Sistemul imunitar este format din organe, celule și substanțe chimice speciale, care combat agenții dăunători organismului. Principalele părți ale sistemului imunitar sunt: globulele albe din sânge, anticorpii, sistemul complement, sistemul limfatic, splina, timusul și măduva osoasă.
Sistemul imunitar și infecția microbiană
Sistemul imunitar ține o evidență a fiecărui microb pe care l-a învins vreodată în celulele albe din sânge (limfocite B și T), cunoscute sub numele de celule de memorie. Asta înseamnă că poate recunoaște și distruge rapid microbul dacă intră din nou în corp, înainte să se înmulțească și să altereze starea de sănătate.
Imunizarea funcționează prin imitarea răspunsului imun natural al organismului. În organism se injectează un vaccin (o cantitate mică dintr-un virus, bacterie sau toxină tratate special). Corpul face apoi anticorpi împotriva acestora. Dacă o persoană vaccinată este expusă virusului, bacteriilor sau toxinei, nu se va îmbolnăvi, deoarece organismul lor le va recunoaște și le va combate cu succes. Vaccinările sunt disponibile împotriva multor boli, inclusiv rujeolă și tetanos.
Imunizare
Imunizările de care ai nevoie sunt decise în funcție de factori precum starea de sănătate, vârsta, stilul de viață și ocupația.
Starea de sănătate – Unele condiții sau factori de sănătate te pot face mai vulnerabil la bolile care pot fi prevenite prin vaccin. De exemplu, nașterea prematură, astmul, diabetul, afecțiunile renale, cardiologice, pulmonare, HIV și sindromul Down înseamnă că poți beneficia de imunizări suplimentare sau frecvente.
Vârsta – La vârste diferite, ai nevoie de protecție împotriva diferitelor boli care pot fi prevenite prin vaccin. Îți poți întreba medicul despre imunizările recomandate pentru bebeluși, copii, persoane în vârstă și alte persoane cu risc.
Stil de viață – Alegerile pentru stilul de viață pot avea un impact asupra nevoilor tale de imunizare. Călătoriile în anumite locuri, planificarea unei familii, activități sexuale, fumatul și sporturile de contact care te pot expune sângelui altcuiva înseamnă că poți beneficia de imunizări suplimentare sau frecvente.
Ocupație – Este posibil să ai nevoie de imunizări suplimentare și dacă ocupația ta te expune unor boli care pot fi prevenite prin vaccin sau te pune în contact cu persoane care sunt mai sensibile la probleme cauzate de boli care pot fi prevenite prin vaccin (cum ar fi bebelușii sau copiii mici, femeile însărcinate, persoanele în vârstă și persoanele cu afecțiuni cronice sau acute de sănătate).
Susținerea imunității
Sistemul imunitar este, așa cum sugerează și denumirea, un sistem și nu o singură entitate. Pentru a funcționa bine, este nevoie de echilibru și armonie. Există încă multe lucruri pe care cercetătorii nu le cunosc despre complexitatea și interconectivitatea răspunsului imun. Dar asta nu înseamnă că efectele stilului de viață asupra sistemului imunitar nu există. Cercetătorii explorează efectele dietei, activității fizice, vârstei, stresului psihologic și altor factori asupra răspunsului imun, atât la animale, cât și la oameni. Între timp, strategiile generale de viață sănătoasă sunt o modalitate bună de a începe să-i oferi sistemului imunitar susținere.
Cum susții sistemul imunitar?
Cea mai la îndemână metodă este să alegi un stil de viață sănătos. Respectarea recomandărilor generale în ceea ce privește o viață sănătoasă este cel mai bun prim pas pe care îl poți face în susținerea unui sistem imunitar puternic. Fiecare parte a corpului tău, inclusiv sistemul imunitar, funcționează mai bine atunci când este protejată de atacurile de mediu și intensificată de strategii de viață sănătoasă, precum:
- Nu fuma
- Adoptă o dietă bogată în fructe și legume
- Fă sport regulat
- Bea alcool cu moderație
- Odihnește-te corespunzător
- Ia măsuri pentru a evita microbii, cum ar fi spălarea frecventă și corectă a mâinilor
- Încearcă să minimizezi stresul