CORONAVIRUSȘtiri de ultimă orăŞTIRI MEDICALE

STUDIU: Riscul de tromboză venoasă cerebrală cauzată de COVID-19 este de 10 ori mai mare decât cel potențial în urma vaccinării

COVID-19 este asociat cu un risc mult mai mare de tromboză venoasă cerebrală decât vaccinările care protejează împotriva acesteia, au arătat cercetările timpurii de la Universitatea Oxford.

Rezultatele, disponibile sub formă de pre-print și încă neevaluate de alți specialiști, arată că riscul de tromboză venoasă cerebrală „este cu mult mai mare după COVID-19 decât după administrarea unui vaccin”.

Maxime Taquet, de la Colegiu Clinic de Psihiatrie NIHR din cadrul Universității Oxford și unul dintre autorii studiului, a declarat pentru presă: „Este valabil și pentru vaccinurile Pfizer și Moderna, la ale căror studii am avut acces direct, și este valabil și pentru vaccinul Oxford-AstraZeneca, ținând cont de datele prezentate de EMA”.

Folosind datele dintr-o bază medicală electronică mare din S.U.A., cercetătorii au comparat incidența trombozei venoase cerebrale la pacienți la două săptămâni după primirea diagnosticului de COVID-19 cu cea la pacienții vaccinați, tot după două săptămâni.

La cei 513 284 de pacienți cu diagnostic de COVID-19, incidența trombozei venoase cerebrale a fost de 39,0 la un milion de persoane, iar la cei 489 871 pacienți care au primit un vaccin anti-COVID-19, incidența a fost de 4,1 per milion. Pacienții vaccinați au primit un vaccin pe bază de mesager ARN – fie Pfizer-BioNTech, fie Moderna.

Niciunul dintre pacienți nu a primit vaccinul AstraZeneca-Universitatea Oxford, care a fost legat de cazuri de cheaguri de sânge cerebrale rare, determinând unele guverne și autorități de reglementare să restricționeze utilizarea acestuia, deoarece acel vaccin nu a fost încă autorizat pentru utilizare în SUA.

Agenția Europeană a Medicamentului a estimat că riscul de tromboză venoasă cerebrală după vaccinul AstraZeneca este de 5,0 la un milion de persoane.

La pacienții care au prezentat cheaguri a fost identificat un anticorp împotriva factorului 4 al trombocitelor (PF4), care generează coagularea sângelui și consumă trombocitele.

Mecanismul implicat în tromboza venoasă cerebrală după boala COVID-19 poate fi diferit, dar mortalitatea după tromboza venoasă cerebrală la persoanele care au avut boala a fost de aproximativ 20% în studiu, similar cu rata de deces din cauza trombozei venoase cerebrale asociate cu trombocitopenia raportată de EMA la pacienții care au primit vaccinul AstraZeneca, a mai spus Taquet.

Aproximativ 30% din evenimentele de tromboză venoasă cerebrală la pacienții cu COVID-19 au fost la pacienții cu vârsta sub 30 de ani.

Comitetul mixt pentru vaccinare și imunizare din Marea Britanie a recomandat recent persoanelor sub 30 de ani să li se ofere o alternativă la vaccinul AstraZeneca. La toate grupele de vârstă și risc, beneficiile potențiale ale vaccinării au depășit cu mult potențialele prejudicii, cu excepția persoanelor cu risc scăzut, care aveau sub 30,3 ani.

În această săptămână, autoritățile de reglementare americane au stopat administrarea vaccinului anti-COVID-19 produs de Janssen (Johnson & Johnson), care, la fel ca vaccinul AstraZeneca, folosește o tehnologie bazată pe vector virală, după mai mjulte raportări privind un număr mic de cazuri de tromboze la persoanele care au primit acest vaccin.

Sursa: BMJ 2021;373:n1005

https://www.bmj.com/content/373/bmj.n1005

 

Articole recomandate
CORONAVIRUSInformări oficialeŞTIRI MEDICALE

Vaccinurile COVID-19 afectează ADN-ul și cât timp protejează?

1 Minute
Nu s-a demonstrat că vaccinurile ARNm împotriva COVID-19 se încorporează la nivel de ADN, ci acestea conțin instrucțiuni genetice pentru…
CORONAVIRUSInformări oficialeŞTIRI MEDICALE

Vaccinul anti-HPV poate fi administrat simultan cu cel COVID-19

1 Minute
În prezent, în România se desfășoară și o altă campanie de vaccinare, anti-HPV, în afară de cea cauzată de COVID-19….
CORONAVIRUSInformări oficialeŞTIRI MEDICALEStudii clinice

Sondaj: „Dacă percepția nu se modifică, România nu va mai avea pe cine vaccina”

1 Minute
Estimările indică faptul că doar 5 milioane de români se vor vaccina până la finalul anului, ceea ce înseamnă o…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *