Dermatologie

Masca de protecție și afecțiunile dermatologice

În urma purtării prelungite a măștii de protecție, numărul anumitor afecțiuni dermatologice precum dermatita și chiar acneea au început să crească. Există câteva recomandări care pot preveni  apariția acestora sau agravarea celor deja existente.

Probleme ale pielii din cauza măștii de protecție

Pandemia de COVID-19 a condus la un grad crescut de utilizare a măștii de protecție, fie de tip chirurgical, fie din material textil, în special în rândul personalului din domeniul sănătății. Conform unui articol publicat în numărul din luna mai 2020 al Revistei Academiei Americane de Dermatologie, mai mult de o trime din personalul din sistemul de sănătate SUA a raportat reacții adverse la nivelul pielii după ce a purtat măști de tip N95 zilnic, timp de mai multe luni. Cele mai des întâlnite probleme observate la nivelul pielii au inclus acnee, eczemă și iritație facială.

De asemenea, au fost observate în urma purtării măștii și leziuni de presiune, precum și dermatită de contact, foliculită, dermatită seboreică, dar și exacerbarea afecțiunilor dermatologice preexistente. Unele persoane au remarcat și roșeață și uscăciune locală, în punctele în care masca atinge fața. Următoarele categorii de persoane sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta probleme dermatologice: cele care suferă de rozacee, acnee, dermatită atopică, sensibilitate la aer umed sau uscat, alergii.

De ce apar probleme ale pielii din cauza măștii

Problema principală cauzată de masca de protecție este acneea mecanică, o afecțiune care apare dintr-o combinație de căldură, fricțiune și ocluzie, alături de mediu umed cauzat de vorbit, transpirat și respirat. Porii se pot bloca și pot apărea coșuri sau chisturi acneice. În plus, ocluzia prelungită, căldura și transpirația pot cauza prurit și uscăciune la nivelul pielii.

Recomandări pentru a reduce efectele adverse asupra pielii ale purtării măștii de protecție:

  • Folosiți un produs delicat de curățare facială sau apă micelară dimineața și înainte de culcare. Evitați însă apa fierbinte, etanolul sau alte substanțe iritative pentru curățarea pielii. Săpunul obișnuit este alcalin și s-a demonstrat că modifică pH-ul pielii, putând deteriora funcția de barieră protectoare a pielii.
  • Hidratați-vă regulat pielea cu produse fără prea multe ingrediente, în special înainte de culcare. De asemenea, este indicat să vă hidratați pielea înainte de purtarea măștii (pentru reducerea fricțiunii și lubrifiere), însă produsul hidratant trebuie aplicat cu cel puțin 30 de minute înainte de așezarea măștii pe față. Evitați produsele de îngrijire a pielii parfumate. Începeți cu aplicarea unei loțiuni mai puțin groase înainte de a opta pentru o textură mai groasă. Ingredientele recomandate de specialiști pentru hidratare sunt ceramidele, acidul hialuronic și dimeticona. În cazul în care aveți piele grasă folosiți un gel hidratant, în cazul unei pieli normale sau mixte o loțiune, iar în cazul unei pieli uscate/foarte uscate o cremă. Persoanele care au piele cu tendință acneică pot să utilizeze un gel hidratant.
  • Persoanele care suferă de probleme ale pielii ce apar în spatele urechilor ca urmare a utilizări măștii trebuie să opteze pentru măști mai largi sau să își prindă masca cu un clips special, la nivelul cefei.
  • Bărbații care observă că se agață barba în textura măștii pot opta pentru o mască dintr-un material mai moale.
  • Nu folosiți produse grase dacă aveți tenul predispus la acnee. Produsele antirid care conțin retinoizi sau acizi glicolici pot avea un efect iritant, în special când bariera protectoare a pielii este deteriorată; acestea pot crește gradul de sensibilitate al pielii. Renunțați la produse exfoliante sau la proceduri de tip peeling. Evitați produsele cu acid salicilic sau aftershave dacă observați iritația pielii.
  • Nu folosiți produse de machiaj cât timp purtați masca sau folosiți un machiaj cât mai ușor, pe bază de produse non-comedogene (care nu blochează porii).
  • Protejați-vă buzele cu balsam, după ce vă spălați pe față, înainte de aplicarea măștii și înainte de culcare.
  • Spălați-vă bine pe mâini înainte de a aplica sau înainte de scoate masca de protecție; nu atingeți masca în timpul zilei, poate fi contaminată cu microorganisme.
  • Folosiți o mască de mărime corectă; nu trebuie să fie prea strâmtă. Cele din material textil trebuie să aibă minim 2 straturi și să fie confecționate din bumbac (nu nylon sau poliester); este esențial să fie spălate frecvent la temperatură ridicată cu un detergent hipoalergenic pentru a îndepărta de pe ele nu doar patogenii, ci și celulele moarte și sebumul. Majoritatea leziunilor de presiune apărute în urma purtării se rezolvă spontan.
  • La fiecare 4 ore, în special dacă lucrați în domeniul sănătății, este indicat să faceți o pauză de câte 15 minute de la purtarea măștii.
  • Dacă observați reacții de tip iritativ, schimbați tipul de mască;
  • reacțiile alergice la măști apar extrem de rar și implică de obicei firul metalic de la nivelul nasului.

Trebuie reținut faptul că unele probleme dermatologice apar din cauza tipului de mască purtat. De exemplu, măștile de protecție N95 cauzează cele mai multe afecțiuni, deoarece se atașează de față foarte bine, motiv pentru care trebuie purtate cât mai puțin posibil. Pentru a calma zona în cazul unor urme de presiune, puteți aplica comprese cu apă rece timp de 20 minute, la interval de 2-3 ore. În cazul în care iritația pielii persistă sau se agravează, este indicat să beneficiați de un consult medical din partea unui dermatolog. Nu este indicată purtarea măștii dacă pielea are răni deschise. Dacă observați înroșire puternică a pielii sau puroi sau orice semn de infecție la nivelul epidermei, trebuie să mergeți de urgență la medic.

 

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologie

Foliculita – cauze, simptome și măsuri de prevenție

4 Minute
O afecțiune comună a pielii, foliculita apare atunci când un folicul de păr se infectează sau se inflamează. Foliculita poate…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEAlergiiDermatologie

Urticaria solară: cauze, simptome, prevenție

2 Minute
Urticaria solară cunoscută și ca alergie la soare este o alergie rară la lumina soarelui care provoacă formarea unei erupții…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *