Viața sexuală poate fi afectată de o mulțime de factori. Există mai multe motive din cauza cărora dorința sexuală poate să dispară. Specialiștii consideră că anumite vicii sau probleme din sfera psihologică ar putea fi responsabile pentru pierderea dorinței sexuale. Totodată, lipsa apetitului sexual poate fi influențată de vârstă, anumite boli cronice sau de medicamentele administrate. Citește acest articol și află mai multe detalii despre cauzele care pot determina diminuarea dorinței sexuale.
Cauzele libidoului scăzut
Lipsa apetitului sexual poate apărea în orice moment, potrivit specialiștilor healthline.com. Oamenii de toate vârstele se pot confrunta cu lipsa dorinței sexuale și disfuncția sexuală. Factorii care determină dispariția dorinței sexuale sunt diverși și sunt generați atât de condiția fizică, cât și de cauze psihologice. Iată câțiva factori care ar putea să afecteze viața sexuală a cuplurilor:
Stresul – stresul este o cauză care poate genera mai multe dezechilibre în organism, printre care și lipsa apetitului sexual. Persoanele care sunt stresate nu mai pot obține plăcerea sexuală, iar din această cauză dorința sexuală dispare.
Consumul de alcool – o cantitate prea mare de alcool consumată poate inhiba libidoul. Astfel, dorința sexuală se poate altera.
Odihna insuficientă – prea puține ore de somn pot afecta buna funcționare a organismului. Sistemul imunitar își reduce puterea de apărare, în timp ce creierul își pierde capacitatea de concentrare și memorare. Odihna insuficientă poate avea efecte negative și asupra dorinței sexuale. Persoanelor obosite le este greu să obțină plăcere sexuală.
Administrarea unor medicamente – unele medicamente, prescrise mai ales bolnavilor cronici, pot avea ca efecte adverse inhibarea dorinței sexuale. În această categorie de medicamente pot intra cele pentru tratarea bolilor cardiovasculare sau antidepresivele. De asemenea, unele tratamente cu anticoncepționale pot afecta dorința sexuală a femeilor. Persoanele care se confruntă cu reacții adverse trebuie să consulte specialiștii care le-au recomandat medicația.
Obezitatea și diabetul – diabetul poate cauza și anumite dezechilibre la nivel hormonal, iar din această cauză secreția substanțelor cu rol în obținerea plăcerii sexuale poate fi diminuată. Astfel, se poate reduce dorința sexuală. De asemenea, și persoanele obeze se pot confrunta cu pierderea dorinței sexuale.
Există și anumiți factori psihologici care pot duce la dispariția dorinței sexuale:
Lipsa stimei de sine – persoanele care se confruntă cu probleme psihologice, precum lipsa stimei de sine, pot avea și o dorință sexuală scăzută. Specialiștii explică faptul că oamenii care experimentează aceste sentimente se simt neputincioși în a-și găsi un partener, iar această situație le afectează și viața sexuală.
Problemele de cuplu – situațiile dificile cu care se confruntă partenerii unui cuplu pot diminua dorința sexuală. În momentul în care relația nu funcționează, dispare sentimentul de apropiere dintre parteneri, element important în obținerea dorinței sexuale. Certurile, lipsa de comunicare sau încrederea scăzută în persoana de lângă tine pot degrada relația de cuplu și, implicit, viața sexuală.
Depresia – un simptom des întâlnit în cazul persoanelor care suferă de depresie este lipsa stimei de sine. Persoanele deprimate pot experimenta sentimente contradictorii cu privire la propria persoană, iar din această cauză refuză să se accepte. Această atitudine poate afecta și viața sexuală.
Mi-am pierdut dorința sexuală. Ce pot face?
Pentru recăpătarea dorinței sexuale, este necesară identificarea cauzei care o determină. Apoi, o discuție cu un specialist poate ajuta în rezolvarea problemelor. Specialiștii Cleveland Clinic, una dintre clinicile private cu tradiție din SUA, înființată în 1921, recomandă mai multe tipuri de terapie comportamentală care ar putea fi benefice în cazul persoanelor ce se confruntă cu pierderea dorinței sexuale:
Terapia sexuală – specialiștii care efectuează ședințe de terapie sexuală pot fi utili, deoarece analizează relația de cuplu în ansamblul său, inclusiv din punctul de vedere al vieții sexuale a partenerilor.
Terapia comportamentală – în acest tip de terapie, specialiștii vor încerca să descopere și să diminueze efectele comportamentelor care afectează relația dintre parteneri. Odată controlate, aceste efecte îi pot ajuta pe parteneri să aibă o relație mai bună și, implicit, o viață sexuală mai activă.
Terapia prin comunicare – problemele de cuplu, care pot afecta și dorința sexuală, sunt generate de cele mai multe ori de lipsa comunicării. Acest tip de terapie îi învață pe parteneri să fie mai deschiși și să comunice mai mult unii cu ceilalți.
Pe lângă terapie, utilizarea afrodiziacelor, în special preparate din plante, poate avea efecte benefice asupra obținerii dorinței sexuale. Sportul poate fi, de asemenea, util în cazul persoanelor care se confruntă cu lipsa apetitului sexual. Mișcarea alungă stresul și redă echilibrul organismului.