AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologie

Cum influențează stresul episoadele de psoriazis?

Psoriazisul este o afecțiune cu cauze necunoscute, cronică, dar necontagioasă. Articolul prezintă mai multe informații despre ce este psoriazisul, care sunt simptomele afecțiunii, posibilele cauze și discută despre stres ca factor declanșator al psoriazisului, dar și ca efect al afecțiunii. În articol se regăsesc informații utile despre cum se poate gestiona stresul cauzat de psoriazis și sunt indicate alte resurse necesare pentru gestionarea acestei afecțiuni.

Articolul conține informații utile și pentru cei apropiați persoanelor afectate de psoriazis, familie, prieteni, cu atât mai mult cu cât viața cu psoriazis poate fi o provocare, iar ajutorul celor din jur poate reduce riscul dezvoltării altor afecțiuni și poate îmbunătății calitatea vieții persoanelor afectate de psoriazis.

Psoriazis – cauze, simptome, generalități

Ce este psoriazisul?

Psoriazisul este o afecțiune a sistemului imunitar, care produce inflamații în organism, cu semne vizibile pe piele: plăci în relief și scuame pe piele, ce pot avea un aspect diferit.

Celulele normale ale pielii cresc și se desprind pe parcursul unei luni. În cazul psoriazisului celulele trec prin procesul creșterii pe parcursul a trei, patru zile, dar în loc să se desprindă se acumulează pe suprafața pielii. Plăcile de psoriazis pot apărea în orice zonă a pielii corpului, sunt frecvent întâlnite pe coate, genunchi, scalp și  provoacă mâncărimi, arsuri și usturimi. Psoriazisul se poate declanșa la orice vârstă, indiferent de sex și se poate manifesta diferit de la caz la caz. În unele cazuri, psoriazisul se prezintă ca o iritație minoră, în timp ce la cazurile severe rănile pot fi profunde.

În Statele Unite ale Americii, psoriazisul afectează 3% din populația adultă, sau 7,5 milioane de adulți. În Marea Britanie, aproximativ 2% din populație este afectată de psoriazis.

Cauze

Psoriazisul este o afecțiune cronică. În prezent, procesele care au loc în această afecțiune nu sunt complet cunoscute. Psoriazisul este o boală atribuită sistemului imunitar, iar moștenirea genetică poate avea un rol important, deși nu este clar cum mai exact. Psoriazisul se poate transmite în familie, iar la cei mai mulți oameni simptomele apar sau se agravează pe baza unui eveniment declanșator. Folosirea anumitor medicamente, leziunile pielii sau infecțiile se numără printre factorii declanșatori ai psoriazisului.

Simptome

Psoriazisul este de mai multe tipuri, iar cele mai multe dintre acestea parcurg cicluri în care simptomele se acutizează, sunt intense, fiind apoi urmate de perioade de remisiune. Perioadele de remisiune pot dura, în medie, 1-12 luni. Despre tipurile de psoriazis poți să afli mai multe informații aici.

Este frecventă apariția sensibilității, a durerii și a umflăturilor articulațiilor și al țesutului conjunctiv.

Printre simptomele psoriazisului se numără:

  • petele roșii pe piele
  • piele îngroșată, cu aspect de solzi
  • piele iritată, cu mâncărimi și dureri, care poate sângera
  • articulații umflate

Stresul, factor declanșator pentru psoriazis?

Stresul este considerat un factor declanșator al psoriazisului și poate intensifica mâncărimile pielii.

Afecțiunea în sine poate fi, la rândul său, o sursă de stres. Psoriazisul poate afecta sănătatea emoțională, relațiile, dar și modul în care stresul este gestionat. Psoriazisul poate avea impact asupra unor aspecte din viața de zi cu zi mai puțin anticipate, cum sunt de exemplu opțiunile vestimentare.

Între 37 – 78 % din pacienții afectați de psoriazis consideră că stresul le afectează starea pielii – conform unui studiu.

Stresul emoțional poate influența dezvoltarea și exacerbarea psoriazisului. Stresul poate agrava severitatea psoriazisului și poate chiar prelungi timpul până la eliminarea bolii.(…) Întreruperea acestui ciclu de stres poate fi o parte importantă a oricărei abordări terapeutice. Astfel, reducerea stresului prin psihoterapie și farmacoterapie poate fi utilă în tratarea pacienților psoriazici care răspund la stres.

(“Stress as an influencing factor in psoriasis”, disponibil aici).

Viața persoanelor diagnosticate cu psoriazis poate fi o provocare. Psoriazisul poate genera un nivel ridicat de stres, iar întreruperea ciclului de stres și gestionarea stresului sunt importantă. Se poate obține eliberarea de stresul prin mai multe metode.

Cum poți gestiona psoriazisul

Pentru unele persoane psoriazisul se manifestă ca o iritație minoră ce poate fi gestionată cu ușurință, dar în cazurile severe, psoriazisul poate avea un impact semnificativ pentru calitatea vieții. Psoriazisul poate fi cauza unei stime de sine scăzute și poate declanșa alte afecțiuni. Deși nu există un tratament care să vindece psoriazisul, există remedii. Medicul specialist poate prescrie tratamentul potrivit fiecărui pacient. Cremele și produsele specifice pentru piele pot ajuta la ameliorarea simptomelor, calmarea mâncărimilor și reducerea iritațiilor. Tratamentul psoriazis poate include medicație care acționează din interiorul organismului.

Tratamentul psoriazisului poate îmbunătății semnificativ calitatea vieții și poate reduce riscul de a dezvolta alte afecțiuni. Consultarea medicului și obținerea tratamentului reprezintă primul pas către gestionarea sănătoasă a psoriazisului. Afecțiuni precum obezitate, boli de inimă, artrită, diabet și depresie pot fi evitate prin tratarea psoriazisului. În formele ușoare, psoriazisul rămâne deseori nediagnosticat. Se recomandă consultarea medicului și începerea tratamentului cât mai devreme dacă simptomele psoriazisului sunt experimentate.

Potrivit portalului psoriasis.org este important de cunoscut că persoanele care suferă de psoriazis sunt expuse dezvoltării altor afecțiuni: boli de inimă, depresie, diabet de tip 2, alte afecțiuni psihice. Un studiu din 2015 a arătat că psoriazisul “este extrem de stigmatizant și că are aproximativ același nivel de stigmatizare ca și herpesul”, deși nu este o boală contagioasă  (psoriasis.org).

Următoarele activități și acțiuni ar putea oferi eliberare de sub stresul cauzat de psoriazis:

  • meditație

Cercetările au arătat că persoanele cu psoriazis care au adăugat intervenții bazate pe meditație la terapia cu lumină ultravioletă au raportat îmbunătățiri ale simptomelor lor. Meditația poate reduce durerea cronică, anxietatea și nivelul hormonilor de stres.

  • exerciții fizice

Exercițiile fizice, mișcarea, sportul sunt considerate la fel de importante în tratarea psoriazisului precum medicația. Printre sporturile recomandate se numără înotul. Înotul în apă sărată este benefic, deoarece sarea poate ajuta la îndepărtarea pielii moarte. Clorul dintr-o piscină, însă, poate irita pielea afectată de psoriazis. De aceea, după înotul în piscină e necesară îndepărtarea rapidă a clorului de pe piele. Printre alte activități fizice benefice se numără și fitnessul, care poate fi realizat din confortul casei și toate activitățile fizice care pun inima în mișcare, de exemplu alergatul. Orice fel de activitate care produce disconfort sau durere trebuie însă oprită.

  • sprijin din partea comunităților

Organizațiile internaționale dedicate sprijinirii persoanelor afectate de psoriazis oferă instrumente și informații utile pentru gestionarea afecțiunii și a stresului generat. Consilierea online, programele disponibile online, dialogul cu membrii comunităților create de organizațiile internaționale – pot fi instrumente la care orice persoană afectată de psoriazis poate apela. De exemplu, psoriasis.org, și alte organizații internaționale și naționale, dedicate pacienților cu afecțiuni autoimune, oferă asemenea instrumente și informații necesare și utile.

Sprijinul familiei și al prietenilor este, de asemenea, o resursă foarte importantă pentru gestionarea cu succes a stresului cauzat de psoriazis.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *