BOLIHematologie

Corpul uman poate produce 119 milioane de globule roșii pe secundă

Numărul de celule din corpul uman diferă de la individ la individ, în funcție de vârstă, greutate etc. Oricum, indiferent de caz, nu ne-ar ajunge nici 100 de vieți să le numărăm, în condițiile în care să numeri până la un miliard ar lua, conform unor calculatoare profesionale, în medie, 343 de ani. Ori noi avem cu mult, mult mai multe celule de atât.

În jur de 30 de trilioane de celule găzduiește corpul uman, cele mai multe dintre ele conținând genele din care e „construit” organismul. Celulele umane sunt de patru tipuri: epiteliale, conjunctive, nervoase și musculare. Celulele sangvine fac parte din „familia” celor conjunctive și se împart, la rândul lor, în trei categorii: globule albe (leucocite),  trombocite și globule roșii (eritrocite).  Fiecare dintre cele trei tipuri are un rol precis:

  • Globulele albe ne protejează corpul de infecții, de neoplazii, de inflamații și de alergii, iar valoarea lor normală este situată între 4 000 și 8 000 de globule pe milimetru cub de sâ
  • Trombocitele sunt cele mai mici celule sangvine și au un rol esențial în coagularea sâ În mod normal, valoarea trombocitelor se situează între 150 000 și 370 000 pe milimetru cub de sânge.
  • Eritrocitele/globulele roșii transportă oxigenul din plămâni către țesuturi și dioxidul de carbon pe traseul invers, dinspre țesuturi spre plămâ Globulele roșii au cele mai mari valori dintre toate celulele sangvine. Cantitatea normală este de 4-5 milioane pe milimetru cub, în timp ce cantitatea totală din sânge este una uriașă. Fiecare picătură are în jur de 150 de miliarde de globule roșii, iar într-o jumătate de litru de sânge intră 2,4 trilioane de astfel de celule (aproape 10% din totalul celulelor din corp).

În fiecare secundă, corpul uman  produce aproximativ 17 milioane de celule roșii. În situațiile în care apare o stare de stres prelungit în corp, poate produce de până la de șapte ori mai multe trombocite; așadar, în jur de 119 milioane de celule roșii pe secundă.

Știați că

  • o celulă roșie măsoară aproximativ 7 microni? (un micron reprezentând o unitate dintr-un milion)?
  • aproape jumătate din sângele din corp este compus din celule roșii?
  • în medie, viața unei celule roșii este de 120 de zile?

 

Related posts
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEBoli cardiovasculareHematologie

Anevrism toracic aortic – Ce este? Semne și simptome

3 Mins read
Aorta este cea mai mare arteră din corp și este vasul de sânge care transportă sângele bogat în oxigen de…
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEHematologieSFATURI MEDICALE

Talasemie - cauze și simptome

4 Mins read
Talasemia face parte din grupul bolilor moștenite care afectează substanța din sânge denumită hemoglobină. Hemoglobina este folosită de celulele roșii…
Hematologie

VSH – Ce este? Care este rolul acestuia?

4 Mins read
Recomandările medicului la apariția celor mai banale simptome (dureri de cap, pierderea poftei de mâncare, pierdere în greutate etc.) vor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *