BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Alimentația pacientului cu dislipidemie

Dislipidemia este o tulburare de metabolism, caracterizată prin alterarea capacității organismului de a procesa grăsimile. Aceasta se evidențiază prin modificarea valorilor normale ale colesterolului și trigliceridelor. Pe scurt, persoana afectată ajunge să aibă un nivel prea ridicat al lipidelor în sânge.

Cauze și factori favorizanți

Această afecțiune poate fi moștenită genetic sau poate fi asociată cu alte boli și afecțiuni, printre care:

  • diabetul zaharat;
  • obezitatea;
  • hipotiroidismul și alte afecțiuni ale tiroidei;
  • bolile hepatice;
  • afecțiunile renale;
  • sindromul Cushing;
  • estrogenii;
  • consumul excesiv de grăsimi saturate, alcool și tutun;
  • estrogenii;
  • medicamentele diuretice tiazidice și betablocante;
  • sedentarismul;
  • tulburările anxioase.

Simptome și riscuri Dislipidemie

Persoanele afectate de dislipidemie pot prezenta leziuni plane, gălbui la nivelul pleoapelor (xantelasme) sau leziuni ale tendoanelor (xantoame). Diagnosticul de certitudine se va pune în urma analizelor serologice de laborator, care vor evidenția valori ridicate ale colesterolului, LDL-colesterolului și trigliceridelor și valori scăzute ale HDL-colesterolului. Sunt necesare și alte analize, pentru a putea fi excluse cauzele secundare. Dislipidemia predispune la boli cardiovasculare, boală vasculară periferică și pancreatită acută.

Abordări terapeutice pentru Dislipidemie

Tratamentul dislipidemiei include recomandări de reducere a greutății, efectuarea de activități fizice sau sport (mai ales exerciții aerobe), alături de medicație, suplimente alimentare și o dietă specifică.

Terapia nutrițională

Alimentația pacientului cu dislipidemie se bazează pe câteva principii care să conducă la scăderea nivelurilor de trigliceride, colesterol și LDL-colesterol:

  • consumul de fibre care împiedică absorbția zaharurilor;
  • scăderea aportului de colesterol sub 300 mg/zi;
  • o pondere crescută a legumelor, fructelor și suplimentelor de vitamina C și vitamina E;
  • reducerea aportului de grăsimi saturate și polinesaturate la mai puțin de 10 % din numărul zilnic de calorii.

Se recomandă, de asemenea, eliminarea aproape completă din alimentație a alimentelor de tip fast-food, a dulciurilor, consumul moderat de cafea și de alcool și renunțarea la fumat.

Pe parcursul acestei diete, sunt utile și produsele din extracte naturale, destinate detoxifierii organismului și susținerii funcției ficatului.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDiabetImunitate

STUDIU. Imunoterapia poate fi folosită în lupta contra diabetului de tip 1

2 Minute
Cercetători din cadrul Universității Linköping din Suedia au publicat recent un studiu ale cărui rezultate aduc speranță pentru unii dintre…
boli de nutriție și metabolism

Pacreasul gras - Tot ce trebuie să știi despre cauze și simptome

4 Minute
Pancreasul este situat în cavitatea abdominală, între duoden și splină, și este singurul organ din corp care are atât funcție…
boli de nutriție și metabolism

Colonul iritabil – cauze, simptome și tratament

5 Minute
Sindromul de colon iritabil reprezintă o problemă de sănătate care apare la nivelul intestinului gros, fiind caracterizată de crampe, balonări…

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *