Imunitate

Impactul emoțiilor asupra sistemului imunitar

Sistemul imunitar este unul dintre cele mai complexe din organism și funcționarea lui se bazează, în principiu, pe respectarea a patru condiții care stau la îndemâna fiecăruia dintre noi: odihnă de minimum 7 ore pe noapte, alimentație sănătoasă cu multe fructe și legume, hidratare optimă și mișcare fizică de cel puțin 3-4 ori pe săptămână. Există însă și un aspect pe care nu-l putem controla sau o putem face doar cu mult exercițiu…

Emoțiile și imunitatea

Este vorba despre emoții care, dacă sunt negative și se manifestă o perioadă îndelungată, pot afecta sistemul imunitar. Există specialiști care susțin că starea emoțională este cea care are, de fapt, cea mai mare influență asupra sistemului imunitar. De la o stare emoțională proastă, la stres care să se manifeste permanent sau aproape permanent, e doar un pas.

De altfel, studii recente arată că stresul, anxietatea, depresiile pot avea impact negativ asupra sănătății care pot să meargă până la cancer, infarct sau accident vascular cerebral. Un studiu realizat de cercetători ai Universității din Pennsylvania a relevat modul în care stările emoționale negative influențează răspunsul imun, ducând la inflamații în organism.

Inflamațiile reprezintă răspunsul imun nedorit al organismului la infecții sau leziuni. Este ceea ce au încercat să observe cercetătorii americani în studiul lor, împreună cu analiza capacității organismului fiecărui participant în parte, de a oferi un răspuns imun bun (prin colectarea probelor de sânge). Totodată, subiecții au avut de completat și chestionare legate de starea lor emoțională recentă. Ceea ce s-a observat în timpul studiului a fost faptul că persoanele care au susținut că sunt stresate și că au avut stări emoționale negative au avut markeri pentru inflamație ridicați în probele recoltate. Totuși, emoții pozitive trăite de unii participanți cu puțin timp înainte de testele de sânge au indicat un nivel scăzut al inflamației.

Emoțiile pot fi controlate

Așa cum este menționat și mai sus, cu mult exercițiu, putem ajunge să ne controlăm emoțiile. Cel puțin așa susțin anumiți oameni de știință. Un cercetător în domeniul biologiei dezvoltării umane, Bruce Lipton, și-a dedicat viața profesională explicării modului în care gândurile pe care le avem și emoțiile care decurg din ele ne afectează imunitatea și, automat, starea de sănătate. Mai mult decât atât, Lipton susține că învățând să ne controlăm gândurile, ajungem să avem control și asupra sănătății noastre.  Biologia convingerilor este unul dintre volumele celebre ale lui Bruce Lipton, în care își propune să rezume biologia celulară. Lipton oferă perspective noi asupra legăturii dintre organismele biologice și mediu. Cercetătorul american susține că nu atît genele ne influențează dezvoltarea și sănătatea și viața în general, ci mediul și mai ales modul în care ne raportăm la el prin emoțiile pe care le experimentăm.

 

Related posts
Imunitate

Stimularea sistemului imunitar prin excitare sexuală

3 Mins read
Oricât de evoluată ar fi medicina, corpul uman continuă să fie un mister pentru oamenii de știință. Cine ar fi…
CORONAVIRUSImunitateSfaturi și opiniiŞTIRI MEDICALE

Ești părinte? Iată ce trebuie să știi pentru protejarea sănătății copilului tău în noul an școlar

1 Mins read
Pentru noul an școlar, 2021-2022, Unicef recomandă părinților o bună comunicare cu administrația școlii în care elevul studiază. Părinții ar…
Alimentație sănătoasăImunitateLIFE STYLE

Vitamine pentru creier. 7 sfaturi pentru îmbunătățirea funcționării creierului

3 Mins read
Vitaminele joacă un rol fundamental pentru buna funcționare a organismului. Întăresc sistemul imunitar, ne scapă de efectele neplăcute ale stresului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *