ImunitateLIFE STYLE

7 lucruri mai puțin cunoscute despre imunitate

Imunitatea este „armura“ organismului în fața virusurilor, microbilor, bacteriilor, toxinelor și paraziților, iar sănătatea noastră depinde de funcționarea acestui sistem complex și fascinant.
Așa cum arată Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune, aliații principali în lupta contra infecțiilor sunt

  • Limfocitele B– acestea generează anticorpi, așa cum sunt numite proteinele cu rol de atac și eliminare a substanţelor externe;
  • Limfocitele T– poartă și numele de celule albe, iar modul lor de acțiune este cunoscut drept răspuns imun celular.

Află în continuare câteva fapte interesante despre sistemul imunitar!

1. Importanța imunității a fost recunoscută acum 2000 de ani

Chiar dacă primul vaccin a fost dezvoltat în secolul 18, imunității i-a fost apreciată valoarea pentru prima dată în anul 430 î.e.n., atunci când grecii au observat că oamenii care au supraviețuit în urma îmbolnăvirii cu variolă nu au mai dezvoltat boala pentru a doua oară. Mai mult decât atât, ei au fost chemați să îi îngrijească pe cei afectați de variolă, potrivit unui articol publicat în 1998 de International Journal of Infectious Diseases și citat de www.livescience.com.

2. Bacteriile intestinale sunt esențiale pentru un sistem imunitar sănătos

În corpul omenesc există trilioane de bacterii, iar cele din tractul gastrointestinal sunt adesea benefice, deoarece ajută digestia și sintetizarea vitaminelor B și K. Potrivit aceleiași surse, cercetătorii arată că bacteriile din intestine ajută la menținerea unui sistem imunitar sănătos. Bacteriile „bune“ pot influența sensibilitatea la antigeni a sistemului imunitar, ajutând la prevenirea bolilor autoimune.

3. Lipsa somnului are efecte negative asupra sistemului imunitar

Atunci când nu dormim suficient, capacitatea de apărare a sistemului imunitar scade, mai exact, scade proliferarea celulelor T.

O singură noapte în care nu ne-am odihnit suficient poate destabiliza, astfel, sistemul imunitar. Un studiu din 2012 publicat în revista SLEEP și citat de livescience.com arată că eficiența vaccinurilor poate scădea în cazul persoanelor care dorm mai puțin de 6 ore pe noapte.

4. Febra și inflamația sunt semnale pozitive

Deși sunt neplăcute, febra și inflamația sunt efectele luptei pe care organismul o duce contra factorilor dăunători. Febra eliberează celule albe și împiedică multiplicarea anumitor organisme, potrivit www.healthline.com. Aceeași sursă arată că inflamația apare atunci când fiecare celulă afectată eliberează histamine, care cauzează dilatarea pereților celulelor. Corpul limitează, astfel, efectele factorului perturbator.

5. Râsul ajută sistemul imunitar

Există un adevăr în spatele zicalei râsul e cel mai bun medicament. Atunci când râdem, în creier este eliberată dopamină, ceea ce ajută la scăderea nivelului de stres. Ca tratament alternativ, râsul are un efect pozitiv asupra sistemului imunitar, comunitatea medicală luând în considerare să îl includă în terapii tradiționale, potrivit pubmed.ncbi.nlm.nih.gov.

6. Sistemul imunitar se poate ataca singur

Bolile autoimune apar atunci când sistemul imunitar își distruge propriul țesut sănătos. În aceste cazuri, celulele albe nu pot face diferența între agenții patogeni și celulele normale, ceea ce naște o reacție de distrugere a țesutului sănătos, arată www.everydayhealth.com. Există peste 80 de tipuri de afecțiuni autoimune, dintre care cele mai cunoscute sunt artrita, psoriazisul și boala Crohn.

7. Alergiile sunt reacția sistemului imunitar la o alarmă falsă

În momentul în care organismul nostru se confruntă cu o alergie, sistemul imunitar reacționează la un alergen inofensiv pe care îl percepe ca pe o amenințare. Astfel, apar simptome ale unei reacții alergice ca rezultat al atacului direcționat greșit, arată sursa anterior menționată.

Protejează-ți imunitatea!

Putem avea grijă de sistemul nostru imunitar prin alimentație, sport, dar și printr-o atitudine pozitivă în fața provocărilor vieții.

Related posts
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Mins read
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Mins read
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Mins read
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *