Până în prezent, un număr de 3 080 de medici de familie (aproximativ o treime din totalul acestora) s-au înscris pentru a primi vaccinuri anti-COVID administrabile în cabinete.
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, col. dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat că din data de 4 mai acest lucru va fi posibil, cele două vaccinuri repartizate pentru utilizare în cadrul cabinetelor fiind Moderna și Johnson&Johnson.
De asemenea, a completat acesta, la solicitarea medicilor, aceștia vor putea primi și doze din serul AstraZeneca.
În paralel cu amplificarea campaniei de vaccinare, virusul continuă să se modifice, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la eficacitatea formulelor de vaccin existente în prezent.
Conform ultimei raportări a Institutului Național de Sănătate Publică, în România au fost identificate 948 de cazuri de infectare cu varianta britanică (B.1.1.7), 5 cu varianta sud-africană (B.1.351) și 2 cu varianta braziliană (P.1). Dintre acești pacienți, au decedat 27, infectați cu tulpina britanică.
Una dintre cele mai recente mutații care provoacă îngrijorări este E484K. Aceasta a fost identificată la toate cele trei variante considerate mai contagioase și mai periculoase.