Acidul hialuronic este produs în mod natural de corp, cele mai mari cantități din acesta aflându-se în piele, țesuturile conjunctive și ochi. Este utilizat în mod intens pentru diferite tratamente dermato-cosmetice, în special datorită efectului pe care îl are în tonifierea pielii.
Acidul hialuronic este cunoscut de specialiști drept hialuronat sau hyaluronan, fiind descoperit pentru prima dată în 1934. Este o polizaharidă (mai multe molecule de zahăr), având consistență transparentă și lipicioasă, și se găsește în mod natural în corpul uman (mai ales în ochi și articulații), funcția sa principală fiind de a reține apa pentru a menține lubrifierea și umectarea țesuturilor.
Acidul hialuronic folosit în scop medical este extras din creste de cocoș sau fabricat din bacterii, în laborator. Atunci când este folosit în produse de îngrijire a pielii (creme și serumuri), acidul hialuronic păstrează umezeala la suprafața pielii, menținând-o hidratată pe întreaga durată a zilei.
O informație interesantă este că acidul hialuronic din corpul uman păstrează de o mie de ori greutatea sa în apă (un singur gram de acid hialuronic poate reține 6 litri de apă) nu doar pentru a menține umectarea la nivelul pielii și articulațiilor, dar și pentru a împiedica acea umiditate să se evapore în aer.
La fel cum se întâmplă și în cazul colagenului și al elastinei, cantitatea de acid hialuronic produsă de corp scade odată cu înaintarea în vârstă. Prin consumul de fructe și legume bogate în antioxidanți este protejată pielea de inflamație, contribuind la conservarea acidului hialuronic.
Modul de acțiune al acidului hialuronic
Acidul hialuronic acționează ca un tampon și un lubrifiant în articulații și alte țesuturi; acesta are abilitatea de a se conecta cu moleculele de apă, devenind un factor cheie în menținerea hidratării pielii (lipsa hidratării reprezintă una dintre principalele cauze ale îmbătrânirii pielii). În plus, poate influența modul în care corpul reacționează la leziuni. De asemenea, după cum am menționat, hidratează pielea, reduce aspectul ridurilor, redă umectarea celulelor, grăbește vindecarea rănilor și chiar protejează împotriva radicalilor liberi (poluare și factori nocivi de mediu).
În general, poate fi folosit pentru orice tip de piele (fără a produce iritație), se absoarbe rapid, însă se dovedește deosebit de util pentru persoanele cu ten uscat. Este indicat ca persoanele care suferă de rozacee sau eczemă să testeze mai întâi toleranța la acid hialuronic pe o bucățică de piele înainte de a-l folosi extensiv.
Când este vorba despre administrare topică, acesta poate fi aplicat de două ori pe zi, dimineața și seara. Forma injectabilă sau cea de supliment (administrare orală) de acid hialuronic necesită recomandări de utilizare din partea unui medic. De asemenea, poate fi folosit în siguranță ca filler pentru buze și obraji, fără a cauza iritație majoră la nivelul pielii; în acest caz efectul său persistă aproximativ un an, urmând ulterior să se dizolve în mod natural.
Acidul hialuronic se numără printre cele mai frecvente metode folosite în terapia anti-îmbătrânire:
Acidul hialuronic în medicină – beneficii
Administrația Națională pentru Alimente și Medicamente din S.U.A. (FDA) a aprobat utilizarea acidului hialuronic pentru anumite intervenții chirurgicale la nivelul ochiului, inclusiv extracția cataractei, transplantul cornean și reparația retinei detașate, precum și pentru alte leziuni oculare. Acidul hialuronic este injectat în ochi în timpul procedurii pentru a ajuta la substituirea naturală a lichidelor.
A fost aprobat, de asemenea, pentru injectarea în genunchi, în cazul pacienților cu osteoartrită a genunchiului; se pare însă că beneficiile sunt doar de scurtă durată. Administrarea orală de acid hialuronic pentru această afecțiune se pare că ajută la reducerea durerii. Două studii au demonstrat că suplimentele pe bază de acid hialuronic pot încetini rata de pierdere osoasă în cadrul osteopeniei, stadiul incipient care precede osteoporoza. De asemenea, alte studii au concluzionat că doze ridicate din acest acid pot crește activitatea osteoblastelor, celulele responsabile de crearea unui nou țesut osos.
Acidul hialuronic mai este utilizat și pentru diverse probleme articulare, infecții de tract urinar (în cazul cistitei intestițiale, acidul hialuronic ajută la ameliorarea durerii și a frecvenției urinării când este inserat direct în vezica urinară printr-un cateter), reflux acid (ajută prin calmarea durerii mucoasei lezate a esofagului și accelerează procesul de vindecare), ochi uscat (1 din 7 vârstnici suferă de această problemă de sănătate din cauza producției reduse de lacrimi și a vitezei rapide de evaporare a lacrimilor – acidul hialuronic ajută prin menținerea umezelii), durere vaginală și chiar pentru inflamații și leziuni de la nivelul gurii (mucozită orală – sub formă de gel sau gargară).
S-a demonstrat că atunci când un produs cu acid hialuronic este injectat în ridurile faciale, le poate diminua cu o durată de până la 1 an. De asemenea, când este ingerat, poate reduce ridurile și efectele nocive ale razelor solare timp de până la 3 luni.
În ceea ce privește vindecarea rănilor, acidul hialuronic acționează prin reglarea nivelului de inflamație și semnalizează corpului să producă mai multe vase de sânge în regiunea lezată. Aplicarea sa cutanată ajută la reducerea mărimii rănilor și a durerii prin comparație cu placebo sau absența unui tratament. De asemenea, dispune și de proprietăți antibacteriene, prin urmare reduce riscul de infecție când este aplicat pe răni deschise. În cazul bolilor gingivale, ajută procesul de vindecare după intervenții dentare și elimină ulcerațiile bucale.
Multe cercetări au demonstrat că utilizarea picăturilor oculare cu acid hialuronic de până la 8 ori pe zi contribuie la ameliorarea simptomelor de ochi uscat.
Efecte adverse ale acidului hialuronic
În ceea ce privește efectele adverse, în cazul administrării orale și topice, este considerat în general sigur, rareori cauzând reacții alergice. În forma injectabilă poate cauza înroșire și durere la nivel local. Când este adminsitrat în ochi, poate crește presiunea intraoculară, însă aceste efect advers dispare de obicei în decurs de 48-72 ore. Deși este privit drept o substanță sigură în principiu pentru gravide și femei care alăptează, este indicat să cereți sfatul medicului înainte de utilizare. Nu în ultimul rând, în cazul persoanelor care suferă de sclerodermie, dacă acidul hialuronic este aplicat pe piele poate agrava leziunile, nefiind indicat. Deoarece celulele canceroase sunt sensibile la acid hialuronic (se dezvoltă mai rapid), nu trebuie folosit de persoanele care suferă de cancer sau care au un istoric de cancer.