Imunitate

Impactul consumului de alcool asupra sistemului imunitar

Consumul moderat al anumitor tipuri de alcool este chiar recomandat de către medici, dar consumul excesiv de băuturi alcoolice poate avea efecte nocive asupra sistemului imunitar. Dacă nu va fi ținută sub control, cantitatea de alcool consumată va provoca probleme mari de sănătate. Din păcate, toate țesuturile și organele corpului nostru sunt vulnerabile la alcool, iar consumul peste măsură va deregla sistemul imunitar. Din fericire, multe dintre problemele medicale cauzate de alcool se pot vindeca, dacă pacientul va renunța complet la acest viciu.

Alcoolul ajunge în sânge foarte rapid, în maximum 10 minute de la consum, iar efectele se văd foarte repede în cazul exceselor:

  • dificultăți în vorbire;
  • dificultăți în deplasare;
  • stare confuză;
  • stare de somnolență sau, din contră, stare de agresivitate.

Pe lângă efectele imediate, precum cele menționate mai sus, în timp, alcoolul va deveni un dușman al întregului organism. Slăbirea sistemului imunitar va face ca alcoolul să producă schimbări nedorite de sănătate, pentru că acesta împiedică organismul să absoarbă vitaminele și mineralele. Tocmai din acest motiv, consumatorii de alcool sunt mai vulnerabili la bolile de sezon (răceli, viroze), pneumonii sau chiar tuberculoză.

Organe și sisteme afectate de consumul de alcool

Creierul

Alcoolul consumat în cantități însemnate va reduce rapid comunicarea dintre creier și corp. De aici vor veni primele semnale (starea de ebrietate). Simptomele unui om beat, așa cum se spune în limbaj popular, vor fi resimțite la o alcoolemie între 0,5-1,2%.

Cu cât nivelul de alcool din sânge este mai ridicat, cu atât starea persoanei în cauză se va înrăutăți. În cazul în care valoarea alcoolemiei în sânge va atinge sau va depăși 2,5%, consumatorul poate intra în comă alcoolică.

Inima

Persoanele care consumă în mod regulat cantități mari de alcool au un risc crescut în dezvoltarea bolilor și afecțiunilor cardiovasculare:

  • cardiomiopatie: afectarea miocardului (mușchiul inimii);
  • bătăi neregulate ale inimii;
  • hipertensiune;
  • infarct;
  • accident vascular cerebral.

Ficatul, pancreasul și sistemul digestiv

Consumul excesiv de alcool poate afecta serios sistemul digestiv. Alcoolul influențează enzimele produse de pancreas, iar dacă acestea se acumulează, vor favoriza apariția pancreatitei. Netratată sau nedescoperită la timp, pancreatita poate provoca complicații grave.

De asemenea, ficatul este puternic încercat în momentul consumului mare de alcool. În timp, se pot dezvolta hepatita alcoolică, fibroza, iar în ultimele stadii se va instala ciroza, 95% din cantitatea de alcool consumată fiind metabolizată prin ficat. Persoanele care beau foarte mult alcool se pot confrunta, după o anumită perioadă, cu forme mai ușoare sau mai avansate de ulcer, cu dureri puternice în zona abdominală sau cu diaree acută.

Infertilitate și disfuncție erectilă

Specialiștii au constatat că există o legătură puternică între infertilitate și consumul ridicat de alcool. Totodată, în cazul bărbaților, alcoolul în cantități excesive va afecta viața sexuală, iar pacienții se vor confrunta cu disfuncții erectile. Pentru femei, se recomandă evitarea alcoolului atât pe timpul sarcinii, cât și în perioada alăptării.

Oase și mușchi

Din cauza faptului că alcoolul blochează absorbția normală de minerale și de vitamine, persoanele în cauză vor începe să aibă dureri musculare mari, crampe sau chiar rupturi musculare, în cazul unor activități fizice reduse. Și oasele sunt afectate de alcool. În timp, consumatorii vor avea masa osoasă redusă și vor avea un risc crescut de apariție a fracturilor.

Date statistice

În 2016, potrivit unui studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății, 57% dintre persoanele cu vârste mai mari de 15 ani au declarat că nu au consumat alcool în ultimele 12 luni. În Europa, în jur de 58 de milioane de persoane au afirmat că sunt „băutori mari”, în timp ce alte 23 de milioane de locuitori au recunoscut că sunt dependenți de alcool.

În România, conform ultimului Raport al OMS (din anul 2018), consumul mediu anual pe cap de locuitor era de 12,6 litri, iar 1,3% din românii cu vârsta de peste 15 ani sunt dependenți de alcool.

Articole recomandate
Imunitate

Stimularea sistemului imunitar prin excitare sexuală

3 Minute
Oricât de evoluată ar fi medicina, corpul uman continuă să fie un mister pentru oamenii de știință. Cine ar fi…
CORONAVIRUSImunitateSfaturi și opiniiŞTIRI MEDICALE

Ești părinte? Iată ce trebuie să știi pentru protejarea sănătății copilului tău în noul an școlar

1 Minute
Pentru noul an școlar, 2021-2022, Unicef recomandă părinților o bună comunicare cu administrația școlii în care elevul studiază. Părinții ar…
Alimentație sănătoasăImunitateLIFE STYLE

Vitamine pentru creier. 7 sfaturi pentru îmbunătățirea funcționării creierului

3 Minute
Vitaminele joacă un rol fundamental pentru buna funcționare a organismului. Întăresc sistemul imunitar, ne scapă de efectele neplăcute ale stresului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *