COVID-19: Un vaccin inactivat cu virion integral promițător

 

Pandemia de COVID-19 în curs este singura epidemie de până acum în care timpul de la identificarea unui agent patogen până la prezentarea primelor rezultate ale unui studiu clinic pentru un vaccin specific împotriva agentului patogen a fost mai mic de 9 luni. Până în septembrie 2020, registrul vaccinurilor destinate SARS-CoV-2 a inclus 39 de vaccinuri candidate testate în studii clinice și peste 200 aflate în dezvoltare preclinică.

Studiul realizat de Shengli Xia și colegii săi este unul actual, deoarece oferă dovezi valoroase pentru siguranța și imunogenitatea unui vaccin candidat inactivat cu virion integral, dezvoltat de China National Biotec Group și Institutul pentru Produse Biologice din Beijing (BBIBP-CorV), care a fost testat în studii clinice randomizate, dublu-orb, controlate placebo de fază 1/2, la pacienți sănătoși cu vârsta de 18 ani și peste.


Studiul la care se face referire este al doilea care raportează rezultatele intermediare ale siguranței și imunogenității vaccinului SARS-CoV-2 inactivat, primul fiind celălalt vaccin SARS-CoV-2 cu virion integral inactivat cu aluminiu β-propiolactonă, dezvoltat de Institutul pentru Produse Biologice din Wuhan.


Totuși, deoarece corelațiile siguranței oferite de vaccinurile inactivate pentru SARS-CoV-2 nu sunt încă identificate, rezultatele unui studiu de fază 3 a vaccinului BBIBP-CorV (în curs de desfășurare în Abu Dhabi, Emiratele Arabe Unite; ChiCTR2000034780), va oferi informații despre dacă acest vaccin este sigur și eficient împotriva infecției cu SARS-CoV-2 și pentru cât timp poate asigura protecție.

 

Sursa: https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30832-X/fulltext

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH