Boala Peyronie, afecțiune genitală masculină este o tulburare rară care constă în curbarea anormală a penisului, ca urmare a unei cicatrici sau plăci fibroase a tunicii care acoperă țesutul erectil. Din punct de vedere clinic, aceste plăci pot provoca dureri la nivelul penisului putând duce la deformarea acestuia, inclusiv la curbarea, scurtarea sau îngustarea organului.
Cu toate că prezintă o incidență destul de ridicată în rândul bărbaților cu vârsta între 50 și 59 de ani, boala Peyronie poate afecta bărbații de toate vârstele, de la adolescenți până la bărbați cu vârsta de până la 70 de ani. Deși cauzele care determină curbarea penisului rămân neclare, boala se poate instala pe neașteptate. Există opinii care leagă boala Peyronie de traumatismele rezultate ca urmare a actului sexual, a bolilor de colagen sau a vârstei.
Articolul descrie ce este această boală, dar și care sunt simptomele, cauzele și factorii de risc. În cazul în care regăsiți anumite simptome asociate cu boala Peyronie, vă recomandăm să vă adresați medicului.
Ce este boala Peyronie?
Boala Peyronie este o tulburare fibrotică progresivă a tunicii albuginea a penisului, definită de prezența unor plăci la nivelul acestuia. Plăcile care determină boala Peyronie se dezvoltă ca urmare a unei traume acute sau sunt provocate de stres extern produs în mod repetat. De asemenea, boala poate apărea și ca urmare a unei microtraume de la nivelul penisului, ceea ce determină delaminarea (exfolierea) tunicii albuginea.
S-a constat că boala Peyronie poate fi asociată și cu o manifestare localizată a unei tulburări sistemice, din același spectru ca și boala Dupuytren, care se manifestă la nivelul mâinilor și determină deformarea în timp.
Boala Peyronie cunoscută sub numele de “curbarea penisului” devine evidentă în timpul erecției, iar în unele cazuri, o curbare severă a penisului poate împiedica penetrarea în timpul actului sexual.
Simptome boala Peyronie
Semnele și simptomele care indică boala Peyronie pot apărea brusc sau se dezvoltă treptat. Cu toate acestea, de-a lungul timpului au fost înregistrate o serie de semne și simptome asociate acestei boli:
- Țesut cicatricial: poate fi resimțit sub forma unor bulgări/umflături plate sau a unei bande de țesut dur.
- O curbare semnificativă a penisului: penisul s-ar putea curba în sus, în jos sau într-o parte.
- Probleme de erecție: boala poate provoca probleme în obținerea sau menținerea unei erecții, considerată a fi și una din cauzele disfuncției erectile. De cele mai multe ori, bărbații raportează disfuncție erectilă, înainte de începutul simptomelor care determină boala Peyronie.
- Scurtarea penisului: penisul ar putea deveni mai scurt ca urmare a bolii.
- Durere: pot apărea dureri la nivelul penisului, cu sau fără o erecție.
- Alte deformări ale penisului: la unii bărbați cu boala Peyronie, penisul se poate îngusta, pot apărea crestături sau chiar o formă asemănătoare clepsidrei, cu o bandă îngustă în jur.
Cauze și factori de risc boala Peyronie
Cauzele care determină boala Peyronie nu sunt pe deplin cunoscute, însă s-a constatat că există o serie de factori ce contribuie. Se crede că această afecțiune rezultă, în general, ca urmare a unor leziuni repetate la nivelul penisului. De exemplu, penisul ar putea fi deteriorat ca urmare a actului sexual, în urma activității atletice, sau ca urmare a unui accident. Cu toate acestea, atunci când pacientul se prezintă pentru investigații, nu se observă nicio traumă specifică a penisului.
De asemenea, în urma mai multor studii, s-a constatat că există și alți factori de risc care ar putea determina boala Peyronie, cum ar fi:
- Istoricul familial: dacă unul din membrii familiei a avut boala Peyronie, pacientul este predispus la îmbolnăvire
- Vârsta: șansele ca pacientul să dezvolte curbarea penisului cresc odată cu vârsta
- Diabetul cu disfuncție erectilă: bărbații care suferă de diabet au șanse de patru sau cinci ori mai mari în a dezvolta boala Peyronie, comparativ cu populația generală.
- Tratamentul cancerului de prostată cu intervenție chirurgicală: șansa de a dezvolta boala Peyronie sunt cu mult mai mari în special în rândul bărbaților care au avut de-a face cu intervenție chirurgicală la nivelul prostatei.
În ceea ce privește tratamentul cu privire la boala Peyronie, medicii specialiști recomandă înainte de toate, un set de investigații amănunțite, pentru a putea oferi opțiunile terapeutice necesare. Astfel, pentru a putea diagnostica boala Peyronie și a înțelege cauzele acesteia, se poate realiza:
- Examen fizic – medicul specialist va palpa penisul, în vederea identificării locației și tesuturilor cicatriciale.
- Alte teste – ecografie sau alte teste atunci când penisul este în erecție.