- Oamenii de știință din Australia au demarat un experiment prin care vor să încerce să cultive plante pe Lună până în 2025.
- Misiunea – primul pas către cultivarea plantelor pentru producerea de alimente, medicamente şi oxigen.
- Echipa de biologi a anunțat recent că seminţele vor fi transportate cu o nava spaţială Beresheet 2, o misiune privată israeliană.
Brett Williams, biolog la Universitatea Tehnologică din Queensland, Australia, alături de o echipă întreagă de cercetători, intenționează în cadrul unui nou experiment să încerce să cultive plante pe Lună până în anul 2025. Scopul oamenilor de știință este dezvoltarea unei colonii pe satelitul natural al Pământului.
„Proiectul reprezintă primul pas pe care-l face către cultivarea plantelor pentru producerea de alimente, medicamente şi oxigen. Toate sunt cruciale pentru stabilirea vieţii umane pe Lună”, au declarat cercetătorii implicați în experiement.
Brett Williams este biolog la Universitatea Tehnologică din Queensland și, potrivit acestuia, seminţele vor ajunge pe Lună cu nava spaţială Beresheet 2, o misiune privată israeliană. După ce vor ajunge în sol, seminţele vor fi udate într-o cameră etanşă, urmând a fi monitorizate pentru a se putea identifica procesul de germinare. În ceea ce privește tipul de plante, acestea vor fi selectate în funcție de cât de repede germinează, dar și de rezistența pe care o au la condițiile meteo extreme.
Plantele cultivate pe Lună, o posibilă soluție pentru securitatea alimentară la nivel global
„Spațiul este un teren de testare excepțional pentru modul în care se înmulțesc plantele în mediile cele mai extreme”, a precizat și Caitlin Byrt, profesoară a Universității Naționale din Australia (ANU) și cercetător al Institutului de Biologie din cadrul Universitătii.
„Acest experiment ar putea pune bazele vieţii umane pe Lună, iar în al doilea rând ar putea servi şi drept laborator pentru identificarea soluţiilor la problemelele legate de securitatea alimentară la nivel mondial, în condițiile încălzirii globale. Dacă putem crea un sistem de creştere a plantelor pe Lună, atunci putem crea un sistem de creştere a alimentelor în unele dintre cele mai dure medii de pe Pământ”, a mai Caitlin Byrt de la ANU.
Experimentul este realizat de oameni de ştiinţă din Australia şi Israel și este coordonat de organizaţia Lunaria One. Mai multe informații despre misiunea pe Lună, AICI.
Surse: The Australian National University/ The Free Press Journal