BOLIDermatologie

Psoriazis – simptome, cauze, metode de tratament

Psoriazisul este o afecțiune autoimună care determină creșterea rapidă și excesivă a celulelor pielii. În vreme ce ciclul de viață obișnuit al unei celule epiteliale este de o lună, în cazul persoanelor cu psoriazis acest proces de producție poate apărea în doar câteva zile.

Psoriazisul în plăci reprezintă forma cea mai frecventă a acestei afecțiuni, afectând aproape 80% dintre pacienți. Se poate manifesta pe oricare suprafață a corpului, dar cel mai adesea apare pe coate, genunchi, spate și scalp. Alte forme de psoriazis sunt: psoriazisul gutat, pustular, inversat, eritrodermic, seboreic.

Simptome Psoriazis

Simptomele psoriazisului diferă de la individ la individ și depind de tipul afecțiunii. Zonele afectate de psoriazis pot fi reduse sau pot acoperi 90% din suprafața corpului. Cele mai frecvente simptome ale psoriazisului în plăci includ:

  • pete roșii, proeminente, inflamate;
  • plăci albicioase în jurul petelor roșii;
  • piele uscată care se poate crăpa și sângera;
  • senzații de mâncărime și arsură în jurul petelor;
  • articulații dureroase, umflate.

Afecţiunea prezintă perioade de remisie, urmate de perioade de recidivă.

Cauze Psoriazis

Cercetările identifică doi factori-cheie responsabili de apariția psoriazisului: moștenirea genetică și disfuncția sistemul imunitar. Psoriazisul este o afecțiune autoimună, ceea ce înseamnă că organismul se atacă singur. Celulele albe din sânge, cunoscute și sub denumirea de celule T, atacă celulele sănătoase ale pielii. Acest atac greșit direcționat face ca procesul de producție a celulelor pielii să fie supra-stimulat.

Totodată, există și factori favorizanți externi. Acești potențiali declanșatori nu sunt aceiași pentru toți, însă cei mai frecvenți sunt: stresul, consumul excesiv de alcool, accidentările sau zgârieturile la nivelul pielii.

Opțiuni de tratament pentru psoriazis

Încă nu există un tratament care să vindece definitiv psoriazisul, însă există metode care pot reduce inflamația și pot încetini creșterea celulelor pielii.

Tratamentele pentru ameliorarea psoriazisului se împart în trei categorii:

  • Tratamente topice: cremele și unguentele aplicate direct pe piele pot fi benefice pentru reducerea psoriazisului ușor până la moderat).
  • Medicamente sistemice (este posibil ca persoanele cu psoriazis moderat până la sever și cele care nu au răspuns bine la alte tipuri de tratament să aibă nevoie de medicamente administrate pe cale orală sau injectabil). Pentru că multe dintre aceste medicamente au efecte secundare severe, ele sunt prescrise pentru perioade scurte de timp.
  • Terapie cu raze ultraviolete (UV) sau lumină naturală. Acest tratament are scopul de a ucide globulele albe care atacă celulele sănătoase ale pielii.

Alte recomandări pentru controlul psoriazisului sunt legate de dietă – specialiștii recomandă o alimentație sănătoasă, pierderea în greutate, evitarea alimentelor declanșatoare (carne roșie, zahăr rafinat, alimente procesate, produse lactate), evitarea alcoolului, administrarea de vitamine.

Viața cu psoriazis poate fi dificilă, dar o abordare corectă poate reduce episoadele de recividă. În acest sens, eliminarea stresului și păstrarea unei bune sănătăți emoționale sunt esențiale. Persoanele cu psoriazis sunt predispuse depresiei, caz în care se recomandă psihoterapia.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologie

Alunițele. Tot ce trebuie să știi despre alunițe. Modificarea aspectului alunițelor

3 Minute
Cunoști pe cineva care nu are deloc alunițe? Puțin probabil. Despre alunițe circulă o mulțime de idei. O vorbă din…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologieLIFE STYLE

Lifting facial: ce este, ce rezultate vei obține

4 Minute
Procedura de lifting facial o posibilitate interesantă pentru oricine își dorește să obțină îmbunătățiri estetice ale feței și gâtului. Dar…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologieLIFE STYLE

Pistrui. Cauze, remedii naturiste, prevenție

3 Minute
Unele persoane cu tenul deschis pot avea doar câțiva pistrui, în timp ce altele pot avea sute. Pistruii pot apărea…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.