Studiile recente arată că incidența bolii Bowen este în continuă creștere în întreaga lume. Numai în Statele Unite ale Americii, în anul 2013 existau între 180 000 și 400 000 de persoane afectate de această boală. Bărbații sunt de două ori mai predispuși decât femeile să dezvolte boala Bowen. Caucazienii sunt mai expuși la această afecțiune.
Boala Bowen, cunoscută și sub numele de diskeratoză cu evoluție malignă, este o afecțiune precanceroasă care evoluează spre cancer invaziv în 30-50% dintre cazuri. Boala apare adesea pe cap (în general în zona feței), membre sau organele genitale.
Cauze
Există multe posibile cauze care duc la apariția bolii Bowen. Iată câteva dintre ele:
- expuneri prelungite la radiații ultraviolete (atât la soare, cât și la saloanele de bronzat);
- expuneri la radiații ionizante;
- expuneri la substanțe chimice cu efecte cancerigene;
- medicamente pe bază de arsenic;
- virusul HPV;
- imunodepresie, la persoanele care au beneficiat de un transplant de organ (ficat, inimă, plămâni, pancreas, rinichi etc.);
- răni cronicizate;
- sistem imunitar slăbit;
- anumite dermatoze cronice.
Simptome
Acest cancer intraepidermic poate apărea oriunde pe piele, sau chiar pe membranele mucoase.
În faza de început, boala Bowen apare ca o mică pată roșie cu margini inegale. Mai târziu, pata își schimbă culoarea, mergând spre nuanțe de cupru și începe să se descuameze.
Nodulul continuă să se mărească și poate sângera din când în când, mai ales dacă este situat pe buze.
În general, tumora are marginile tari și ridicate.
Creșterea tumorii este relativ lentă.
Riscuri și complicații
Boala Bowen poate metastaza la ganglionii limfatici din zona în care a apărut. Afecțiunea poate apărea la orice persoană cu vârsta cuprinsă între 20 și 80 de ani, dar îi afectează în mod special pe cei care se expun excesiv la soare și pe cei care au beneficiat de transplant de organ/e.
Abordări terapeutice
În cele mai multe cazuri, tratamentul constă în îndepărtarea chirurgicală a zonei unde și-a făcut apariția boala Bowen. Dacă afecțiunea s-a răspândit în mai multe zone, echipa medicală poate recomanda chimioterapie, radioterapie etc.
Recomandări
Mergeți de urgență la un control dermatologic dacă aveți simptomele de mai sus.