Folosirea laserului în medicină a început cu chirurgia retinei, în 1960. Anterior, Albert Einstein a teoretizat principul folosirii laserelor în anul 1917. La bază, termenul „laser” este un acronim provenit din limba engleză (light amplification by the stimulated emission of radiation). România se numără printre pionierii folosirii laserelor – a fost a patra țară din lume unde s-au utilizat, în 1961.
Cum funcționează aparatele laser?
Laserele utilizează energia luminoasă, care o dată ce trece printr-un mediu, fie lichid, solid sau gazos, alege o lungime de undă de lungime perfectă pentru scopul propus. Raza laserului este absorbită selectiv de țesutul avut în vedere, în funcție de conținutul de apă al acestuia sau de culoarea pe care o are. Ulterior absorbției, energia luminoasă se transformă în căldură și-și distruge ținta (poate fi vorba de pete colorate de pe piele provocate de lumina soarelui, de vase de sânge superficiale sau de rădăcina firului de păr).
Dermatologia este unul dintre domeniile în care laserul se folosește foarte des. Scopul predilect al întrebuințării acestui dispozitiv este îmbunătățirea aspectului pielii. Se recurge la această metodă pentru:
- ameliorarea texturii pielii;
- stimularea sintezei de colagen;
- eliminarea discrepanțelor de culoare de la nivelul pielii (eliminarea petelor colorate);
- îndepărtarea definitivă a părului nedorit și a foliculitei (inflamația foliculilor piloși).
Epilarea definitivă
De multe ori firele de păr din anumite zone de pe corp dau bătăi de cap. Există grija permanentă a îndepărtării pilozității – a mersului la salon sau a epilării acasă. Există situații în care îndepărtarea părului provoacă și zgârieturi, iritații și inflamații, însă toate acestea pot fi evitate. Cea mai simplă și de durată metodă, dar și cea mai scumpă, este epilarea definitivă.
Epilarea definitivă se poate realiza prin două metode: fie cu ajutorul laserului, fie cu tehnologia IPL (lumină intensă pulsată).
În general, în cabinetele cosmetice cel mai des se folosește tehnologia IPL, pentru că echipamentele sunt mai puțin costisitoare. În consecință, și rezultatele oferite sunt mai puțin satisfăcătoare și de durată. E important de știut că, epilarea definitivă cu laser se realizează aproape exclusiv în cabinetele medicale, iar aparatura este manevrată numai de către un medic specializat.
Tehnologia laser este nedureroasă, confortabilă și rapidă și este cea mai eficientă metodă pentru îndepărtarea părului nedorit. Se poate folosi indiferent de perioada anului cu rezultate extrem de bune.
Această tehnologia a evoluat în timp, iar nivelul înalt de performanță la care a ajuns astăzi permite proceduri în orice zonă de pe corp. Grație sistemelor de răcire, laserul poate fi folosit atât în cazul unor persoane cu părul deschis la culoare, chiar blonde deschis, cât și în cazul celor care au pigmentul închis sau au pielea bronzată.
De câte ședințe de epilare definitivă e nevoie pentru a scăpa de firele de păr nedorite
În funcție de mărimea zonei care urmează să fie epilată se stabilește cât de dese trebuie să fie ședințele. Dacă e vorba de zone mari (spate, membre inferioare) frecvența este de o ședință la 8-10 săptămâni. În cazul zonelor mici (axilă, inghinal, față) se recomandă o ședință la 4-6 săptămâni.
În total, în 6-8 ședințe, repartizate într-un interval de 4 până la 10 săptămâni o persoană poate scăpa de părul nedorit dintr-o zonă.
Indicații înainte de vizita la cabinetul de epilare definitivă cu laser
- înainte de începerea unui tratament (un interval de două – patru săptămâni) și în timpul acestuia firele de păr nu se vor îndepărta decât cu ajutorul lamei sau al cremei epilatoare. Cu alte cuvinte nu trebuie folosită o metodă care smulge firul de păr;
- În ziua ședinței părul din zona care urmează să fie supus terapiei trebuie îndepărtat;
- în general, nu există restricții după ședințele de epilare definitivă cu laser (pielea poate fi expusă la soare), pentru că laserul acționează strict asupra foliculilor de păr, fără a afecta în vreun fel zonele din jur. De asemenea, dacă procedura a fost făcută corect, cazurile de reacții adverse sunt extrem de rare. Dacă apar totuși reacții la nivelul pielii, e importantă vizita la un medic specialist.
După 6-8 ședințe de epilare definitivă, părul dispare pentru totdeauna?
Echipamentele laser performanțe ajută la dispariția unui procent de până la 95% din foliculii piloși. Totuși, se recomandă ca în fiecare an să se revină la cabinet pentru o singură ședință de întreținere. Este nevoie de această vizită pentru că, în unele cazuri, un mic procent din foliculii piloși pot reapărea.
Contraindicații
Înainte de startul terapiei medicul va analiza istoricul medical al pacientului, tipul de piele, culoarea părului, dar și medicația din momentul respectiv. Astfel se va stabili dacă există riscuri și contraindicații. Dacă nu, pe baza celor semnalate se va trece la stabilirea parametrilor ce urmează să fie folosiți.
Singurele contraindicații sunt următoarele:
- în perioada sarcinii;
- în perioada alăptării;
- istoric de neoplazii.
În rest, medicamentele folosite și bolile pe care le are pacientul vor fi luate în calcul în momentul, puțin probabil, în care ar apărea reacții adverse (asociate medicației sau afecțiunilor). De exemplu, antibioticele reprezintă medicație fotosensibilizantă care ar putea duce la arsuri la nivelul pielii.
Reacții precum hiperpigmentarea, eritemul sau crustele sunt reduse până aproape de zero grație sistemelor de răcire din dotarea aparaturii, despre care s-a menționat și anterior.
Medicii avertizează că metodele de epilare definitivă existente pot conduce la cancer de piele, dacă nu aparatura nu este omologată sau dacă persoanele care efectuează terapia sunt instruite necorespunzător.
Este foarte importantă evitarea zonelor în care există leziuni sau alunițe.
Epilarea definitivă cu laser și epilarea definitivă cu IPL
- epilarea cu laser este mult mai eficientă, grație căldurii superioare care pleacă spre foliculii piloși;
- căldura este transmisă exclusiv foliculului în cazul epilării cu laser și nu întregii zone tegumentare. Astfel, scade riscul unor arsuri;
- epilarea cu laser ajunge mult mai profund în piele, astfel acționează și asupra firelor mai groase. De multe ori, în cazul epilării cu IPL, acest lucru nu se întâmplă.