Cercetare și tratamente experimentaleŞTIRI MEDICALE

Nivelul estrogenilor influențează anxietatea

Markerii periferici și cerebrali ai fricii diferă între femei și bărbați, în funcție de nivelurile hormonale. Un nou studiu arată că markerii amintirii fricii diferă între bărbați și femei, dar într-o manieră dependentă de hormoni.

Se consideră că procesarea aberantă a memoriei fricii în creier stă la baza tulburărilor anxioase, care afectează sute de milioane de oameni din întreaga lume. Mecanismele neurobiologice care stau la baza acestor tulburări rămân insuficient înțelese, dar studii recente sugerează că oscilațiile neuronale din cortexul prefrontal pot reflecta acest mecanism, oferind o măsură fiziologică.

Femeile sunt de două ori mai afectate de tulburările anxioase decât bărbații și, într-adevăr, literatura de specialitate consemnează că există diferențe în comportamentele legate de amintirea fricii între cele două sexe, dar acest domeniu de studiu încă nu a fost extins până la analizarea oscilațiilor neuronale.

Studiile suplimentare sugerează un rol modulator al hormonului sexual feminin estradiol (E2) pentru declanșarea fricii.

Cel mai nou studiu, condus de dr. Ursula Stockhorst de la Universitatea din Osnabrück, Germania, arată în mod specific faptul că markerii periferici și cerebrali ai amintirii fricii diferă într-o manieră dependentă de hormoni între bărbați și femei.

Cercetătorii au măsurat răspunsurile la nivelul pielii (SCR) – o citire periferică a expresiei fricii și oscilațiile creierului, măsurate prin electroencefalografie.

Lucrarea a fost publicată în Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.

Sursa: https://neurosciencenews.com/estrogen-fear-18262

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *