AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEDisfuncții sexualeSFATURI MEDICALE

Gangrena Fournier. Simptome, tipuri și cauze

Gangrena Fournier reprezintă un tip de infecție cauzată de diferiți factori, interni și externi, care pot afecta scrotul, penisul sau perineul pacientului. Numărul persoanelor care pot dezvolta această boală este încă necunoscut, însă s-a estimat că 1 din 7500 de persoane pot fi predispuse în a dezvolta această boală, cei mai afectați în acest sens fiind bărbații cu vârsta cuprinsă între 60 – 70 ani. Cu toate acestea, Gangrena Fournier poate apărea și în rândul persoanelor de sex feminin, cât și al copiilor, iar prezența altor afecțiuni în corp poate determina creșterea riscului de infecție cu Gangrena Fournier și la vârste mai scăzute.

Articolul prezintă ce este Gangrena Fournier, care sunt cauzele, simptomele și cum se diagnostichează Gangrena Fournier. În cazul în care regăsiți anumite simptome asociate cu Gangrena Fournier, vă recomandăm să vă adresați unui medic specialist pentru mai multe investigații și tratamente.

Ce este Gangrena Fournier?

Gangrena Fournier este o infecție acută necrotică a scrotului, penis sau perineu, caracterizată prin durere și roșeață la nivelul scrotului, cu progresie rapidă la gangrenă și desprinderea țesuturilor. Gangrena Fournier este de obicei secundară infecțiilor periuretrale asociate cu traumatisme locale, proceduri operatorii sau boli ale tractului urinar. Deși este întâlnită mai frecvent în rândul adulților de sex masculin, s-a constatat că Gangrena Fournier poate apărea și la nivelul femeilor și copiilor.

Cauze

Gangrena Fournier apare de obicei ca urmare a unei infecții în sau lângă organele genitale. De cele ai multe ori, astfel de infecții sunt provocate de baterii, ciuperci sau chiar viruși, care pot fi de origine colorectală, urogenitală sau cutanată. S-a constatat că există mai multe modalități prin care microrganismul virulent să obțină acces la gazdă, în cazul în care sistemul immunologic compromis nu e în măsură să împiedice apariția sau dezvoltarea infecției.

Printre cele mai întâlnite cauze care determină Gangrena Fournier pot fi infecțiile la nivelul tractului urinar, infecții ale vezicii urinare, histerectomia (operație chirurgicală de îndepărtare a tot ceea ce ține de uter), abcesele (țesut umflat care conține puroi) sau piercing-urile.

La nivelul copiilor însă, cauzele pot include mușcături de insecte, arsuri sau circumcizie. Alte afecțiuni sau medicamentație care pot declanșa Gangrena Fournier sunt: diabetul, abuzul de alcool, traumatisme ale zonei genitale, steroizi, chemoterapie, HIV, obezitate sau ciroză (boală hepatică).

Simptome Gangrena Fournier

Simptomele asociate bolii Gangrena Fournier includ febră, disconfort general (stare de rău), durere moderată până la severă, cât și umflături la nivelul organelor genitale, miros al țesuturilor afectate. Gangrena Fournier este frecvent întâlnită împreună cu alte tulburări (comorbidități), în special cele care slăbesc sistemul imunitar.

În cazul bărbaților, simptomele pot duce la afectarea scrotului, ceea ce lasă astfel testiculele expuse. Fără un tratament prompt din partea medicului specialist, infecția se poate răspândi la întreg fluxul sanguin, ceea ce poate conduce la complicații grave sau chiar la moarte.

Cum se diagnostichează?

Diagnosticarea precisă a acestei boli se realizează prin colectarea de țesut infectat și testat în laborator. Se realizează mai multe teste pentru a identifica microbii care au declanșat boala Gangrena Fournier, cât și alți indicatori care ar putea sugera alte tipuri de afecțiuni. De asemenea, analizele de sânge pot fi utile în identificarea unui diagnostic concret. O altă soluție utilizată este imagistica medicală, care permite diagnosticarea cu exactitate a bolii și excluderea altor infecții. Cele mai des utilizate metode de imagistică medicală sunt ultrasunetele, razele X, scanarea CT sau examinarea RMN.

În funcție de rezultatele obținute în urma investigațiilor de specialitate, medicul vă poate prescrie astfel tratamentul potrivit care să vă ajute în procesul de recuperare.

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli renale

Vezica hiperactivă: cauze și simptome

2 Minute
Vezica urinară hiperactivă este denumirea unui grup de simptome urinare, nu este o afecțiune. Cel mai adesea, vezica hiperactivă provoacă…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli digestive

Ce este motilitatea gastrointestinală

3 Minute
Motilitate gastrointestinală înseamnă mișcările tractului digestiv care determină tranzitul conținutului în interiorul acestuia. Atunci când mușchii sau nervii din orice…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli endocrine

Ulcerul piciorului diabetic

2 Minute
Ulcerul la nivelul picioarelor este o complicație frecventă a diabetului (ulcer picior diabetic, ulcer diabetic la picior, ulcer varicos) care…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *