Articolul prezintă ce este veruca, care este virusul care produce veruca, care sunt simptomele și tipurile diferite de verucă, dar și caracteristicile fiecărui tip. Articolul arată, de asemenea, cum se pot trata veruca și indică resurse utile de informații și pentru alte boli de piele.
Ce este veruca?
Veruca reprezintă excrescențe mici și granulate ale pielii care apar cel mai adesea pe degete sau pe mâini și sunt aspri la atingere. Veruca este contagioasă și se poate transmite prin atingere!
De ce apare veruca?
Veruca apare în urma infectării cu virusul papiloma uman (HPV). După expunerea la virus, negii se pot dezvolta într-o perioadă cuprinsă între 2 și 6 luni. Negii se pot dezvolta singuri sau în grupuri. De cele mai multe ori afectează mai mult copiii și adolescenții decât adulții, dar negii sunt inofensivi și nu produc disconfort, în afară de aspectul inestetic și neplăcut. Negii pot semăna cu anumite tipuri de cancer, dar sunt necanceroși.
Unele tipuri de verucă pot fi dureroase, dar de obicei nu dor. În unele situații, poate apărea mâncărime sau sângerare. Sunt cunoscute mai multe tipuri de verucă. Se poate dezvolta un tip sau mai multe simultan.
Veruca – tipuri de verucă:
- Negii obișnuiți (verruca vulgaris)
Negul obișnuit, sau comun are formă rotundă sau ovală, este ferm și ridicat, cu suprafață aspră, neregulată. Se dezvoltă adesea pe articulații, degete și genunchi.
– dimensiuni: de la mai puțin de 1 mm la peste 10 mm (1 cm) în diametru
- Veruci (veruci plantare)
De obicei se dezvoltă pe tălpile picioarelor. Zona de piele afectată va fi albă, adesea cu un punct negru (vas de sânge) în centru, formă mai degrabă plată decât în relief, uneori dureroasă – mai ales dacă se dezvoltă în zona piciorului care suportă greutate.
- Negii mozaic
Cresc în grupuri tip mozaic, formează un model asemănător cu țigla. Se dezvoltă adesea pe palmele mâinilor și pe tălpile picioarelor.
- Verucile periunghiale
Se dezvoltă sub și în jurul unghiilor de la mâini și de la picioare. Au o suprafață aspră, pot afecta forma unghiei, pot fi dureroase.
- Negii filiformi (verruca filiformis)
Se dezvoltă adesea pe gât și pe față, au formă alungită și subțire.
- Negii plantari
Sunt situați mai ales pe picioare, dar pot afecta și fața și mâinile. Negii plantari ușor de luat prin epilarea picioarelor cu lama de ras pentru că virusul papiloma uman (HPV) se poate răspândi prin bărbierit.
– 2-4 mm în diametru
– culoare ușor gălbuie
- aspect neted, rotund, cu vârful plat
Este veruca contagioasă?
Da. Veruca se dezvoltă în urma contractării virusului papiloma uman (HPV) și este mai probabilă transmiterea dacă suprafața pielii este lezată sau udă. Se poate transmite și prin atingerea suprafețelor sau obiectelor contaminate. După infectare, poate dura până la 6 luni pentru ca veruca să devină vizibilă pe suprafața pielii.
Cum se poate trata veruca
Veruca poate dispărea fără tratament, fiind de obicei inofensivă. Timpul necesar pentru ca veruca să dispară depinde de timpul în care infecția virală părăsește organismul. Poate dura până la 2 ani. Dacă negul este dureros sau produce disconfort se poate opta pentru îndepărtarea sa de către medic, dar intervenția chirurgicală nu este de obicei recomandată pentru îndepărtarea negilor.
Tratamentul poate să fie: prin acidul salicilic, crioterapie sau înghețarea celulelor pielii sau tratamente chimice.
Acidul salicilic este ingredientul activ din majoritatea tratamentele pentru verucă și se găsește în produse de tipul creme, geluri, plasturi medicinali. Acidul salicilic este la fel de eficient ca și crioterapia pentru tratarea negilor. Nu este cunoscut însă care tip de acid salicilic este cel mai eficient. Trebuie avut în vedere că produsele tratament pentru verucă pot afecta pielea din jurul negilor, de aceea este recomandat ca piele din jur să fie protejată prin folosirea plasturilor sau altor produse.
Tratamentele pe bază de acid salicilic nu sunt recomandate pentru față!
Este posibil ca tratamentul să fie de lungă durată: 12 săptămâni sau mai mult. Se recomandă înmuierea în apă a negului înainte de aplicarea tratamentului, pentru cel puțin 5 minute.
Crioterapia înseamnă că azotul lichid este aplicat pe neg timp de câteva secunde pentru a îngheța și distruge celulele afectate ale pielii. Azotul lichid poate fi pulverizat direct pe neg sau poate fi aplicat pe vârful negului. După tratament, se formează o bășică dureroasă, urmată de o crustă, care va cădea după 7-10 zile. Veruca se tratează în ședința de crioterapie cu o durată de 5-15 minute, care poate fi dureroasă. În cazul negilor mari, tratamentul e posibil să fie aplicat de mai multe ori până la eliminarea completă a negului.
Tratamentele chimice conțin substanțe chimice care sunt aplicate pe negi pentru a ucide celulele cutanate afectate. Printre efectele secundare potențiale se numără colorarea pielii în maro și arsuri ale pielii din jur.
Tratamentele nu sunt însă o garanție pentru îndepărtarea definitivă a negilor. Niciun tratament nu este 100% sigur pentru eliminarea definitivă a negilor.
Veruca poate reapărea după o perioadă de timp de la tratament.
De obicei, veruca se poate trata prin tratamentul oferit de farmacist, în funcție de tipul de veruca. Tipul de verucă se poate identifica prin caracteristicile distincte. Fiecare tip de verucă are anumite trăsături definitorii (prezentate mai sus). Pentru excrescențele pe piele care nu pot fi identificate cu ușurință ca fiind negi de către farmacist, este recomandat să vă adresați medicului pentru investigații medicale necesare stabilirii diagnosticului.
Descoperă mai multe Informații utile despre alte boli de piele.