BOLIDermatologie

Insolația si alergia solară

Expunerea la soare este benefică pentru organism și este chiar recomandată de specialiști. Aceștia ne sfătuiesc să petrecem cel puțin 30 de minute zilnic sub razele soarelui, dar cu precauție, mai ales pe timp de vară.

Beneficiile soarelui

Soarele are un rol foarte important în sinteza vitaminei D, de care corpul are nevoie pentru menținerea unei bune sănătăți a sistemului osos și muscular. De asemenea, razele lui au efecte pozitive și în combaterea tulburărilor depresive. Chiar și unele boli de piele se ameliorează cu ajutorul băilor de soare și al curelor helio-marine.

Riscurile expunerii exagerate la soare

Cele mai importante efecte secundare cu care ne putem confrunta pe timpul verii sunt insolațiile și arsurile solare. De asemenea, o cincime din populația planetei se confruntă cu alergiile solare, caracterizate prin înroșirea pielii, prurit, acnee și erupții cutanate. Cele mai frecvente tipuri de alergii solare sunt erupția polimorfă la lumină (EPL), urticaria solară, dermatita actinică și reacțiile foto-toxice.

Insolația

Efortul fizic intens la temperaturi înalte și expunerea îndelungă la soare favorizează supraîncălzirea corpului. În cazul în care temperatura corpului depășește 40 de grade, această situație este considerată una critică. Pe acest fond, corpul se deshidratează și pierde o cantitate mare de săruri, de aceea se recomandă să aveți întotdeauna grijă, când mergeți la plajă sau petreceți un timp îndelungat sub soarele fierbinte, să aveți la dispoziție suficiente lichide și fructe.

Principalele simptome ale insolației sunt: slăbiciunea, crampele musculare, amețeala, greața, confuzia etc. În cazurile mai grave apar convulsiile, pierderea cunoștinței sau coma.

Precauții

Evitați să stați direct sub soarele arzător între orele 11 și 15. Acoperiți-vă capul cu bandane, pălării, șepci etc. și purtați haine de culoare deschisă, de preferat din bumbac sau in. Hidratați-vă suficient. În cazul în care luați anumite medicamente, asigurați-vă că acestea nu au o acțiune fotosensibilă. Folosiți produse cosmetice de calitate, cu factor ridicat de protecție împotriva radiațiilor ultraviolete. Dacă vă aflați pe malul mării și între orele 11-17, adăpostiți-vă sub umbrele sau corturi și purtați haine care să vă protejeze o suprafață cât mai mare a corpului.

Articole recomandate
Dermatologie

Acneea – cauze, tratament și prevenție

4 Minute
Acneea este o afecțiune a epidermei cauzată de hipersecreția glandelor sebacee și se caracterizează prin apariția de puncte negre, puncte…
Dermatologie

Totul despre acidul hialuronic

4 Minute
Acidul hialuronic este produs în mod natural de corp, cele mai mari cantități din acesta aflându-se în piele, țesuturile conjunctive…
Dermatologie

Vitiligo – cauze, simptome, tratament

5 Minute
Vitiligo este o boală de piele, posibil autoimună, conform specialiștilor, care apare indiferent de vârstă, de sex, de etnie sau…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *