AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDisfuncții sexualePsihiatrie

Disfuncția sexuală feminină – cauze și tratament. Recomandările psihologului

Despre disfuncțiile sexuale feminine – cauze, modalități de suport și recomandări puteți afla mai multe parcurgând un Interviu cu psihoterapeut dr. Sorina Daniela Dumitrache, lector universitar în cadrul Facultății de Sociologie și Asistență Socială, Universitatea din București.

Problemele sexuale persistente și recurente ce țin de răspuns, dorință, orgasm sau durere sunt cunoscute sub termenul medical de disfuncție sexuală. Acest termen cuprinde și afecțiunea denumită în mod controversat frigiditate, ce a căpătat în timp o conotație peiorativă, astfel că termenul agreat este cel de disfuncție sexuală.

Disfuncțiile sexuale feminine reprezintă o temă mai puțin abordată în spațiul public și care este însoțită de multe ori de abordări bazate pe interpretare, și nu pe definiții, observații și recomandări ale specialiștilor. Ce reprezintă disfuncția sexuală feminină?

Disfuncțiile sexuale sau tulburările de dinamică sexuală se referă, în linii mari, la dificultatea de a avea un contact sexual împlinitor, o viață sexuală armonioasă, anume la prezența unor modificări psihofiziologice care caracterizează ciclul de răspuns sexual (la nivel de dorință sexuală, excitație, orgasm, rezoluție), sau prin durerea asociată cu raportul sexual, modificări ce pot cauza disconfort și o serie de problematici la nivel interpersonal, la nivel de relație de cuplu.

În determinarea cauzelor disfuncției sexuale, este luat în considerare atât factorul fiziologic (medical), cât și cel psihologic. Care sunt cauzele care duc la apariția disfuncției sexuale feminine și, respectiv, clasificările acesteia?

Potrivit celei mai recente clasificări (DSM-V), disfuncțiile sexuale la femei includ: tulburarea dorinței sau excitației, tulburarea orgasmului, tulburarea cu durere genito-pelviană / de penetrare.

Tulburările de dinamică sexuală au avut mai multe clasificări de-a lungul timpului și au fost luate în calcul următoarele:

  • diminuarea sau absența dorinței sexuale (care se referă la prezența unor fantezii legate de actul sexual sau dorința de a se angaja într-un act sexual ori de a căuta stimuli din sfera sexualității) sau existența unor elemente de aversiune sexuală (teamă de contact sexual însoțită de evitare a stimulilor sexuali).
  • dificultatea de a atinge sau a menține un nivel optim de excitație sexuală (lubrifiere etc.) pe durata actului sexual.
  • întârzierea sau absența orgasmului, după o fază de excitație sexuală considerată adecvată.
  • durerea asociată cu contactul sexual (tulburările sexuale algice): dispareunia și vaginismul (DSM-IV).

Problematicile despre care discutăm reprezintă fenomene complexe care au în profunzime cauze ce țin factori precum: natura relațiilor primare de atașament, calitatea relațiilor anterioare, maniera în care persoana a experimentat intimitatea de-a lungul timpului, prezența unui istoric de neglijare, abuz fizic, emoțional, sexual, elemente ce țin de tipul de mesaje care i-au fost transmise în familia de proveniență de-a lungul timpului legate de ceea ce înseamnă sexualitatea; influența profundă a unui grup cultural, social sau religios care privește sexualitatea ca pe ceva negativ. Dificultăți ce țin de imaginea și stima de sine, greutatea de a comunica ceea ce îi face plăcere persoanei, anxietatea de performanță, ambivalența față de partener, sentimente de inadecvare sau vinovăție, teama de intimitate, prezența unor factori stresori în viața individului sau a anumitor probleme de sănătate, toate acestea pot influența calitatea vieții sale sexuale.

Aceste dificultăți fie au însoțit dintotdeauna persoana (de la debutul vieții sexuale, primul contact sexual), și atunci ele sunt de tip primar, fie au apărut după o perioadă de funcționare sănătoasă sau împlinitoare, și atunci sunt de tip secundar/dobândit. De asemenea, aceste dificultăți pot însoți persoana indiferent de context, de tipul de partener sau stimulare și le numim de tip generalizat, sau sunt de tip situațional, când se manifestă doar în anumite contexte, parteneri sau modalități de stimulare (DSM-V).

Cum se ajunge la diagnosticul de disfuncție sexuală feminină și căror specialiști trebuie să ne adresăm în acest caz?

Cred că este important să precizăm faptul că dificultăți similare sunt întâlnite și în cazul bărbaților, care, potrivit DSM-V, sunt următoarele: tulburarea dorinței sexuale hipoactive la bărbați, ejacularea prematură. Deci, și cazul bărbaților vorbim despre dificultăți în această arie a sexualității, care se manifestă la nivel de dorință, excitație și orgasm (ejaculare precoce sau tardivă, ejaculare în absența orgasmului) ori durere asociată cu actul sexual.

Pentru a se putea un stabili un diagnostic, indiferent de gen (femei, bărbați sau persoane non-binare), disfuncția respectivă trebuie să fie persistentă, recurentă și însoțită de o dificultate interpersonală semnificativă. Însă, dincolo de genul persoanei, de identitatea sexuală sau de orientarea romantică a acesteia, focusul pe diagnostic nu ne ajută decât să putem identifica dificultățile persoanei și apoi să încercăm să înțelegem cauza apariției acestora în oferirea unui ghidaj potrivit pentru primirea unui de suport specializat adecvat. O viziune patologizantă nu ajută, dimpotrivă poate intensifica sentimentele de culpabilitate, rușine, inadecvare ale persoanei care experimentează acest tip de dificultate.

Cum este abordată această problemă în cabinetul de psihoterapie? Care este tratamentul recomandat și cum include acesta partenerul de cuplu?

Suportul psihoterapeutic este cel recomandat în cazul acestor problematici, iar terapia este una de lungă durată în cele mai multe dintre situații, în funcție de specificul și complexitatea fiecărui caz în parte.

Cred că este important de precizat faptul că o relație sexuală sănătoasă implică în primul rând consimțământul partenerilor, o atitudine matură și asumată față de sexualitate (dincolo de mituri și fantezii nerealiste), informare (psiho-educație, modalități de protecție etc.), respect față de celălalt, față de corpul său, personalitatea sa, ritmul său și, mai cu seamă, înțelegerea faptului că activitatea sexuală nu este un lucru izolat de celelalte aspecte ale relației și vieții lor, ci că reprezintă o oportunitate de a se bucura împreună și de a-și oferi plăcere unul celuilalt.

Conexiunea emoțională este un aspect important, iar când aceasta este fisurată sau încrederea diminuată ori absentă ca urmare a unor conflicte, atacuri sau nemulțumiri, dezamăgiri în relație ori răni de atașament (diferite forme de trădare, infidelitate etc.), atunci sigur că apar dificultăți la nivel psiho-emoțional și la nivel de trăire a sexualității.

Vorbim, desigur, și despre capacitatea partenerilor de a se lăsa vulnerabili, de a putea cere, oferi, primi iubire, afecțiune, mângâiere și de a putea comunica deschis ceea ce își doresc, ce le face plăcere sau îi blochează, însă cu grijă și atenție față de propria persoană și celălalt. Acceptarea propriei persoane și a celuilalt, cu calitățile, resursele, dar și cu dificultățile, nesiguranțele și vulnerabilitățile sale, și mai ales găsirea disponibilității de a lucra împreună la construirea unui cadru psiho-emoțional, relațional cât mai sigur sunt ingrediente cheie ale sănătății emoționale și ale deschiderii către bine și plăcere.

Încă din 1982, John Bowlby vorbea despre faptul că experiențele din copilăria timpurie își pun amprenta asupra felului în care trăim intimitatea și ne raportăm la relațiile de iubire pe care le dezvoltăm când devenim adulți (vezi și Franz Ruppert, 2021), ceea ce evidențiază nevoia de înțelegere la un nivel profund a elementelor din istoricul de viață al persoanei (și nu doar din mica copilărie), a evenimentelor traumatice, a blocajelor create în dezvoltarea sa, care l-au condus în acest punct al existenței sale în care nu se poate bucura, printre altele, de sexualitatea sa. Restructurarea acestora în cadrul unui proces terapeutic și dezvoltarea unui mai bun contact cu sine, bazat pe autenticitate, capacitatea de a pune limite, de a spune nu sau de a vorbi despre ceea ce îi face bine, de a face alegeri sănătoase cresc calitatea vieții persoanei și aduc modificări și în sfera relațiilor interpersonale, la nivel de relație de cuplu, inclusiv în sfera sexualității.

Ce recomandări aveți pentru cuplurile care se confruntă cu această problemă?

Așa cum precizează și alți autori (Trobe, A. & Trobe, K, 2008), cu cât intimitatea dintre cei doi parteneri crește și legătura emoțională se adâncește, cu atât sexualitatea devine mai satisfăcătoare în relația de cuplu.

Drept urmare, le transmit invitația de a-și da voie să poată vorbi deschis și cu înțelegere față de sine și față de partener despre ceea ce întâmpină în viața lor intimă/în relația lor de cuplu, despre ceea ce trăiesc sau despre dificultățile lor și dacă simt că le este dificil să facă acest lucru, ceea ce este firesc, de altfel, și des întâlnit, să apeleze cu încredere la specialiștii în psihoterapie sau terapie de cuplu care au pregătirea necesară și îi pot asista individual sau/și în cuplu pentru a găsi cea mai bună cale, adaptată nevoilor lor, pentru o viață împlinitoare.

Psihoterapeut dr. Sorina Daniela Dumitrache va susține online, în perioada 3 – 4 iulie, o serie de 4 workshop-uri cu tematica Psihologia comportamentului sexual (https://www.facebook.com/events/1510366982627991/?ref=newsfeed), dedicate specialiștilor din domeniile asistării umanului.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *