BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Nutriția pacientului supraponderal

Nutriția se definește ca totalitatea proceselor fiziologice prin care organismele își procură hrană (nutrienții) necesară creșterii, dezvoltării, obținerii energiei pentru desfășurarea proceselor vitale, refacerea țesuturilor, etc. Nutriția are o deosebită importanță în menținerea stării de sănătate, în dezvoltarea armonioasă a organismului uman, în prevenția unor boli, iar terapia medicală nutrițională este parte  importantă în vindecarea diferitelor boli.

Dieta urmărește, pe de o parte, compensarea unor deficiențe metabolice cu ajutorul controlului sistemului  alimentar, iar pe de altă parte, printr-o tehnologie alimentară adecvată, posibilitatea administrării alimentului necesar organismului bolnav.

Supraponderalitatea VS Obezitatea

Obezitatea este, pe de altă parte, o boală caracterizată de depozitele de grăsime și un indice de masă corporală mai mare de 30.

Riscurile la care se expune o persoana supraponderală sunt depresia si hipertensiunea arteriala, în timp ce riscurile unei persoane obeze sunt mai grave – de la boli cardiovasculare și până la hipertensiune ori diabet de tip 2.

Cauzele supraponderalității pot fi un aport caloric mai mare decât organismul are nevoie, precum și predispoziția genetică.

Atunci când vorbim de obezitate, cauzele pot fi:
consumul excesiv de calorii
consumul de alimente de tip fast-food
depresia
dezechilibrele hormonale
stilul de viață sedentar

Obezitatea poate fi clasificată în funcție de surplusul de greutate:

Obezitate ușoară +10-15%
Obezitate moderată +10-20%
Obezitate gravă +20%

Indicele de masă corporală (IMC) – este indicatorul oficial utilizat pentru calcularea greutății ideale pentru o înălțime dată. În primul rând, indicele de masă corporală ajută la determinarea reorganizării corpului unei persoane – gradul de obezitate.

Există 4 metode de măsurare a grăsimii corporale:

Impedanța Bioelectrica – funcționează prin transmiterea unui impuls electric imperceptibil prin tine, între cei doi poli pe care trebuie să îi atingi. Unul dintre acești electrozi generează un voltaj foarte scăzut, iar celălalt măsoară voltajul rezidual rămas după trecerea curentului prin corp.

Cântărirea hidrostatică – se bazează pe principiul lui Arhimede pentru a calcula densitatea corpului.

Măsurarea în Bod Pod – este o cabină în formă de ou, care te va ajuta să calculezi procentul de grăsime corporală.

Măsurarea pliurilor de piele – se realizează printr-un șubler special care e folosit pentru a pișca diferite zone de piele și a determina grosimea acestora.

Articole recomandate
BOLIboli de nutriție și metabolismDiabet

Provocări actuale pentru bolnavii de diabet

5 Minute
În contextual pandemiei de coronavirus, categoria diabeticilor este considerată de specialiști drept una dintre cele mai expuse la complicații grave…
BOLIBoli renale

Boala cronică renală (BCR)

4 Minute
Boala cronică renală este o afecțiune care trece deseori neobservată, dar care poate cauza complicații grave pe termen lung, inclusiv…
BOLIOncologie

Cancerul tiroidian

4 Minute
Cancerul tiroidian apare apare extrem de des în rândul vârstnicilor și trece deseori neobservat. În cazul în care vorba despre…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *