Un sistem imunitar puternic ne protejează organismul și ne ajută să luptăm cu amenințări precum COVID-19. Ne putem întări sistemul imunitar și prin exerciții fizice regulate. În timp ce facem mișcare, sunt eliberate celule responsabile pentru buna funcționare a acestuia.
Pandemia generată de virusul SARS-CoV-2 a determinat schimbarea radicală a stilului de viață pentru majoritatea dintre noi. După apariția COVID-19, grija pentru sănătate a devenit un subiect aflat pe buzele tuturor. Dezvoltarea acestei boli este dependentă de interacțiunea dintre virusul SARS-CoV-2 și sistemul imunitar al gazdei, răspunsul imunitar fiind influențat de factorii genetici, vârstă, sex, alimentație și starea fizică, potrivit unui studiu publicat de Li X, Geng M, Peng Y, Meng L și Lu S.
Sistemul imunitar și activitatea fizică
Activitatea fizică influențează în mod pozitiv răspunsul imunitar, deoarece, în timpul exercițiilor, sunt eliberate citokinele pro- și antiinflamatorii, crescând totodată și circulația limfocitelor. Exercițiile fizice regulate sunt un bun aliat în procesul de prevenție a infectării cu virusul SARS-CoV-2 și nu numai. Mișcarea întărește sistemul imunitar, contribuie la controlul greutății și la menținerea unei vieți sănătoase.
Studiile realizate în ultimii zece ani arată că activitatea fizică are un efect modulator important asupra dinamicii imunocitelor (celule ce asigură funcţionarea sistemului imunitar) și, posibil, chiar asupra funcției imunitare, arată într-un studiu Klarlund Pedersen B. și Hoffman-Goetz L.
Ce se întâmplă când facem mișcare
Citokinele
Citokinele sunt molecule de semnalizare care ajută comunicarea între celule în procesul de răspuns imunitar. Totodată, ele stimulează deplasarea celulelor către locul în care există o inflamație, o infecție sau un traumatism, arată dr. Ananya Mandal. Producția acestor molecule este strâns legată de stresul hormonal și de cel oxidativ, precum și de exercițiile fizice. Mecanismul este acesta: atunci când mușchii se contractă, sunt eliberate citokine pro- și antiinflamatorii, cantitățile depinzând, printre altele, de durata și intensitatea activății fizice, conform unui studiu realizat de Terra R., Da Silva SAG, Pinto VS, Dutra PML.
Neutrofilele
Aceiași autori arată că activarea fibrei musculare în timpul exercițiilor fizice determină eliberarea unui nivel crescut de calciu, facilitând astfel sinteza citokinelor pro-inflamatorii. Acestea au rol în reglarea selectinelor, care, la rândul lor, atrag neutrofilele – celulele albe care ajută în lupta contra infecțiilor. Activitatea fizică generează neutrofilia (creșterea numărului de neutrofile), prin eliberarea acestor celule albe din măduva spinării.
Leucocitele
Un alt efect al exercițiilor fizice este creșterea nivelului de circulație a leucocitelor, celule care, de asemenea, ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor. Potrivit unui studiu publicat de Clinical and Experimental Medicine, nivelul concentrației de leucocite rămâne ridicat timp de 30-120 de minute după efectuarea unor exerciții fizice constante, iar acesta poate persista până la 24 de ore.
Limfocitele
Limfocitele sunt celule care contribuie la apărarea organismului în fața infecțiilor. În timpul exercițiilor fizice, concentrarea limfocitelor crește, favorizând astfel răspunsul imunitar și prevenirea infecțiilor provocate de microorganisme intracelulare.
Ce recomandă Organizația Mondială a Sănătății
Pentru copii și adolescenți între 5-17 ani
- O medie de 60 de minute pe zi de activitate fizică nivel moderat-intens, în principal exerciții aerobice
- Limitarea sedentarismului
Pentru adulți între 18 și 64 de ani
- Cel puțin 150-300 de minute de exercițiu aerobic moderat sau 75-150 de minute de exerciții de nivel intens, pe parcursul săptămânii
- Exerciții de fortificare musculară la intensitate moderată sau ridicată, pentru grupele majore de mușchi, două sau multe zile pe săptămână
- Limitarea sedentarismului
Pentru adulți de peste 65 de ani
- Aceleași exerciții menționate la grupa anterioară de vârstă
- În plus, în cadrul exercițiilor fizice săptămânale, sunt recomandate exerciții care dezvoltă echilibrul și forța, de nivel moderat și intens, de cel puțin 3 ori pe săptămână
Femeile gravide și proaspetele mămici
- Cel puțin 150 de minute de activitate aerobică de nivel moderat pe parcursul unei săptămâni
- Exerciții pentru întărirea mușchilor
- Limitarea sedentarismului
Reacțiile imunitare în timpul mișcării
Diferite studii sugerează că activitatea fizică regulată este direct corelată cu un nivel scăzut de deces provocat de gripă și pneumonie. Exercițiile fizice moderate determină creșterea circulației celulelor sistemului imunitar, apariția imunoglobulinelor și a citokinelor antiinflamatorii.
Tot în timpul exercițiilor fizice, răspunsul inflamator și hormonii de stres scad, iar limfocitele ating un nivel înalt. Sunt observate creșterea imuno-vigilenței și o scădere a procesului inflamator.
Un studiu realizat de Nieman DC concluzionează că activitatea fizică determină îmbunătățirea sistemului imunitar, în timp ce previne boli respiratorii și protejează împotriva infecțiilor precum COVID-19. Pe lângă protecția oferită în fața bolilor, exercițiile fizice, realizate fie în interior, fie în aer liber, contribuie și la menținerea unei stări mentale pozitive.