BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Intoleranța la gluten

Intoleranța la gluten (enteropatia glutenică, celiachia, boala celiacă) este o afecțiune digestivă cronică, favorizată cel mai frecvent de moștenirea genetică. Persoanele afectate pot dezvolta și alte afecțiuni secundare, printre care anemia, osteoporoza, afecțiuni neurologice.

Cauze

Boala celiacă este, de cele mai multe ori, transmisă genetic. La declanșarea acesteia pot contribui, însă, și tipul de alimentație și factorii de mediu. Aceasta poate să apară și în urma unui șoc emoțional puternic, a sarcinii sau nașterii, a unei intervenții chirurgicale sau ca urmare a unor infecții virale. De asemenea, dezechilibrele florei bacteriene intestinale pot favoriza declanșarea bolii. Reacția anormală a organismului la gluten provoacă distrugerea vilozităților prezente în interiorul intestinului subțire. Acestea au rol în absorbția nutrienților, iar atrofierea sau distrugerea acestora împiedică organismul să primească substanțele (vitamine, minerale, oligoelemente etc.) de care are nevoie pentru o bună funcționare.

Simptome

Cele mai frecvente simptome la copii sunt:

  • diareea;
  • flatulența;
  • scăderea în greutate;
  • întârzierile de creștere și dezvoltare;
  • anemia;
  • oboseala și slăbiciunea;
  • atrofia musculară.

Simptome la adulți:

  • greață;
  • vărsături;
  • dureri abdominale intense;
  • balonare;
  • diaree sau, dimpotrivă, constipație;
  • reflux gastroesofagian;
  • arsuri stomacale;
  • oboseală;
  • anemie.

Printre metodele în urma cărora se poate pune diagnosticul de certitudine se numără testarea anticorpilor IgA anti-transglutaminază tisulară sau a anticorpilor anti-endomisium. În cazul copiilor cu vârsta de până la 2 ani, se testează și anticorpii anti-gliadin, care după această vârstă devin foarte greu detectabili.

Recomandări

Boala celiacă impune respectarea unei diete fără gluten (grâu, orz secară și derivatele acestora). O parte dintre pacienți nu reușesc să scape de simptome, chiar dacă urmează acest tip de dietă, ceea ce necesită administrarea de corticosteroizi. Se recomandă urmarea regimului alimentar recomandat de medicul nutriționist, în special în cazul pacienților tineri, pentru a evita denutriția și tulburările de creștere și dezvoltare.

Articole recomandate
DiabetŞTIRI MEDICALE

Simptome care pot indica prezența diabetului de tip 2

1 Minute
Mulți oameni pot trăi cu diabet de tip 2, fără să-și dea seama. Specialiștii Institutului Național de Sănătate Publică din…
Boli cardiovasculareCercetare și tratamente experimentaleDiabetȘtiri de ultimă oră

Impactul consumului de zahăr...

1 Minute
 …. conform unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii de către o echipă de cercetători. Echipa a creat un…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDiabetImunitate

STUDIU. Imunoterapia poate fi folosită în lupta contra diabetului de tip 1

2 Minute
Cercetători din cadrul Universității Linköping din Suedia au publicat recent un studiu ale cărui rezultate aduc speranță pentru unii dintre…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *