experimente

A fost creat un embrion sintetic de șoarece, cu țesuturi cardiace și creier

În cadrul unui experiment, condus de cercetătorii de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, a fost dezvoltat un model viu de embrion de șoarece, cu țesuturi cardiace și un început de creier, ceea ce reprezintă un salt monumental în cercetarea celulelor stem.

Cercetarea continuă succesul recent al unei echipe formate din unii dintre aceiași oameni de știință care au mers mai departe în ceea ce privește imitarea dezvoltării embrionare a șoarecilor folosind celule stem. 

În trecut, cercetătorii s-au concentrat în mare parte pe prelevarea de celule stem, alese din părți ale unui embrion care urma să se transforme într-un animal și încurajarea lor să prolifereze în vase de sticlă pline de nutrienți special selectați. De-a lungul anilor, această metodă a dus la obținerea unor configurații de celule care conțin structurile de bază ale intestinului și ale unui pliu de țesuturi.

Modelul creat conține formă, îi lipsește însă funcția. Multe caracteristici care ar trebui să se dezvolte alături de aceste țesuturi nu sunt prezente, ceea ce face mai dificilă stabilirea unei paralele între modelul creat și un embrion autentic în creștere.

Pasul este unul mic, echivalent cu o singură zi de dezvoltare pentru un șoarece nenăscut. Dar se pot întâmpla multe în cele 24 de ore de gestație.

Embrionul sintetic conține, de asemenea, țesut cardiac de bază care a început să bată și începuturile unui intestin, precum și începutul structurilor care, într-un embrion real, ar putea construi părți ale scheletului, mușchi și alte țesuturi de sub piele.

De unul singur, modelul nu ar putea continua să se dezvolte. În prezent,  știința este departe de a fi capabilă să producă ceva atât de avansat precum un organ funcțional doar din celule stem.

Colecția de țesuturi care reflectă în mod autentic dezvoltarea în afara unui organism oferă cercetătorilor posibilitatea nu numai de a observa, ci și de a testa modificările genetice care ar putea contribui la îmbunătățirea înțelegerii modului în care se dezvoltă corpul nostru.

Sursa: sciencealert.com

Articole recomandate
experimente

Oamenii de știință australieni vor să cultive pe Lună plante pentru medicamente, alimente și oxigen

2 Minute
Oamenii de știință din Australia au demarat un experiment prin care vor să încerce să cultive plante pe Lună până…
experimenteȘtiați că

Univers 25: un experiment cu rezultate șocante

2 Minute
John Calhou (1917-1995) a realizat în perioada 1968-1970 o serie de experimente pentru studierea comportamentului ființelor vii în contextul unei…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *