Dermatologie

Vitiligo – cauze, simptome, tratament

Vitiligo este o boală de piele, posibil autoimună, conform specialiștilor, care apare indiferent de vârstă, de sex, de etnie sau de rasă și ale cărei cauze nu se cunosc în totalitate. Un procent cuprins între 0,5 și 2% din populația lumii este afectată de această boală, care provoacă decolorarea unor porțiuni cutanate.  Vitiligo nu este o boală contagioasă!

Ceea ce se întâmplă atunci când cineva are vitiligo este că anumite celule responsabile de culoarea pielii sunt distruse. Astfel, aceste celule, numite melanocite, nu mai produc melanină, pigmentul care dă culoare, iar porțiuni ale pielii fie se decolorează, fie devin albe.

Unde se manifestă vitiligo

Boala poate apărea oriunde pe corp,  iar părțile cele mai afectate sunt:

  • fața, brațele, tălpile, palmele – în general, zonele expuse la soare. Un studiu din 2016 a arătat că, în 75% din cazuri, vitiligo a apărut în zona feței și a palmelor;
  • zona genitală;
  • în gură;
  • în zona nărilor;
  • în jurul ochilor;
  • părul poate deveni alb sau gri dacă pielea din zona respectivă este afectată de vitiligo;

De ce apare vitiligo?

Cercetătorii nu au stabilit cu exactitate care sunt cauzele pentru care apare vitiligo, însă susțin că boala ar putea fi autoimună. Sistemul imunitar nu mai distinge care sunt celulele sănătoase și distruge melanocitele. În plus, 20% dintre cei care au vitiligo au și o altă boală autoimună (lupus, psoriazis, artrita reumatoidă etc).

Alte posibile cauze semnalate de specialiști ar putea fi:

  • arsuri solare severe;
  • stres oxidativ care produce un dezechilibru în organism din cauza absenței catalazei (o enzimă importantă cu rol antioxidant);
  • cauze ereditare. S-a constatat că o persoană care are în familie cazuri de vitiligo, prezintă risc de apariție a bolii de 4,5 ori mai mare;
  • un nivel ridicat de stres;
  • expunere la substanțe toxice.

Tipuri de vitiligo

  • segmental. În acest caz, apar macule de mici dimensiuni pe una sau mai multe părți ale corpului, mai des întâlnite fiind cazurile în care vitiligo afectează un singur segment. De cele mai multe ori, atunci când este afectată o singură parte a corpului, boala se va extinde timp de un an/un an și câteva luni, după care se va opri.
  • non-segmental. Poate afecta aproape toată suprafața corpului. Maculele apar simetric pe ambele părți ale corpului și nu se poate anticipa cât de mult se vor extinde. Acest proces poate începe și se poate opri de mai multe ori pe parcursul vieț Este cel mai frecvent tip de manifestare (aproximativ 90% din cazuri) și afectează mai ales zonele expuse la soare (mâini picioare, abdomen, față, gât).

Simptome

Vestea bună pentru cei care au vitiligo este că în afara decolorării treptate a pielii, până când aceasta devine albă, această afecțiune cronică nu produce și alte simptome. În funcție de tipul de vitiligo (segmentar sau non-segmentar), ritmul de extindere al maculelor va fi diferit de la o persoană la alta. Astfel, în unele situații aceste pete se vor uni pe corp, însă decolorarea rămâne singurul aspect care creează probleme.

Diagnostic

În vederea stabilirii unui diagnostic corect, medicul specialist va începe prin a face anamneza pacientului pentru a afla dacă în familia acestuia există persoane cu boli autoimune sau dermatologice, dacă au existat recent factori de stres care să fi putut duce la apariția bolii sau dacă au existat arsuri solare în ultima perioadă. În continuare, medicul va folosi o lampă cu ultraviolete pentru a analiza petele apărute și a stabili dacă e vorba doar de vitiligo sau sunt asociate și alte afecțiuni ale pielii. De asemenea, medicul poate solicita analize de sânge pentru descoperi alte posibile boli care pot apărea în cazul persoanelor cu vitiligo. În plus, o mostră de piele va fi supusă unei biopsii pentru a observa stadiul în care se află boala. Există trei stadii ale bolii:

I. încă există melanocite, dar acestea sunt rarefiate la nivelul pielii. Melanocitele sunt încă prezente și în firele de păr;
II. melanocitele au dispărut, însă sunt încă prezente la nivel folicular;
III. melanocitele au dispărut atât de la nivelul pielii cât și din firele de păr.

Tratament

Tratamentul urmărește redobândirea culorii naturale în zonele afectate de vitiligo, variantele dintre care se va alege cel/cele adecvat/adecvate depinzând de dimensiunea maculelor, de mărimea și de poziția lor pe corp și de stadiul bolii. Nu există un anumit tip de tratament care funcționează pentru toată lumea, de aceea se pot încerca mai multe terapii până la descoperirea celei care dă rezultate. Până în prezent nu s-a descoperit însă nicio variantă care să repigmenteze complet petele.

De menționat este și faptul că, în general, durează destul de mult până se observă rezultate (de la trei luni în sus). De asemenea, doar pacienții aflați în stadiile I și II de boală vor vedea îmbunătățiri. În stadiul I, mai ales zonele expuse la soare se vor repigmenta, iar în stadiul II porțiuni restrânse, chiar punctiforme uneori, își vor putea recăpăta culoarea naturală.

Astfel, se pot recomanda următoarele tipuri de tratament:

  • cremă de protecție solară, pentru zonele expuse (față și scalp), mai ales dacă e vorba de vitiligo în primul stadiu de evoluție a bolii;
  • terapie cu ul Acest tip de tratament e disponibil în două variante:

→ cu raze UVA: două ședințe pe săptămână vor aduce rezultate după o perioadă cuprinsă între 6 luni și un an.

→  cu raze UVB: se utilizează mai ales în cazul persoanelor cu macule extinse mult pe corp și va fi nevoie de până la trei ședințe pe săptămână, dacă terapia are loc într-o clinică. Pacientul își poate achiziționa o lampa cu raze UVB la care să se expună zilnic acasă.

  • depigmentarea – în situația în care mai mult de 50% din suprafața corpului este acoperită cu pete, atunci se poate recurge la acest tip de tratament. Astfel, pe părțile corpului neafectate de vitiligo se vor aplica medicamente pentru depigmentare. Pot trece și doi ani până la primele rezultate. Acest tratament este recomandat, atunci când alte încercări de a redobândi culoarea pielii au eș De asemenea, e important de știut că depigmentarea este ireversibilă și că este recomandată mai ales celor cu un pigment al pielii deschis la culoare. Cei supuși acestui tip de tratament vor deveni sensibili la expunerea la soare.
  • tratamentul cu laser – este util în cazul celor cu porțiuni mici de piele afectată de vitiligo și durează mai puțin de patru luni până la primele rezultate.
  • tratament medicamentos – anumite antibiotice și medicamente cu steroizi (glucocorticoizi topici), dar și comprimate cu rol antioxidant pot da rezultate.
  • tratament chirurgical – există mai multe abordări:

→ grefă de piele: medicul chirurg îndepărtează o porțiune de piele sănătoasă și o transferă în zona depigmentată;

→ transplant de melanocite: sunt recoltate celule dintr-o zonă sănătoasă și apoi sunt transplantate în zona afectată.

  • micropigmentarea – este tatuată pielea cu probleme în culoarea pielii sănătoase a pacientului, însă găsirea nuanței potrivite se poate dovedi dificilă. Această procedură este folosită mai ales pentru zona din jurul buzelor.

Complicații

Nu au fost raportate complicații frecvente. Cele care apar pot afecta ochii și gura, dar sunt extrem de rare. De asemenea, pielea afectată de vitiligo devine mult mai sensibilă la soare și este nevoie de cremă de protecție.

Studiile au arătat ca vitiligo poate avea efecte în plan psihologic. Pacienții s-au plâns de deteriorarea relațiilor, de stări de anxietate și de depresii.

Cercetătorii au mai constatat că, în rândul copiilor cu vitiligo, afectați în plan emoțional de afecțiunea pe care o au, o soluție bună este terapia cognitiv-comportamentală. Aceasta menține stima de sine la un nivel optim, previne depresia și îmbunătățește calitatea vieții.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli și afecțiuni copiiDermatologieMEDICINA PENTRU COPII

Ce este dermatita de contact, cum se manifestă și cum o poți preveni?

3 Minute
Dermatita este termenul medical pentru inflamația (iritarea) pielii. Dermatita de contact este o reacție alergică sau iritantă care provoacă o…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDermatologie

Foliculita – cauze, simptome și măsuri de prevenție

4 Minute
O afecțiune comună a pielii, foliculita apare atunci când un folicul de păr se infectează sau se inflamează. Foliculita poate…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEAlergiiDermatologie

Urticaria solară: cauze, simptome, prevenție

2 Minute
Urticaria solară cunoscută și ca alergie la soare este o alergie rară la lumina soarelui care provoacă formarea unei erupții…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *