Imunitate

„Dușmanii” sistemului imunitar

Sistemul imunitar este principala armă a organismului în lupta cu bacteriile, virusurile și paraziții și funcționează întocmai ca un zid de apărare: identifică „dușmanul”, apoi îl neutralizează și îl îndepărtează din organism, fără să afecteze țesuturile sănătoase. În afară de această funcție, sistemul imunitar acționează și asupra celulelor din organism care, dintr-un motiv sau altul, și-au modificat structura (ex.: celulele canceroase).

Sistemul imunitar – o „mașinărie” complexă

Dată fiind complexitatea sa (este alcătuit din măduvă osoasă, amigdale, glanda timus, ganglioni limfatici, splină etc.), este greu să acționăm asupra sistemului imunitar, astfel încât să fim siguri că vom fi apărați de boli.  Până acum, nu s-a demonstrat științific care este exact legătura dintre imunitate și stilul de viață.

Totuși, ceea ce putem face este să ne ajutăm sistemul imunitar și să-l susținem. Dacă vom menține sănătoase sistemul osos, sistemul cardiovascular, sistemul muscular, sistemul digestiv, inima, creierul, îi vom face bine și sistemului imunitar. Iată care sunt unii dintre cei mai periculoși „dușmani” ai sistemului imunitar:

  • Alimentația dezechilibrată. O alimentație care nu aduce suficienți nutrienți în organism poate crea un dezechilibru și o scădere a sistemului imunitar. Pentru a preveni acest lucru, este nevoie de un regim alimentar în care să-și facă loc antioxidanții, mineralele și vitaminele. Iată câteva exemple de alimente care întăresc sistemul imunitar: spanac, kiwi, ciuperci, fructe de pădure, ghimbir, morcovi, grapefruit, usturoi etc.
  • Stresul emoțional, frica, neliniștea, supărarea. Toate sunt normale în diferite momente ale vieții, dar atunci când se cronicizează (când le simțim pentru perioade lungi de timp), organismul nu mai produce numărul de anticorpi necesari, sistemul imunitar nu-și mai poate îndeplini funcțiile, apar vulnerabilitățile și apoi bolile.
  • O atitudine negativă. Pesimismul tinde să provoace stări emoționale negative și este demonstrat că există o legătură strânsă între componenta emoțională și sistemul imunitar. Cei care văd totul „în negru” sunt mai stresați, deci mai predispuși bolilor.
  • Fumatul.Se regăsește pe majoritatea listelor cu factori agravanți ai bolilor. Cercetătorii au demonstrat că poate afecta și sistemul imunitar. De exemplu, femeile care fumează sunt cu 50% mai predispuse la a dezvolta cancer de col uterin. 250 de dintre cele 7 000 de substanțe chimice din țigară sunt toxice pentru celulele din colul uterin.
  • Alcoolul în exces. Organismul nu mai are aceeași putere de a se apăra împotriva germenilor. Acest efect se poate produce imediat după consumul mai multor pahare de alcool.
  • Zahărul. Afectează absorbția de vitamina C și de calciu, ceea ce poate scădea rezistența sistemului imunitar. De exemplu, vitamina C este printre principalele suplimente care le sunt recomandate celor care vor să-și mărească imunitatea. De asemenea, 100 de grame de zahăr consumate duc la scăderea cu 40% a abilității celulelor albe de a lupta împotriva germenilor.
  • Prea puțină mișcare fizică. Cele 30 de minute de sport recomandate zilnic ajută la producerea numărului necesar de anticorpi. De asemenea, prin mișcare e sporită activitatea globulelor albe, iar aparatul respirator se curăță de bacterii. Atenție, însă! Sportul în exces se poate întoarce împotriva sistemului imunitar. Este cunoscut faptul că, prin suprasolicitare și extenuare, sportivii de performanță ajung să nu aibă un sistem imunitar foarte rezistent și sunt predispuși infecțiilor, răcelilor etc.
  • Somnul insuficient. Studiile arată că imunitatea scade, în absența a 7-8 ore de somn pe noapte. De asemenea, un program dezorganizat de somn are același efect. Universitatea din Chicago a realizat un studiu și a concluzionat că numărul de anticorpi produși de subiecții care au dormit timp de o săptămână patru ore pe noapte este cu 50% mai mic decât numărul produs de cei care au dormit opt ore.
  • Igiena neglijentă. Mulți germeni și bacterii se pot transmite din cauza mâinilor murdare duse la nas, la ochi sau la gură.

Aceștia sunt principalii „dușmani”, dar cheia către un sistem imunitar bine susținut și echilibrat este la noi. Odată ce devenim conștienți de importanța acestui sistem, putem începe să acționăm puțin câte puțin pe câte un plan dintre cele de mai sus.

Articole recomandate
Imunitate

Stimularea sistemului imunitar prin excitare sexuală

3 Minute
Oricât de evoluată ar fi medicina, corpul uman continuă să fie un mister pentru oamenii de știință. Cine ar fi…
CORONAVIRUSImunitateSfaturi și opiniiŞTIRI MEDICALE

Ești părinte? Iată ce trebuie să știi pentru protejarea sănătății copilului tău în noul an școlar

1 Minute
Pentru noul an școlar, 2021-2022, Unicef recomandă părinților o bună comunicare cu administrația școlii în care elevul studiază. Părinții ar…
Alimentație sănătoasăImunitateLIFE STYLE

Vitamine pentru creier. 7 sfaturi pentru îmbunătățirea funcționării creierului

3 Minute
Vitaminele joacă un rol fundamental pentru buna funcționare a organismului. Întăresc sistemul imunitar, ne scapă de efectele neplăcute ale stresului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *