Coșurile pe care le aveai pe față în adolescență ți-au apărut din nou. Iar astăzi aveai programată acea întâlnire importantă. În timp ce te gândești cum să scapi de ele înainte de a ieși din casă, poate ar trebui să acorzi mai multă atenție la ceea ce mănânci.
Acneea este o problemă medicală care afectează mai bine de 10% din populația globului. Poate fi cauzată de unele bacterii, dereglări hormonale sau de o inflamație a pielii. Totodată, una dintre cauzele care pot provoca acnee este alimentația. Discuțiile pe această temă au creat numeroase controverse printre specialiști, însă, într-adevăr, există o strânsă legătură între apariția acneei și ceea ce mâncăm. În acest articol vom explica ce alimente trebuie evitate pentru a scăpa de disconfortul creat de acnee.
Ce legătură există între acnee și alimentație?
Buna funcționare a organismului are directă legătură cu ceea ce mâncăm în fiecare zi. Când consumăm alimente nesănătoase, riscăm să avem probleme. Iar regula se aplică și când vine vorba de piele. O piele sănătoasă se menține printr-o dietă adecvată. În caz contrar, ea poate suferi din cauza afecțiunilor specifice, precum acneea.
Specialiștii consultați de healthline.com susțin că există anumite substanțe din compoziția alimentelor care modifică nivelul de sebum produs de organism. Sebumul este acea substanță eliberată de glandele sebacee care protejează tenul de factorii nocivi ai mediului extern. O creștere a cantității de sebum poate provoca acnee. Iată mai jos lista celor zece produse alimentare considerate responsabile de apariția acneei:
1. Făina rafinată și zahărul
Poate ar trebui să te gândești de două ori înainte să mănânci biscuiți, pâine sau orice alt preparat ce are ca ingredient făina albă. Produsele cu un conținut ridicat de carbohidrați rafinați pot provoca acnee. Regula se aplică și în cazul dulciurilor. Iar explicația este strâns legată de efectele pe care insulina, hormonul care ajută la absorbția glucozei în organism, le are asupra celulelor care produc sebum. Cu cât mâncăm mai multe dulciuri, cu atât crește nivelul de insulină din organism, iar odată cu el crește și cantitatea de sebum. Efectul acestui proces este apariția acneei.
2. Lactatele
Consumul ridicat de lactate are ca efect apariția acneei, mai ales în cazul adolescenților. Explicația oferită de specialiști are legătură cu nivelul de insulină secretat de organism. Proteinele din lapte stimulează producerea de insulină, care, așa cum am explicat mai sus, generează o creștere a cantității de sebum. Aminoacizii din laptele de vacă stimulează ficatul să producă o enzimă specială, despre care studiile de specialitate arată că poate provoca acnee.
3. Produsele de tip fast-food
Dincolo de problemele de greutate, alimentele de tip fast-food sunt neprietenoase și cu pielea feței, determinând apariția acneei. Un studiu realizat în Turcia și publicat de Biblioteca Națională de Medicină a Centrului Național de Biotehnologie, din Statele Unite ale Americii, arată că 23% dintre cei 2.300 de subiecți incluși în cercetare au dezvoltat forme severe de acnee după ce au consumat burgeri, hotdogi sau cartofi prăjiți. Aceste produse alimentare conțin numeroase substanțe care stimulează pielea să producă sebum în exces.
4. Ciocolata
Primele studii privind legătura dintre ciocolată și acnee au apărut în anul 1920. Iar teoria potrivit căreia consumul de ciocolată crește riscul de apariție a acestei afecțiuni este menținută și astăzi. Consumată în cantități mai mari, ciocolata generează un răspuns imun la bacteriile responsabile de apariția acneei. Astfel, încercând să scape de aceste microorganisme, pielea se inflamează și apar coșurile. Totodată, pudra de cacao, ingredient folosit la prepararea ciocolatei, ar fi la rândul său responsabilă pentru apariția acneei.
5. Pulberea de proteine din zer
Este ingredientul folosit în numeroase produse alimentare procesate pe care le găsim la tot pasul pe rafturile supermarketurilor. Care este legătura dintre acest ingredient și acneea? El conține anumiți aminoacizi responsabili de creșterea nivelului de insulină în organism. Iar o cantitate mare de insulină stimulează glandele sebacee să producă sebum. Sebumul în exces blochează porii, pielea se inflamează și, astfel, pe față apare acneea.
6. Bananele
Specialiștii au trecut pe lista alimentelor care pot provoca acnee și aceste fructe. Legătura dintre banane și sănătatea tenului constă în faptul că ele conțin anumite substanțe care pot deregla procesul de producere a sebumului de către glandele sebacee.
7. Pizza
Ingredientele pe care bucătarii le folosesc pentru a prepara pizza nu sunt tocmai prietenoase cu tenul tău. Îți place acest fel de mâncare, însă trebuie să știi că pielea ta nu este la fel de încântată atunci când mănânci pizza. Făina folosită pentru aluat provoacă o reacție înlănțuită în organism, prin creșterea nivelurilor de insulină și sebum, în urma căreia apare acneea.
8. Produsele din soia
Considerate o alternativă pentru cei care doresc să aibă un regim alimentar adecvat, produsele din soia pot provoca acnee. Multe dintre produsele pe bază de soia conțin zahăr în exces, ceea ce le face nepotrivite pentru persoanele care suferă din cauza acneei. „Consumate în cantități mici, produsele din soia sunt bune. Dar evitați să le cumpărați pe cele care conțin prea mult zahăr”, susține renumitul dermatolog american Jennifer MacGregor, citat de byrdie.com.
9. Fructele uscate
Fructele reprezintă o sursă importată de vitamine și nutrienți și sunt recomandate în orice dietă. Nu la fel stau lucrurile în ceea ce privește fructele uscate. Acestea conțin o cantitate prea mare de zahăr, iar nivelul crescut de zahăr din sânge are ca efect inflamarea tenului și apariția acneei.
10. Alcoolul
Alcoolul poate modifica nivelul hormonilor din organism. Astfel, pielea produce mai mult sebum, care blochează porii. Pielea nu mai poate respira corespunzător, se inflamează și astfel apare acneea.
Alimente recomandate atunci când te confrunți cu acnee
Poate că multe dintre alimentele din lista de mai sus sunt preferatele tale. Dar dacă vrei să ai un ten sănătos, îți oferim câteva exemple de alimente pe care le-ai putea consuma fără să te gândești că ai putea avea probleme cu acneea:
- Alimente bogate în fibre – cerealele, fasolea, morcovii sau merele sunt considerate o alternativă eficientă, datorită nivelului scăzut de substanțe care au ca efect producerea în exces a sebumului.
- Somonul – bogat în Omega-3, este benefic pentru organism. Cu siguranță, și tenul tău va arăta mai bine atunci când vei include acest aliment în dieta ta.
- Algele de mare – sunt o delicatesă a bucătăriei japoneze și previn apariția acneei. Ele reglează nivelul de hormoni din organism.
- Nucile – multe dintre persoanele care se confruntă cu acnee au carență de vitamina E sau seleniu. Nucile sunt alimentul ideal în astfel de situații, datorită concentrațiilor mari de seleniu și vitamina E pe care le conțin.