BOLIImunologie

Lupusul eritematos sistemic

Bolile autoimune apar pe fondul hiperactivității sistemului imunitar. Acesta nu mai diferențiază celule sănătoase de cele bolnave și ajunge să producă anticorpi care atacă țesuturile sănătoase. Diagnosticul în cazul unor astfel de boli se pune destul de greu, din cauza simptomelor neclare. Au fost identificate peste 80 de astfel boli, iar cel mai des întâlnite sunt: boala Crohn, endometrioza, psoriazisul, artrita reumatoida, lupus.

Lupusul este o boală cronică inflamatorie, care afectează cu precădere femeile tinere, cu vârsta între 15 și 44 de ani.  La nivel mondial, în jur de cinci milioane de oameni au această boală, iar un procent de 90% dintre cei afectați sunt femei. În România, peste nouă mii de persoane au lupus eritematos sistemic, forma cea mai gravă de lupus și cea mai des întâlnită. Poate produce complicații grave la nivel cardiac și renal și, de aceea, în jur de 20% dintre cei care prezintă boala decedează într-un interval de 15 ani de când au primit diagnosticul. 

Cauze Lupus

Nu au fost identificate cauze precise pentru lupus eritematos sistemic. Există însă factori care cresc riscul de a dezvolta boala:

  • Componenta genetică. Boala poate apărea dacă alți mai membri ai familiei au fie lupus, fie altă boală autoimoună.
  • Factori endocrini. Lupusul este asociat cu nivelul ridicat de estrogen, de aceea femeile sunt predispuse.
    Stresul. Studiile au arătat că în cazurile de stres post-traumatic, riscul crește cu 300%.
  • Fumatul.
  • Factorii de mediu: expunerea excesivă la razele ultraviolete, virusuri etc.

Simptome Lupus:

  • migrene;
  • oboseală extremă;
  • stare febrilă;
  • anemie;
  • dureri la nivelul pieptului, în momentul respirației profunde;
  • dureri ale articulațiilor și ale mușchilor;
  • căderea părului sau subțierea firelor de păr;
  • erupții în formă de fluture, la nivelul nasului și obrajilor;
  • fenomenul Raynaud se manifestă prin dureri ale degetelor de la picioare și de la mâini. Fluxul de sânge este restricționat, iar zonele menționate devin albastre sau albe.
  • probleme de coagulare a sângelui.

Diagnostic Lupus

Majoritatea simptomelor de mai sus nu sunt specifice doar pentru Lupus eritematos sistemic. De aceea, în multe cazuri, un diagnostic este dificil de pus. Mai ales că un caz nu seamănă cu celălalt, iar fiecare persoană bolnavă este unică prin cumulul de simptome pe care le manifestă. Specialistul ajunge să pună  diagnosticul după ce analizează simptomele prezentate de pacient, efectuează anumite teste de laborator și radiografii, studiază atât istoricul medical al pacientului cât și pe cel al rudelor sale de gradul întâi. Doar testele de laborator sau doar simptomele pe care le prezintă nu pot fi elocvente pentru a stabili că o persoană are lupus.

Rezultatele testelor de laborator care se efectuează (numărul de globule albe, cantitatea totală de hemoglobină, numărul de trombocite, viteza de coagulare a sângelui, teste pentru anticorpi etc.), pot varia în timp pot să fie pozitive și, ulterior, negative sau să aibă valori mult crescute și apoi să fie în parametri. Atunci când se întâmplă acest lucru, sunt șanse mari ca persoana testată să nu aibă lupus.

Manifestare

Așa cum am menționat anterior, boala apare atunci când sistemul imunitar produce anticorpi care atacă țesuturile, celulele și organele interne. Cele mai afectate sunt:

  • plămânii: pneumonie, hemoragii ale alveolelor;
  • pielea: iritații asemănătoare urticariei, cauzate de expunerea la soare; eritem în zona nasului și a obrajilor în formă de fluture; căderea părului, sângerări ale cerului gurii și ale gingiilor.  
  • rinichii: insuficiență renală, hematurie;
  • sistemul nervos: dureri de cap, convulsii, meningită aseptică;
  • sistemul osteo-articular: poliartrita cronică (sunt afectate în special mâinile), osteonecroză aseptică (este afectat fie femurul, fie platoul tibial), artralgii.
  • sistemul cardiovascular: miocardită, pericardită, tromboze venoase.

Manifestările bolii sunt imprevizibile, în unele perioade simptomele sunt mai severe, alteori sunt mai blânde. Un lucru e cert: viața socială și cea profesională au mult de suferit. Statisticile arată că peste 50% dintre persoanele afectate de lupus au renunțat la locul de muncă în următorii zece ani de la primirea diagnosticului.

Tratament

Nu a fost descoperit un tratament pentru vindecarea acestei boli. Tratamentul recomandat este simptomatic și este personalizat de la caz la caz. De obicei, se administrează medicamente pentru suprimarea sistemului imunitar care atacă organismul, antiinflamatoare, medicație pentru iritațiile pielii. Se folosesc și creme pe bază de steroizi.

Cercetătorii caută în permanență noi și noi căi de a stopa manifestările lupusului. La finalul anului 2019, Universitatea din Melbourne a publicat rezultatele ultimului studiu în domeniu. Oamenii de știință australieni au creat un medicament care acționează prin inhibarea unor proteine produse de sistemul imunitar, care întrețin inflamația. Prin utilizarea lui, s-a observat reducerea manifestărilor bolii la nivelul tuturor organelor afectate, îmbunătățirea aspectului pielii în zonele care au avut de suferit și reducerea dozelor de medicamente pe bază de steroizi.

 

 

Articole recomandate
AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEImunologie

Boala Still la adulți: ce este, din ce cauză apare și cum se manifestă?

3 Minute
Boala Still la adulți este o afecțiune inflamatorie rară care poate afecta întregul organismul (boală sistemică). Persoanele afectate de boala…
Afecțiuni neurologiceBOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTEImunologie

Scleroza multiplă: simptome, tratament

3 Minute
Scleroza multiplă este o boală autoimună care afectează creierul și măduva spinării provocând o gamă largă de simptome, inclusiv probleme…
BOLI, AFECȚIUNI ȘI TRATAMENTECercetare și tratamente experimentaleCORONAVIRUSImunologieŞTIRI MEDICALE

De ce liliecii nu sunt afectați de infecția cu Sars-CoV-2?

2 Minute
Tratamentul împotriva Covid, consideră cercetătorii, ar putea fi dezvoltat pornind de la răspunsul întrebării: de ce liliecii nu se îmbolnăvesc…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *