Dermatologie

Tu știi de ce are nevoie pielea ta? Sfaturi pentru o piele corect îngrijită

Pielea este cel mai mare organ al corpului. Ea are capacitatea de a se regenera la fiecare 27 de zile. Îngrijirea corectă a pielii și un stil de viață sănătos pot întârzia procesul natural de îmbătrânire. De asemenea, pot preveni anumite probleme pe care pielea le poate suferi. Deși sănătatea pielii depinde foarte mult și de moștenirea genetică, ritualurile de îngrijire, realizate corespunzător, pot ajuta la menținerea sănătății pielii. În acest articol îți vom arăta care sunt cele mai eficiente tehnici prin care poți avea grijă de pielea ta.

Ce tipuri de piele cunoaștem?

Tipurile de piele sunt determinate de cantitatea de sebum pe care pielea o produce. Este o substanță alcătuită din lipide, pe care glandele sebacee o produc pentru a proteja pielea de factorii nocivi din mediul extern. Potrivit Academiei Americane de Dermatologie, există cinci tipuri de piele:

  1. Uscat
  2. Gras
  3. Mixt
  4. Sensibil
  5. Normal

În cazul persoanelor cu piele uscată, producția de sebum este mai scăzută decât în mod normal. Aceste persoane se pot confrunta cu senzația de uscăciune a pielii, mai ales după îmbăiere, pot simți mâncărimi sau pot avea zone roșii pe diferite părți ale corpului. Pielea grasă este rezultatul producției de sebum mai mare decât este normal. Acest tip de piele creează efectul de strălucire mai ales în zona nasului și pe frunte. Totodată, persoanele cu piele grasă sunt predispuse la acnee sau puncte negre.

La persoanele cu piele mixtă, unele zone ale pielii lor vor fi grase, în timp ce altele se pot simți uscate. Zonele unde secreția de sebum este mai mare sunt fruntea, nasul și bărbia, cunoscute și sub denumirea de zona „T”. Pielea obrajilor sau a altor zone poate fi normală sau uscată. Pielea sensibilă se poate irita foarte ușor, creând senzația de arsuri sau mâncărimi la nivelul corpului și pe față. În unele situații, sensibilitatea este determinată de apariția unor probleme precum eczemele sau acneea rozacee. Glandele sebacee ale persoanelor cu piele normală secretă sebum într-o cantitate suficientă, astfel încât pielea să rămână hidratată, fără a deveni grasă.

Dacă nu ai aflat încă ce tip de piele ai, o poți face urmând acești pași:

  • Spală-te pe față și folosește produse de curățare pentru ten
  • Șterge-te cu un prosop curat
  • Observă cum arată pielea ta imediat după ce te-ai spălat

Pielea uscată va fi aspră, în timp ce pielea grasă va avea un aspect mat. Pielea mixtă va evidenția excesul de sebum în zona T, iar pielea normală nu va prezenta iritații după spălare.

Ce produse de îngrijire sunt recomandate în funcție de tipurile de piele?

Potrivit medicalnewstoday.com, atunci când folosim produse pentru îngrijirea pielii trebuie să ținem cont de tipul de piele pe care îl avem. În cazul în care aceste produse sunt aplicate pe un tip de piele nepotrivit, există posibilitatea ca efectul lor să nu fie cel scontat și, mai mult decât atât, să afectăm sănătatea pielii. Senzația de piele uscată poate fi rezultatul factorilor de mediu la care ne expunem, precum vremea rece sau aerul uscat, sau poate apărea din cauza unor probleme medicale precum hipotiroidismul sau diabetul. Pentru îngrijirea pielii uscate trebuie să folosim următoarele metode:

  1. Hidratează-ți pielea zilnic – cremele hidratante redau pielii capacitatea de a lupta natural împotriva factorilor externi. Cele mai multe creme hidratante conțin produse benefice pielii precum acidul hialuronic sau ceramidele.
  2. Folosește produse de curățare fără parfum sau coloranți – pentru a curăța pielea uscată, evită să folosești săpunurile, pentru că au în compoziție coloranți ce pot afecta pielea uscată. Este recomandat să alegi produse pentru curățarea pielii, mai ales pentru pielea feței, care să nu conțină coloranți, alcool sau parfum.
  3. Aplică tehnici de exfoliere pentru îndepărta excesul de piele uscată – în mod natural, pielea creează noi celule și le îndepărtează pe cele moarte. Procesul se realizează în aproximativ 27 de zile. Când celulele moarte ale pielii nu pot fi îndepărtate, pe piele apar pete, iar porii sunt blocați. Această problemă este des întâlnită de persoanele cu pielea uscată. Exfolierea poate fi benefică pentru îndepărtarea celulelor moarte și poate ajuta la refacerea pielii.
  4. Cere sfatul unui specialist – dacă problemele provocate de pielea uscată persistă, atunci cere sfatul unui medic dermatolog. În urma unei consultații, acesta va stabili ce tratament este potrivit pielii tale.

Pielea grasă are, de asemenea, nevoie de îngrijire specială, pentru a reduce aspectul de ten strălucitor. Iată ce trebuie să faci dacă ai o piele grasă:

Curăță-ți pielea mai des – folosește produse de curățare care nu irită. Le poți aplica dimineața și seara, mai ales în zona feței. Este important ca pielea să rămână curată.

Folosește șervețele special create pentru pielea grasă – șervețelele medicinale create pentru pielea grasă au capacitatea de a absorbi excesul de sebum de pe piele.

Utilizează produsele din extract de ceai verde – o soluție împotriva excesului de sebum ar putea fi produsele pentru piele cu extract de ceai verde. Datorită efectelor antioxidante, ceaiul verde ar putea controla secreția de sebum.

Elimină din dietă unele alimente – poate că este timpul să faci o schimbare în ceea ce privește alimentația, mai ales dacă ai pielea grasă. Specialiștii consideră că alimentele bogate în grăsimi pot determina o creștere a secreției de sebum. Astfel, dietele bazate pe legume, fructe sau cereale integrale ar putea ajuta la reducerea nivelului de sebum, iar astfel pielea ta va fi mai puțin grasă.

Scapă de stres – stresul poate modifica metabolismul, iar din cauza dezechilibrelor hormonale glandele sebacee pot produce sebum în exces. Înlocuiește activitățile stresante cu unele care te pot ajuta să te relaxezi. Astfel, poți avea grijă și de sănătatea pielii tale.

În cazul pielii sensibile, este recomandată utilizarea unor creme care conțin substanțe analgezice sau steroizi. Aceste preparate farmaceutice pot fi eliberate doar de un specialist și au efectul de a calma iritația apărută pe piele, simptom specific pielii sensibile. De asemenea, cremele cu efect hipolaergen sau loțiunile pot reduce senzația de iritație. Evitați să faceți baie cu apă foarte fierbinte, dacă aveți pielea sensibilă și, totodată, renunțați să folosiți produse care conțin parfum sau coloranți artificiali.

Întreținerea pielii mixte se face folosind tehnicile și metodele ce se aplică în cazul pielii uscate și grase. Iar pentru pielea normală este recomandată doar folosirea unor produse de curățare, în fiecare dimineață și seară.

Pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru a avea o piele frumoasă

Fiecare dintre noi poate să realizeze un ghid pentru îngrijirea pielii personal. Acest ghid poate include atât tehnici de întreținere a pielii, cât și aspecte legate de obiceiurile noastre zilnice. Astfel, o piele se menține frumoasă dacă este hidratată și curățată corespunzător. Cremele și loțiunile care curăță delicat impuritățile pot fi un remediu potrivit, dacă sunt aplicate mai ales seara, înainte de culcare. De asemenea, procedurile de exfoliere pot ajuta pielea să se regenereze. Mișcarea și alimentația sănătoasă pot fi un remediu pentru o piele frumoasă. Substanțele nutritive din legume și fructe pot ajuta pielea să-și mențină elasticitatea și aspectul frumos, întârziind procesul de îmbătrânire.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologie

Foliculita – cauze, simptome și măsuri de prevenție

4 Minute
O afecțiune comună a pielii, foliculita apare atunci când un folicul de păr se infectează sau se inflamează. Foliculita poate…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEAlergiiDermatologie

Urticaria solară: cauze, simptome, prevenție

2 Minute
Urticaria solară cunoscută și ca alergie la soare este o alergie rară la lumina soarelui care provoacă formarea unei erupții…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *