E posibil să remarcăm, mai ales în timp iernii, că avem piele crăpată și să presupunem că frigul este motivul. E posibil să fim în căutarea unei soluții imediate pentru că ne deranjează aspectul inestetic, dar este important de știut că pielea crăpată poate indica o afecțiune a organismului, ce ar putea necesita atenție și îngrijire medicală imediată. Articolul prezintă câteva din posibilele cauze care produc piele crăpată, ce remedii există pentru piele crăpată, dar și ce este util de știut pentru prevenire.
Pe suprafața corpului, pielea poate prezenta crăpături din varii motive: de la frig, ca efect secundar al unor medicamente, ca rezultat al unor afecțiuni pe care le cunoaștem sau nu, ca urmare a unui stil de viață nesănătos, sau altele. În unele cazuri, pielea crăpată poate necesita îngrijire medicală imediată, fiind o rană deschisă și o posibilă sursă de infecție. Citește în continuare despre câteva dintre motivele pentru care pielea crapă iarna, cum putem să ne îngrijim pielea crăpată și ce putem face să prevenim.
Ce cauze are pielea crăpată?
Decojită, iritată, descuamată, uscată, pielea crăpată se poate observa imediat pe suprafața corpului. Totuși, micile detalii, care pot varia în diversele tipuri de leziuni ale pielii, pot indica mai exact afecțiunea care conduce la piele crăpată. Printre acestea se numără:
Xeroza cutanată
Xeroza cutanată este o afecțiune dermatologică, ce poate fi resimțită de pacienții de toate vârstele. Se manifestă prin uscarea excesivă a pielii. Pielea își pierde din elasticitate, se subțiază, devine transparentă și, în consecință, zona afectată este foarte sensibilă la atingere. Este posibil să apară și piele înroșită, întărită, rigidă, cu aspect ca de solzi.
Printre cauzele xerozei cutanate se numără:
- poluarea și substanțele chimice din produse
- factori de mediu, precum: înghețul, expunerea excesivă la soare, vântul
- spălarea mâinilor cu apă rece sau apă fierbinte
- purtarea hainelor umede
- folosirea de încălțăminte nepotrivită, sau purtată timp îndelungat, dar și mersul desculț
- dezechilibrul hormonal
- efecte secundare ale tratamentelor medicamentoase
- alimentație nesănătoasă
Eczema sau dermatita atopică
Pielea înroșită, cu senzație de mâncărime poate fi provocată de afecțiunea numită eczemă sau dermatita atopică. Eczema poate să apară la orice vârstă și este o afecțiune cronică, de lungă durată. Senzația de mâncărime poate fi foarte intensă, mai ales în timpul nopții, iar scărpinarea poate leza pielea, ceea ce conduce la crăparea pielii. Suprafața pielii se poate inflama și pot apărea pete roșiatice. Pielea crăpată și iritată de la scărpinatul excesiv reprezintă un risc pentru infecție, fiind o rană deschisă.
Cauze:
- moștenire genetică
- în unele cazuri, alimentația
- alergiile
Psoriazisul
Psoriazisul este o afecțiune a sistemului imunitar care poate cauza piele cu mâncărimi, piele uscată și piele crăpată. Atât factorii genetici, cât și cei de mediu au rol în declanșarea afecțiunii, care este necontagioasă, dar întinsă pe parcursul întregii vieți.
Cauze:
- moștenire genetică
- ca efect secundar al anumitor medicamente
- stresul
- obezitatea
- fumatul
- consumul excesiv de alcool
- leziuni ale pielii (înțepătură de țânțar, răni)
Psoriazisul afectează pielea în moduri și zone diferite ale corpului:
- Psoriazis în plăci: se pot observa pe piele plăci de culoare roșie, bine delimitate, pe brațe, picioare, scalp, zona inter fesieră, trunchi.
- Psoriazis gutat: este afectată pielea, mai ales, de pe picioare și brațe. Se observă numeroase pete mici pe piele, de culoare roșie.
- Psoriazis pustulos: se observă o piele cu pustule sau coșuri pline pe piele. De obicei, coșurile sunt albe.
- Psoriazis inversat: este afectată pielea din zona genitală sau de sub sâni. Se poate observa piele roșie și inflamată.
- Psoriazis eritrodermic: pielea prezintă aspectul unei arsuri grave, este o afecțiune mai rară, dar care are nevoie de îngrijiri medicale de urgență (!).
Neuropatie diabetică
Diabetul zaharat poate produce tulburarea denumită neuropatie diabetică. Una din formele de neuropatie diabetică se manifestă sub forma unor arsuri și furnicături pe pielea tălpilor, cu dureri profunde uneori. Rănile persoanelor care suferă de diabet zaharat se vindecă mult mai greu, în general. Este afectată pielea de pe mâini și picioare, dar în special pielea tălpilor.
Dermatită exfoliativă
Eritrodermia sau dermatita exfoliativă este o afecțiune severă a pielii care produce piele exfoliată sau piele decojită. Pielea poate avea pete albe sau roșii, se pot observa suprafețe lucioase ale pielii, sau piele crăpată sau subțiată.
Printre cauzele cunoscute se numără:
- efecte secundare ale medicamentelor
- cancer
- alte afecțiuni preexistente
Infecțiile fungice
Hainele umede sunt mediul propice în care se pot dezvolta infecțiile fungice. Persoanele care practică sporturi și poartă articole vestimentare cu fibre sintetice, care mențin umezeala, sunt mai expuse infecțiilor fungice – o altă cauză pentru piele crăpată, cu mâncărimi și piele iritată.
Tratament pentru piele crăpată și uscată
Potrivit Asociației Americane de Dermatologie sunt de preferat băile calde în locul dușurilor fierbinți, pe o perioadă scurtă de timp (între 5 și 10 minute), iar pielea ar trebui uscată cu blândețe, tamponând cu un prosop moale, în loc de a șterge prin frecare – acțiune ce poate fi abrazivă și poate produce leziuni.
Utilizarea unei creme hidratante după baie este întotdeauna recomandată pentru pielea uscată care are nevoie de hidratare. Pentru îndepărtarea stratului de piele moartă de la suprafață și a petelor uscate se pot folosi produse delicate, create special pentru exfoliere.
În timpul sezonului rece, trecerile de la temperaturile scăzute de afară la temperaturile ridicate din interior pot rezulta în piele uscată și piele crăpată pe față și/ sau mâini. Consumul de apă în timpul iernii ajută pielea să fie hidratată și să facă față cu succes schimbărilor bruște de temperatură, la care este expusă des.
De reținut:
- dușuri scurte cu apă caldă (nu fierbinte !)
- după duș, tamponarea pielii cu prosop moale, în loc de ștergere abrazivă
- utilizarea cremelor hidratante pentru piele uscată
- hidratarea, consumul de apă în mod regular
- utilizarea produselor create special pentru exfoliere
- utilizarea umidificatorul în încăperi
Pielea crăpată poate avea cauze multiple. Este recomandată observarea cu atenție a tuturor detaliilor: zona afectată, tipul de afecțiune al pielii, istoricul medical. Toți factorii contribuie la stabilirea cu exactitate a cauzei și la aplicarea tratamentului corect. Pielea crăpată din cauza xerozei cutanate poate fi regenerată cu ajutorul cremelor hidratante. Dermatita atopică nu se poate vindeca, însă existe remedii care pot oferi ameliorarea simptomelor.
Piele crăpată, piele înroșită, pielea cu pete sau alte tipuri de afecțiuni ale pielii pot fi efecte ale unor boli pe care nu le cunoaștem și care pot fi identificate și tratate corespunzător numai cu ajutorul medicului. Consultul medical și sfatul medicului sunt întotdeauna recomandate.
Prevenție pentru piele crăpată, uscată, iritată
Pentru piele crăpată de la frig, prin câteva schimbări în rutina de îngrijire zilnică putem preveni crăparea pielii și putem obține un ten strălucitor și pielea de pe mâini îngrijită, indiferent de anotimp. Mai ales în timpul iernii, pentru piele crăpată, uscată sau piele iritată, sunt recomandate următoarele:
- evitarea expunerii la temperaturile extreme
- evitarea dușurilor fierbinți
- utilizarea hainelor realizate din materiale naturale, precum bumbacul
- evitarea expunerii la factorii declanșatori
Descoperă GHIDUL pentru îngrijirea tenului și află mai multe sfaturi esențiale pentru o piele sănătoasă, disponibil aici.