Aloe vera este o plantă suculentă cunoscută pentru proprietățile sale benefice atât asupra sănătății cât și în domeniul cosmetic. Este o plantă folosită de secole în medicina tradițională din diverse țări și culturi, iar multe dintre proprietățile sale au fost demonstrate științific.
Articolul prezintă informații esențiale despre planta de aloe vera, despre proprietățile sale și despre substanțele benefice pe care le conține precum și utilizările plantei de aloe vera în sănătate și frumusețe.
Ce este aloe vera?
Aloe vera (barbadensis miller) este o plantă suculentă utilizată în medicina alternativă.
Cu un total de 420 de specii diferite de pante de aloe vera, aceasta a fost populară în medicina indiană. Timp de secole, în funcție de tip, planta de aloe vera a câștigat o popularitate imensă, fiind folosită pentru frumusețea, sănătatea, îngrijirea pielii și proprietățile sale medicinale.
Numele aloe vera este derivat din cuvântul arab „alloeh”, care înseamnă „substanță amară strălucitoare” și cuvântul latinesc „vera”, care înseamnă „adevărat”. De secole, aloe vera a fost folosit pe scară largă în multe culturi (Egipt, Grecia, Mexic, India, China și Japonia).
Ce conține aloe vera?
Aloe vera conține 75 de componente: vitamine, enzime, minerale, zaharuri, lignină, saponine, acizi salicilici și aminoacizi.
- Vitamine: Aloe vera conține vitaminele A (betacaroten), C și E, care sunt antioxidanți. Antioxidanți neutralizează radicalii liberi. De asemenea mai conține vitamina B12, acid folic și colină.
- Enzime: Aloe vera conține 8 enzime: aliază, fosfatază alcalină, amilază, bradijinază, carboxipeptidază, catalază, cellază, lipiz și peroxidază. Bradikinaza ajută la reducerea inflamațiilor atunci când este aplicată local pe piele, iar celelalte enzime ajută la descompunerea zaharurilor și grăsimilor.
- Minerale: Aloe vera conține calciu, crom, cupru, seleniu, magneziu, mangan, potasiu, sodiu și zinc. Acestea sunt esențiale pentru buna funcționare a diverselor sisteme enzimatice și pentru căile metabolice.
- Zaharuri: Aloe vera furnizează monosacaride (glucoză și fructoză) și polizaharide.
- Antrachinone: Aloe vera conține 12 antrachinone, care sunt compuși cunoscuți în mod tradițional, ca laxative, în vreme ce aolina și emodina acționează ca analgezice, antibacteiene și antivirale.
- Acizi grași: Aloe vera furnizează 4 steroizi vegetali: colesterol, campersterol, β-sisosterol și lupeol. Toate acestea au acțiune antiinflamatoare, iar lupeolul are și proprietăți antiseptice și analgezice.
- Hormoni: Aloe vera are în componență auxine și gibereline, care ajută la vindecarea rănilor.
- Altele: Aloe vera furnizează 20 din cei 22 de aminoacizi necesari omului și 7 din cei 8 aminoacizi esențiali. Mai conține, de asemenea acid salicilic.
Beneficii pentru sănătate și frumusețe
Încă din vremuri străvechi, planta de aloe vera a fost folosită, pentru proprietățile sale multiple, atât în îngrijirea cosmetică, precum și pentru sănătate.
Aloe vera pentru ten:
Studiile au arătat că gelul de aloe vera ar putea fi eficient în tratarea mai multor afecțiuni ale pielii precum:
– psoriazis
– seboree
– mătreața
– arsuri minore
– abraziuni ale pielii
– arsuri solare minore
– acnee
– ciupituri de insecte
– iritații ale pielii
De asemenea, poate fi un remediu pentru pistrui, iar masca de protecție pentru îngrijirea tenului cu aloe vera s-a dovedit utilă în ameliorarea simptomelor de acnee și inflamații. Aloe vera este util în îngrijirea arsurilor solare, reducând inflamația pielii și senzația de disconfort.
Sucul de aloe vera ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet. De asemenea, poate ajuta și la scăderea colesterolului.
În plus, sucul de aloe vera, sau suplimentele ce conțin aloe vera, ajută la întărirea sistemului imunitar, are efect laxativ, ajută la lupta împotriva radicalilor liberi și a îmbătrânirii prin conținutul de antioxidanți,
Este important să ținem cont că aplicarea cremelor sau tratamentelor cosmetice pe bază de aloe vera poate provoca roșeață, senzație de arsură sau înțepături și, rareori, dermatită generalizată la persoanele sensibile. Prin urmare, trebuie să avem grijă să aplicăm întâi pe o zonă mică pentru a verifica o posibilă reacție alergică.
De asemenea, administrarea orală poate provoca: crampe abdominale, diaree, urină roșie. Este important să consultăm un medic înainte de a ne administra singuri acasă astfel de remedii.
Cum se folosește un tratament cu aloe vera în cosmetică?
Aloe vera este un ingredient solubil în apă, care poate fi adăugat în formulele pe bază de apă, cum ar fi tonicele, spumele și emulsiile.
Uleiul de aloe vera este, de obicei, produsul obținut prin macerarea pudrei de aloe vera într-un ulei, pentru a crea un extract.
Gelul conținut în frunzele de aloe vera conține multă apă și o concentrație redusă din componentele lipofile.
Aloe vera este un ingredient sigur, însă dozajul de aplicare depinde de forma de aloe vera în îngrijirea pielii pe care o folosiți. Urmați întotdeauna recomandările furnizorului, sau, în cazul folosirii gelului extras direct din frunze, consultați un specialist în cosmetică sau un specialist în medicină alternativă pentru a cunoaște dozajul, precum și riscurile pe care le-ar putea reprezenta pentru tenul dumneavoastră.
Surse:
https://www.healthline.com/
https://www.webmd.com/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/
https://www.news-medical.net/