICALE

Cercetătorii americani testează un vaccin antigripal universal

1 Minute
  Cercetătorii americani au făcut publice rezultatele unui studiu de fază 1 care testează un vaccin antigripal destinat să ofere…
Cercetare și tratamente experimentaleŞTIRI MEDICALE

Cercetarea inovatoare a celulelor stem ar putea reda vederea persoanelor cu boli maculare

1 Minute
Fight for Sight, o organizație caritabilă de cercetare oftalmologică, a anunțat finanțarea unui studiu de cercetare inovator privind celulele stem,…
Cercetare și tratamente experimentaleŞTIRI MEDICALE

Veziculele mici, bogate în mielină, pot ajuta la controlul răspunsului imun în scleroza multiplă, arată studiile pe animale

1 Minute
  Veziculele extracelulare, mici saci eliberați din celulele producătoare de mielină numite oligodendrocite, pot ajuta la diminuarea atacului sistemului imunitar…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *