Cercetători din cadrul Universității Linköping din Suedia au publicat recent un studiu ale cărui rezultate aduc speranță pentru unii dintre bolnavii de diabet de tip 1.
Un studiu clinic publicat pe 21 mai în revista Diabetes Care și condus de Universitatea Linköping din Suedia arată că imunoterapia în tratamentul diabetului de tip 1 poate fi eficientă pentru menținerea insulinei produse de organism. Rezultatele studiului arată că injectarea proteinei acid glutamic decarboxilază în nodulii limfatici poate fi eficientă în cazul unui subgrup de indivizi, se arată pe site-ul Universității Linköping.
Diabetul de tip 1 – ce se întâmplă în organism?
În diabetul de tip 1, sistemul imunitar atacă celulele care produc insulină. Când acestea dispar, corpul nu mai poate regla nivelul de zahăr din sânge, iar bolnavului de diabet de tip 1 trebuie să îi fie administrată insulină pentru tot restul vieții. Studiile care au avut ca subiect această boală au pus accentul pe posibilitatea ca acest atac al sistemului imunitar să fie atenuat sau chiar oprit. Una dintre strategii este bazată pe modificarea apărării imunitare prin injectarea unei proteine la care reacționează sistemul imunitar, printr-o formă de vaccinare. Această proteină împotriva căreia deseori sistemul imunitar dezvoltă anticorpi în diabetul de tip 1 este denumită acid glutamic decarboxilază (AGD).
Profesorul Johnny Ludvigsson, din cadrul universității suedeze, a studiat timp de mulți ani posibilitatea vaccinării oamenilor în momentul în care au fost diagnosticați cu această boală, în speranța că sistemul imunitar va tolera mai bine propria proteină AGD și că va stopa distrugerea celulelor ce produc insulină.
„Studiile au arătat că și o cantitate foarte mică de insulină produsă de organism este foarte benefică pentru sănătatea oamenilor. Bolnavii de diabet care produc o anumită cantitate de insulină nu ajung ușor la niveluri scăzute de zahăr în sânge sau hipoglicemie. Totodată, ei au un risc scăzut de a dezvolta cetoacizodă, care poate apărea atunci când nivelul de insulină este mic“, arată Johnny Ludvigsson, profesor în cadrul Departamentului de Științe Biomedicale și Clinice în cadrul Universității Linköping, citat de https://liu.se.
Cum s-a desfășurat studiul
La studiu au participat 109 persoane cu vârste cuprinse între 12 și 24 de ani, ce fuseseră diagnosticate cu diabet de tip 1 în ultimele 6 luni. Unul dintre grupurile formate din aceste persoane au primit 3 injecții cu proteina acid glutamic decarboxilază la un interval de o lună și vitamina D tablete, în timp ce grupul de control a primit placebo. Nici participanții și nici cercetătorii nu au știut care erau pacienții ce au primit tratamentul (studiul a fost randomizat și dublu-orb).
Pentru ce categorie de bolnavi de diabet de tip 1 este eficient tratamentul
Nu s-a înregistrat nicio diferență între cele două grupuri în ceea ce privește prezervarea de către organism a insulinei. Însă injectarea proteinei AGD a avut un efect pozitiv asupra subgrupului de pacienți care aveau varianta DR3-DQ2 a genelor HLA.
„Pacienții din subgrupul cu varianta DR3-DQ2 a genelor HLA nu au pierdut producția de insulină la fel de repede ca ceilalți. La pacienții care nu aveau această variantă, nu s-au observat efecte notabile. Tratamentul cu proteina AGD este promițător, simplu și reprezintă o metodă sigură de a păstra producția de insulină la aproximativ jumătate dintre pacienții cu diabet de tip 1, cei care au un anumit tip al genei HLA “, arată Johnny Ludvigsson, citat de https://liu.se.
Studii anterioare referitoare la folosirea imunoterapiei în tratarea diabetului sugerează că factorul genetic contribuie la modul în care pacienții răspund la tratament, potrivit https://www.news-medical.ne.
Cei care au realizat studiul intenționează să continue cercetarea pe grupuri mai mari de persoane și să descopere astfel un medicament ce poate schimba evoluția diabetului de tip 1.