„Având în vedere contagiozitatea ridicată a noii tulpini, îndemnul nostru este pentru prudență. Numărul cazurilor este în creștere în foarte multe țări europene și riscul unui nou val al pandemiei este mare și pentru țara noastră. Orice măsuri de relaxare, inclusiv redeschiderea școlilor, pot fi puse în pericol de câteva focare precum cel din școala bucureșteană”, a declarat Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății.
Oficialii reamintesc importanța respectării măsurilor de prevenție: purtarea corectă a măștii de protecție, evitarea zonelor aglomerate, distanțarea fizică și igiena mâinilor, realizarea testelor COVID-19 și raportarea celor pozitive pentru persoanele care prezintă simptome (febră, tuse uscată, oboseală, mialgii). Primele două cazuri de contaminare cu noua tulpină a SARS-CoV-2 au fost confirmate vineri în România.
Într-un studiu recent, care vizează evaluarea eficienței răspunsului imun indus de vaccin asupra noii tulpini nu s-au identificat diferențe semnificative în ceea ce privește activitatea neutralizantă a anticorpilor din serul a 16 persoane vaccinate cu Comirnaty (BioNTech/Pfizer) asupra tulpinii B.1.1.7, comparativ cu tulpina de referință (varianta inițială a virusului). Deși foarte încurajatoare, aceste prime rezultate nu au fost încă publicate într-o revistă de specialitate pentru a fi supuse evaluării critice a altor cercetători.
Evaluarea riscului general asociat cu răspândirea noilor tulpini în comunitate a fost crescut de Centrul European de Prevenire și Control a Bolilor (ECDC) în urmă cu două zile la ridicat/foarte ridicat.