Cercetătorii americani au reușit să obțină date complexe despre activitatea neuronală în zona responsabilă de percepția olfactivă la șoareci, cu ajutorul unui aparat de monitorizare numit SCAPE. Aceștia au reușit să observe reacția celulelor creierului la mirosuri complexe în timp real.
Tehnologia SCAPE, care a fost dezvoltată în rețeaua Institutelor Naționale de Sănătate din SUA, în cadrul programului BRAIN (o inițiativă care susține dezvoltarea de tehnologii inovative avansate), se bazează pe studiul microscopic tridimensional, ultra-rapid, al unei zone mai mari de țesut decât până acum, printr-un procedeu minim invaziv. Microscopul SCAPE a fost realizat în laboratorul prof. dr. Elizabeth M.C. Hillman, profesor de inginerie și radiologie biomedicală și cercetător principal la Institutul Zuckerman, din cadrul Universității Columbia (New York).
Specialiștii implicați în proiect au publicat rezultatele cercetărilor în revista Science. Analiza va contribui la o mai bună înțelegere a proceselor prin care creierul decodifică informațiile pe baza cărora se produc senzațiile, gândurile și acțiunile.