Intoleranța alimentară apare atunci când organismul este incapabil să digere corect un aliment. De obicei, se manifestă atunci când organismul fie are o sensibilitate la un anumit aliment, fie acestuia îi lipsește o anumită enzimă necesară digestiei unui aliment.
Între cele mai întâlnite intoleranțe alimentare sunt: intoleranța la lactoză (se regăsește în lapte și în produse lactate proaspete), intoleranța la gluten (poartă și numele de boala celiacă), intoleranța la sulfiți (substanțe adăugate în alimente împotriva mucegaiului; pot apărea în mod natural în vinuri).
Dintre tipurile de intoleranțe amintite, cea la lactoză este cea mai frecventă. Afecțiunea se mai numește și deficit de lactoză și apare atunci când organimsul nu poate absorbi și metaboliza lactoza din alimente, în absența unei enzime din aparatul digestiv, numit lactază (enzimă care, precum celelalte din organism, are rolul de a produce reacții chimice în organism).
În mod normal, lactaza este produsă la nivelul intestinului subțire. Atunci când lipsește, lactoza ajunge direct în colon, acolo unde încep să se manifeste diferite simptome ale intoleranței la lactoză.
Simptome intoleranța la lactoză
Într-un interval de 15 până la 30 de minute apar primele semne ale intoleranței:
- Durere abodminală;
- Diaree;
- Balonare;
- Amețeli;
- Transpirație;
- Senzație de vomă;
- Greață.
În funcție de cantitatea de alimente cu conținut de lactoză din regimul alimentar al unei persoane și de capcitatea fiecărui organism de a asimila lactoza, simptomele intoleranței pot fi mai blânde sau mai severe.
Dintre alimentele care conțin lactoză, amintim: laptele de origine animală, brânză sau alte produse lactate proaspete, iaurt, supe la plic, făină, mezeluri preambalate, ciocolată, înghețată, ketchup, maioneză, muștar etc.
Diagnostic
Testul genetic pentru intoleranță reprezintă cea mai simplă cale de a afla dacă cineva are sau nu intoleranță la lactoză. În cazul acestui test, nu contează momentul recoltării sau alte boli pe care le mai are pacientul. Alte metode de identificare a deficienței de lactoză sunt: testul hidrogenului expirat și testul acidiății scaunului.
Tratament pentru intoleranța la lactoză
Pentru intoleranța la lactoză nu există un tratament care să o vindece. Ceea ce pot face cei care au această deficiență este să se concentreze pe ameliorarea simtpomelor, în principal schimbând regimul alimentar. În primul rând, trebuie eliminate alimentele bogate în lactoză (există și pacienți care nu prezintă intoleranță severă, situație în care pot consuma produse alimentare cu conținut de lactoză, dar în cantități mici).
Este foarte important ca regimul alimentar să fie stabilit împreună cu medical specialist, întrucât excuderea totală din alimentație a lactozei poate crea dezechilibre în organism.