AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologieLIFE STYLE

Pistrui. Cauze, remedii naturiste, prevenție

Unele persoane cu tenul deschis pot avea doar câțiva pistrui, în timp ce altele pot avea sute. Pistruii pot apărea oriunde pe față, inclusiv pe nas, obraji, urechi si frunte. Pistruii sunt inofensivi și nu necesită tratament. Cu toate acestea, unele persoane preferă să scape de ei din motive estetice. Din următorul articol, vei afla  informații despre:

  • Ce sunt și cum apar pistruii
  • Cum scapi de pistrui
  • Remedii naturiste
  • Ce poți să faci pentru mai puțini pistrui

Ce sunt și de ce apar

Pistruii sunt mici pete de culoare care apar sub piele, cel mai frecvent în zona feței. Pistruii se numesc, în termeni medicali, efelide. Apar în copilărie și până la vârsta de 20 de ani e posibil să apară din ce în ce mai mulți. De obicei, persoanele cu tenul deschis și cele cu părul roșcat au pistrui. Efelidele sau pistruii sunt o moștenire genetică și se pot înmulți ca urmare a expunerii la soare.

Mai multă melanină în piele înseamnă o culoare a tenului mai închisă. Dar persoanele cu tenul deschis au mai puțină melanină, iar atunci când se expun la soare, în loc să se bronzeze, obțin pistrui.

Cum scapi de pistrui

Dacă îți dorești să scapi de pistrui, din fericire, există câteva tratamente eficiente pentru pistrui care te pot ajuta. Pe de-o parte, sunt intervențiile medicale la care poți să apelezi, așa cum este tratamentul cu laser, sau criochirurgia. Iar pe de cealaltă parte, poți să încerci remedii naturiste. Printre cele mai cunoscute metode pentru a scăpa de pistrui se numără:

  • Crema de protecție: ajută la prevenirea apariției de pistrui noi
  • Tratamentul cu laser: se utilizează impulsuri de lumină intensă pe piele
  • Crema pentru albirea pielii
  • Criochirurgie/ / crioterapia: se aplică temperaturi extrem de scăzute la nivelul zonei feței. Celulele se îngheață și se distrug.
  • Peeling chimic: se folosește o soluție chimică pentru exfolierea și îndepărtarea pielii deteriorată. Odată ce pielea deteriorată este îndepărtată, se generează piele nouă.
  • Remedii naturale

Remedii naturiste pentru pistrui

  1. Aloe vera

Aloe Vera este un remediu natural pentru multe probleme de piele, inclusiv pistrui. Aplică o cantitate mică de gel de aloe direct pe fiecare pistrui, lasă-l să acționeze timp de 15 minute, apoi clătește. Repetă acest tratament de 2-3 ori pe zi pentru a scăpa de pistrui.

  1. Ulei esențial de Eucalipt

Acest ulei inhibă sinteza melaninei. Ceea ce ajută la diminuarea hiper pigmentării pielii, se  vor forma mai puțini pistrui, iar ce existenți se estompează. Masează ușor zona feței cu câteva picături din acest ulei.

  1. Mască de față din miere și lămâie

Mierea și lămâia au proprietăți antibacteriene și antiseptice care pot ajuta la tratarea pistruilor. Amestecă o lingură de miere cu o lingură de suc de lămâie și aplică amestecul pe față. După 10-15 minute, clătește. Repetă de câteva ori pe săptămănă și vei observa mai puțini pistrui.

  1. Lapte bătut sau iaurt

Acidul lactic este posibil să ajute la iluminarea pistruilor. Poți încerca să aplici lapte bătut sau iaurt direct pe piele și să lași să acționeze câteva minute.

  1. Ceapă

Ceapa poate acționa ca un exfoliant și este deseori menționată pentru estomparea pistruilor. Se poate aplica, prin frecare, direct pe pielea cu pistrui sau prin tamponarea pielii cu comprese cu suc de ceapă.

Unele recomandări mai includ, de asemenea, utilizarea uleiului de arbore de ceai, sau pasta de usturoi. Pentru orice fel de remediu natural dorești să încerci, dacă observi iritarea pielii și/sau inflamații, este recomandat să te oprești imediat și să te adresezi unui medic.

Dacă ai pistrui și nu îți plac, dar nici nu dorești să faci vreo intervenție pentru îndepărtarea lor, atunci e bine să știi că în timpul sezonului rece, când expunerea la soare este minimă, pistruii se estompează. În unele cazuri, e posibil să nu fie deloc vizibili. De asemenea, pe măsură ce înaintăm în vârstă, pistruii au tendința să dispară.

Măsura cea mai la îndemână pentru mai puțini pistrui este protejarea de razele solare. Protejează-ți pielea cu o cremă solară cu factor de protecție (SPF) cât mai mare, mai ales în timpul verii. Apoi, produsele cosmetice, precum fondul de ten, sunt întotdeauna disponibile pentru mai puțini pistrui vizibili.

În continuare, poți să descoperi mai multe informații utile despre îngrijirea tenului.

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *