Imunitate

Suplimentele alimentare și rolul lor pentru sistemul imunitar

Suplimentele alimentare sunt la modă de o lungă perioadă de timp și au devenit și mai populare în ultima vreme. Sunt promovate în toate mediile și prin toate mijloacele posibile, pe internet, la televizor, în farmacii, în reviste și ziare, pe stradă prin intermediul panourilor publicitare etc. Iar atunci când cuvântul supliment  este așezat lângă sistem imunitar, rețeta de marketing este garantată. Ce trebuie stabilit încă de la început este că suplimentele nu vindecă boli și nici nu previn îmbolnăvirea, însă, în anumite situații și condiții pot avea un rol de îmbunătățire a funcționării sistemului imunitar.

Soluții la îndemână

Cheia către un sistem imunitar puternic stă în mâinile fiecăruia dintre noi. Consumul de fructe și legume bogate în vitamine, somnul suficient și mișcarea fizică constantă, sunt principalii factori care ne mențin sănătoși pe parcursul anului. Cercetările au arătat însă că anumite minerale, vitamine, plante și substanțe pot îmbunătăți răspunsul imun. Sunt utile mai ales în situațiile și în perioadele în care nu se cunsumă suficienți nutrienți și vitamine sau când sistemul imunitar este slăbit.

Există multe suplimente asupra cărora s-au făcut studii. În cele mai multe cazuri însă este nevoie de cercetare suplimentară pentru a putea stabili în ce măsură ajută sistemul imunitar. Iată mai jos o listă cu suplimente benefice pentru sistemul imunitar și funcționarea lui. În cazul unora dintre ele studiile vor continua.

Vitamina D ajută la combaterea efectelor agenților patogeni cu ajutorul globulelor albe din sânge, care acționează rapid atunci când Vitamina D se află la un nivel optim. Studii recente arată că suplimentele pe bază de vitamina D protejează împotriva infecțiilor respiratorii. Rezultatele au indicat că administrarea acestui supliment a scăzut semnificativ riscul de infecții în cazul persoanelor cu deficit.

Zinc este necesar în dezvoltarea celulelor și joacă un rol important în răspunsul antiinflamator. Cercetătorii au descoperit că suplimentele pe bază de zinc pot proteja împotriva răcelilor și a stresului oxidativ. De asemenea, îi ajută și pe cei care sunt deja bolnavi. Cantitatea de zinc consumată zilnic nu trebuie să depășească 40 mg, pentru că poate avea efectul invers, acela de a mări riscul de infecții.

Propolis ajută la funcționarea normală a sistemului imunitar prin proprietățile antivirale, antiinflamatoare și antioxidante. De asemenea, stimulează producerea de anticorpi.

Astragalus este o plantă folosită de mii de ani, mai ales în medicina tradițională chineză, poartă supranumele de rădăcina vieții și este faimoasă pentru presupuse proprietăți antiinflamatoare și antivirale, pentru capacitatea de menține celule tinere și pentru protecția în fața diverselor forme de stres. Cercetările arată că într-adevăr îmbunătățește răspunsul imun, sunt însă necesare studii mai amănunțite pentru că cele efectuate până acum au vizat mai ales animalel

Curcumin are proprietăți antivirale, antioxidante demonstrate și, de asemenea, s-a arătat că are un rol benefic în funcționarea sistemului imunitar. Ajută în cazuri de sindrom metabolic, artrită, anxietate, hiperlipidemie. În plus, oferă beneficii și pentru sănătatea celor care nu au neapărat probleme medicale.

Echinacea s-a demonstrat științific că anumite specii ale acestei plante (echinacea purpurea) au proprietăți antivirale și sunt utile în lupta împotriva infecțiilor respiratorii. De asemenea, este și un puternic antiinflamator, fiind știut faptul că inflamația reprezintă unul dintre principalii factori cauzatori ai bolilor.

Socul extractul de soc a prezentat în cadrul studiilor un puternic caracter antiviral și antibacterial în lupta contra agenților patogeni care provoacă infecții respiratorii și gripă. De asemenea, scurtează durata răcelilor și face ca simptomele săși piardă din severitate.

Este extrem de important ca suplimentele să nu fie luate „după ureche”, ci numai după consultarea medicului. Există situații în care suplimentele interacționează cu tratamentele alopate sau în care, dacă se depășește doza recomandată, acestea pot avea efecte negative asupra sănătății.

Articole recomandate
Imunitate

Stimularea sistemului imunitar prin excitare sexuală

3 Minute
Oricât de evoluată ar fi medicina, corpul uman continuă să fie un mister pentru oamenii de știință. Cine ar fi…
CORONAVIRUSImunitateSfaturi și opiniiŞTIRI MEDICALE

Ești părinte? Iată ce trebuie să știi pentru protejarea sănătății copilului tău în noul an școlar

1 Minute
Pentru noul an școlar, 2021-2022, Unicef recomandă părinților o bună comunicare cu administrația școlii în care elevul studiază. Părinții ar…
Alimentație sănătoasăImunitateLIFE STYLE

Vitamine pentru creier. 7 sfaturi pentru îmbunătățirea funcționării creierului

3 Minute
Vitaminele joacă un rol fundamental pentru buna funcționare a organismului. Întăresc sistemul imunitar, ne scapă de efectele neplăcute ale stresului…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *