Vitamina D

Vitamina D

Vitamina D este unul dintre nutrienții esențiali de care organismul uman are nevoie pentru a putea funcționa bine. Cunoscută și sub numele de „vitamina soarelui”, aceasta poate fi produsă direct și natural de către corpul uman, atunci când pielea este expusă la soare. S-a crezut că rolul ei principal este de a ajuta la reglarea cantității de fosfor și calciu din sânge, însă ultimele studii arată că vitamina D poate proteja împotriva multor boli, susținând astfel sistemul imunitar.

Beneficii

Vitamina D este indispensabilă în reglarea absorbției calciului și fosforului. Datorită ei, oasele, dinții și mușchii au o rezistență crescută. Dar această vitamină solubilă în grăsimi aduce și alte beneficii organismului uman:

  • previne apariția rahitismului și a osteoporozei;
  • întărește oasele, ducând astfel la evitarea fracturilor;
  • susține sistemul imunitar;
  • stimulează secreția de insulină;
  • reglează activitatea inimii;
  • stimulează glandele paratiroide;
  • ajută la prevenirea anumitor boli autoimune, precum boli inflamatorii ale intestinelor, artrita reumatoidă, scleroza multiplă;
  • stimulează funcția neuromusculară; protejează organismul împotriva infecțiilor și a răcelilor;
  • scade șansele de a dezvolta anumite tipuri de cancer: de colon, mamar, de pancreas, de prostată;
  • protejează contra depresiei;
  • în combinație cu un supliment de calciu, scade pofta de mâncare.

Deficitul de vitamina D

Din cauza unor boli sau a anumitor obiceiuri zilnice, unii oamenii au deficit de vitamina D. Lipsa vitaminei D din organism poate fi recunoscută după anumite simptome: dureri musculare, oboseală, căderea părului, crampe musculare, depresie și chiar deformări ale articulațiilor.

Analizele periodice vă pot indica dacă aveți nevoie de suplimente care să acopere lipsa acestei vitamine. Supuse riscului de a avea deficit de vitamina D sunt anumite persoane:

  • cele care se expun prea puțin la soare din diverse motive (stau prea mult în casă/la birou pe timpul zilei, poată haine care le acoperă o mare parte din piele, utilizează creme de protecție solară);
  • au pielea închisă la culoare, din cauza căreia nu pot obține suficientă vitamina D de la soare;
  • locuiesc în zone cu nivel de poluare ridicat;
  • bebelușii cu vârsta de sub un an;
  • femeile însărcinate și care alăptează;
  • femeile aflate la menopauză;
  • cei cu vârsta de peste 50 de ani;
  • cei care suferă de fibroză chistică, boala celiacă, boala Crohn, obezitate, boli hepatice sau renale;
  • cei care au făcut operații de micșorare a stomacului;
  • cei care țin diete vegane;
  • cei care iau anumite medicamente: steroizi, antiepileptice, laxative.

Excesul de vitamina D

Nu luați mai multă vitamina D decât este necesar și nu înainte de a face analize, pentru a afla dacă aveți nevoie de suplimente. Excesul de vitamina D din organism este toxic, putând conduce la diverse probleme de sănătate. Medicul este cel în măsură să decidă, în urma analizelor de sânge, pentru fiecare persoană în parte, de câtă vitamina D are nevoie.

Hipercalcemia și hipervitaminoza sunt două dintre cele mai grave complicații apărute în urma intoxicării cu vitamina D. Din cauza acestora apar simptome precum: stare de slăbiciune, sete excesivă, urinări frecvente, vărsături, diaree, constipație, amețeli, dureri de cap, stare de confuzie.

Hipercalcemia poate stopa creșterea la copii, slăbește oasele și duce la depozite prea mari de calciu în inimă, rinichi, creier, plămâni, vase de sânge, crescând astfel riscul apariției unor boli grave.

Alimente din care organismul extrage vitamina D

Pentru un aport echilibrat de vitamina D, pe timpul verii este nevoie se ne expunem la soare pentru 15 minute, de 3 ori pe săptămână. Atenție! Expunerea pe timp îndelungat la soare crește riscul apariției cancerului de piele. Persoanele cu pielea închisă la culoare absorb mai greu vitamina D de la soare.

Pe lângă expunerea la lumina solară, vitamina D poate fi obținută din anumite alimente sau chiar din suplimente alimentare, mai ales pe timpul iernii:

  • pește gras (hering, macrou, ton, sardine, somon);
  • creveți;
  • gălbenuș de ou;
  • iaurt și lapte;
  • carne roșie;
  • ficat;
  • cereale;
  • ciuperci;
  • suc de portocale.

Mai multe informații despre importanța vitaminei D aflați în această seară de la doamna doctor Paula Popiel, în direct pe pagina de Facebook și pe canalul de YouTube PortalMed

Adaugă un comentariu

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH