BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Hipercolesterolemia

Hipercolesterolemia reprezintă depășirea valorilor normale ale colesterolului din sânge. Aceasta afectează un număr mare de persoane și se evidențiază de obicei doar în urma analizelor de laborator (profilul lipidic). În lipsa unei monitorizări constante, există riscul ca nivelul ridicat al colesterolului să conducă spre afecțiuni cardiovasculare grave, cum sunt ateroscleroza, infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Hipercolesterolemia este considerată o alterare a metabolismului lipidelor (găsimilor).

Ce este colesterolul?

Colesterolul nu este neapărat o substanță „rea”. Acesta este produs în mod normal în organism și ajută la formarea membranelor celulare, dar are un rol important și în sinteza hormonală. Grăsimile care sunt transformate de corp în colesterol se găsesc mai ales în alimentele de proveniență animală: carne, ouă, lapte, unt, smântână. Grăsimile sunt absorbite din alimente la nivel intestinal, iar apoi transportate către ficat, care le transformă în colesterol. Ulterior, acesta este eliberat în circuitul sanguin. Atunci când cantitatea de colesterol din sânge este prea mare, acesta începe să se depună în interiorul vaselor de sânge (în special pe artere), formând ateroame (plăci). Circulația colesterolului în sânge este legată de proteine (lipoproteine).

Tipuri de colesterol

Există două tipuri principale de colesterol:

  • LDL – numit și colesterol „rău”: asociat cu lipoproteine de densitate joasă; favorizează ateroscleroza;
  • HDL – așa-numitul colesterol „bun”: asociat cu lipoproteine de densitate crescută; este absorbit și transportat înapoi către ficat.

Cauze

Cauzele hipercolesterolemiei sunt de mai multe feluri: o alimentație bogată în grăsimi animale, supraponderabilitatea, vârsta sau factorii ereditari. Prevenția este deosebit de importantă, mai ales că simptomele apar de obicei foarte târziu, atunci când ateroamele sunt deja formate. Astfel, se recomandă periodic efectuarea analizei de sânge numită „profil lipidic”, care să determine nivelurile de:

  • colesterol total;
  • LDL colesterol;
  • HDL colesterol;
  • trigliceride.
Articole recomandate
DiabetŞTIRI MEDICALE

Simptome care pot indica prezența diabetului de tip 2

1 Minute
Mulți oameni pot trăi cu diabet de tip 2, fără să-și dea seama. Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică din…
Boli cardiovasculareCercetare și tratamente experimentaleDiabetȘtiri de ultimă oră

Impactul consumului de zahăr...

1 Minute
 …. conform unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii de către o echipă de cercetători. Echipa a creat un…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDiabetImunitate

STUDIU. Imunoterapia poate fi folosită în lupta contra diabetului de tip 1

2 Minute
Cercetători din cadrul Universității Linköping din Suedia au publicat recent un studiu ale cărui rezultate aduc speranță pentru unii dintre…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *