BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Alimente care reduc colesterolul

Organismul uman este astfel „programat” încât să poată procesa toate alimentele provenite atât din surse vegetale, cât și animale. Totuși, stilul de viață modern, stresul, lipsa de mișcare și alimentele ultra-procesate fac ca acest proces natural să fie afectat. Organismul are, cu siguranță, nevoie de lipide, pentru a funcționa corect. Diferența dintre colesterolul „bun” (generat de lipoproteinele cu densitate mare: HDL) și colesterolul „rău” (lipoproteinele cu densitate scăzută: LDL) se face, în primul rând, printr-o alimentație corectă.

 De ce este rău colesterolul „rău?

Lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL) nu reușesc să ducă la bun sfârșit transportarea, metabolizarea, respectiv excreția excesului de grăsimi din organism. Astfel,  se ajunge la depozitarea grăsimilor în plus pe pereții vaselor de sânge, iar acestea, în consecință, se îngustează, se întăresc și favorizează apariția bolilor cardiovasculare (totul începe cu ateroscleroza).

De ce este bun colesterolul „bun”?

HDL, spre deosebire de LDL, reduce riscul dezvoltării afecțiunilor și bolilor cardiovasculare. Acesta protejează endoteliul (peretele intern al vaselor de sânge), îl curăță și îl obligă pe colesterolul „rău” să se direcționeze către ficat, unde urmează să fie metabolizat. De aceea, atunci când se fac analize de laborator, este foarte importantă proporția dintre cele două tipuri de colesterol. Pentru o evaluare cât mai precisă a stării de sănătate, se testează și nivelul de colesterol total și cel al trigliceridelor.

Alimente care ajută colesterolul „bun” și combat colesterolul „rău”

În afară de situațiile în care suntem condiționați de predispoziția sau moștenirea genetică, este la îndemâna noastră să menținem echilibrul organismului cu ajutorul alimentației. Astfel, putem consuma cu încredere: pește gras, nuci, soia, legume verzi, anghinare, usturoi, ceapă verde, praz, sfeclă roșie, cireșe, steroli și stanioli (mai ales din suplimente alimentare). Aportul de lecitină este absolut necesar, pentru că aceasta ajută foarte mult la transportarea grăsimilor pe cale sanguină și împiedică depunerea acestora în interiorul vaselor de sânge. Lecitina se găsește în: pește, nuci, semințe, mazăre, soia, ciocolată, suplimente alimentare.

Suplimente alimentare pentru reducerea colesterolului

Alimente dăunătoare

Este de evitat consumul de alimente procesate și ultra-procesate: mezeluri, prăjeli, alimente de tip fast-food, tocături, margarină. Carnea pregătită la cuptor, la grătar sau fiartă înăbușit poate înlocui foarte bine prăjeala. De asemenea, este bine să creșteți cantitatea de pește în detrimentul cărnii de origine animală. Dacă simțiți nevoia unui plus de gust, folosiți condimente de origine vegetală, care vor îmbogăți savoarea preparatelor, dar totodată vor contribui și la menținerea sănătății voastre: cimbru, ardei iute, mărar, pătrunjel, oregano, tarhon, curry, boia dulce sau iute etc.

Articole recomandate
DiabetŞTIRI MEDICALE

Simptome care pot indica prezența diabetului de tip 2

1 Minute
Mulți oameni pot trăi cu diabet de tip 2, fără să-și dea seama. Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică din…
Boli cardiovasculareCercetare și tratamente experimentaleDiabetȘtiri de ultimă oră

Impactul consumului de zahăr...

1 Minute
 …. conform unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii de către o echipă de cercetători. Echipa a creat un…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDiabetImunitate

STUDIU. Imunoterapia poate fi folosită în lupta contra diabetului de tip 1

2 Minute
Cercetători din cadrul Universității Linköping din Suedia au publicat recent un studiu ale cărui rezultate aduc speranță pentru unii dintre…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *