Cercetare și tratamente experimentaleCORONAVIRUSŞTIRI MEDICALE

Plasma Convalescentă și COVID-19

Majoritatea persoanelor care se recuperează din COVID-19 dezvoltă anticorpi (proteine ​​pe care sistemul imunitar le produce ca răspuns la infecție). Anticorpii se găsesc în plasmă. Plasma este colectată de la donatorii care și-au revenit din COVID-19 printr-un proces numit afereză. Acesta  folosește o aparatură specială care separa sângele în diferite componente. Plasma este colectată, în timp ce restul componentelor de sânge sunt returnate în corpul donatorului.

Plasma convalescentă a fost utilizată pentru tratarea altor infecții și ar putea fi benefică pentru COVID-19. Cercetătorii speră că plasma convalescentă poate fi administrată pacienților cu COVID-19 sever pentru a-și spori capacitatea de a lupta împotriva virusului. Sunt efectuate studii pentru evaluarea utilizării plasmei convalescente ca tratament pentru pacienții cu COVID-19 sever și pentru prevenirea infecției (profilaxie) la anumiți pacienți cu risc ridicat, expuși la COVID-19. Plasma convalescentă poate oferi imunitate, asigurând pacienților neutralizarea anticorpilor pentru SARS-CoV-2. În prezent, plasma convalescentă este administrată unui număr mic de pacienți spitalizați cu formă severă de COVID-19  sau care poate pune viața în pericol. Mai multe studii de caz sugerează că tratamentul este util, dar sunt încă necesare studii mai mari.

Sursa: https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/2767351

Articole recomandate
Informări oficialeŞTIRI MEDICALE

Modificări importante în sistemul de asigurări de sănătate. Persoanele de orice vârstă își vor putea face gratuit analize medicale şi investigaţii

2 Minute
Persoanele din toate categoriile de vârstă, începând cu doi ani, vor avea acces, o dată pe an, la servicii şi…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Cercetătorii au folosit cu succes "inimi reanimate" pentru transplanturile de cord

2 Minute
O nouă metodă de transplant a inimii a fost testată cu succes în SUA, potrivit unui studiu clinic publicat recent…
ŞTIRI MEDICALEStudii clinice

O oră de exerciții fizice pe zi reduce cu 74% riscul de a dezvolta diabet de tip 2

2 Minute
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Sydney, Australia, arată că activitățile fizice regulate pot reduce riscul…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *