Popularitatea curelor de detoxifiere a crescut din ce în ce mai mult în ultimii ani. Duse la extrem, ele pot avea însă efecte nedorite asupra organismului.
După un sezon în care în regimul alimentar au predominat produsele de origine animală, foarte mulți dintre noi se gândesc să urmeze o cură de detoxifiere. În ultimii ani, aceste diete au devenit extrem de populare. Ce spun însă specialiștii despre eficiența lor?
Ce este detoxifierea
Dietele de detoxifiere sunt intervenții menite a elimina toxinele din corp, pentru îmbunătățirea stării de sănătate și pentru pierderea în greutate. A.V. Klein și H. Kiat susțin însă, într-un studiu din 2014 intitulat „Detox diets for toxin elimination and weight management: a critical review of the evidence“, că termenul de „toxine“ (detoxifiere) este folosit necorespunzător în această sintagmă. În medicina convențională, toxinele se referă de regulă la droguri și alcool, iar detoxifierea este procesul prin care pacienții sunt ajutați să renunțe la aceste substanțe care produc dependență.
În contextul dietelor comerciale, spun autorii studiului, termenul de toxină a căpătat un sens neclar, ce cuprinde:
- factorii poluanți;
- produsele chimice;
- metalele grele;
- mâncarea procesată;
- alte produse cu potențial dăunător specifice unui stil de viață modern.
„Dietele de detoxifiere comerciale identifică rar specificul acestor toxine pe care le vizează sau mecanismul prin care le elimină, făcând dificilă realizarea unor analize corecte ale acestora. Industria detoxifierii se bazează pe ideea conform căreia chimicalele pot fi divizate în bune și rele. În realitate, în ceea ce privește majoritatea chimicalelor, cantitatea este esențială“, susțin autorii în studiul citat.
Variante de detoxifiere
Potrivit studiului realizat de A. V. Klein și H. Kiat, referitor la produsele destinate detoxifierii comercializate în SUA, aceste cure de detoxifiere sunt de mai multe feluri, de la post negru până la cure de sucuri, și adesea implică și folosirea de:
- laxative;
- diuretice;
- vitamine;
- minerale și alimente de „purificare“.
Într-un sondaj realizat în perioada publicării studiului citat, medici naturiști din USA au răspuns, în proporție de 92%, că recomandă pacienților terapii de detoxifiere, în cazuri precum:
- expunerea la toxinele din mediu;
- prevenția;
- curățarea organismului;
- afecțiuni gastrointestinale;
- boli autoimune;
- inflamații;
- fibromialgii;
- sindromul oboselii cronice;
- pierderea în greutate;
- arată sursa menționată.
Curele de detoxifiere și pierderea în greutate
Una dintre motivațiile cele mai puternice în decizia de a urma o cură de detoxifiere este pierderea surplusului de kilograme. Însă, potrivit celor doi autori menționați, niciun studiu științific nu a analizat până acum eficacitatea dietelor comerciale care promit acest rezultat. În absența unor dovezi clinice, autorii au extrapolat folosind informații din studii referitoare la alt tip de diete. Curele alimentare au de regulă un succes estimat de 20%.
O posibilă explicație ar fi aceea că oamenii și animalele au mecanisme evoluate de a se apăra împotriva pierderii în greutate, deoarece înfometarea poate duce la fertilitate redusă și chiar la moarte. Restricțiile de energie alterează expresia neuropeptidelor în special în hipotalamus, iar aceste schimbări stimulează apetitul și reduc rata metabolică.
Posibile riscuri ale dietelor de detoxifiere
De ce sunt atât de tentante aceste diete? „Purificarea este un ideal adânc înrădăcinat în psihologia umană, fiind interesant de studiat motivele pentru care oamenii sunt atrași de aceste diete extreme ale căror beneficii nu au fost dovedite. Fără nicio îndoială, obiceiurile alimentare sănătoase aduc mai multe rezultate pozitive pe termen lung decât soluțiile rapide oferite de curele de detoxifiere comerciale “, susțin cei doi autori citați.
Într-un articol referitor la dietele de detoxifiere, intitulat The dubious practice of detox, este amintită una dintre cele mai populare astfel de cure, devenită celebră prin promovarea ei de către vedete de la Hollywood. Dieta constă în consumul, timp de 10 zile, a patru căni de apa sărată dimineața, urmate, pe parcursul zilei, de un amestec format din apă, suc de lămâie, sirop de arțar și piper cayenne și de un ceai laxativ seara. Această dietă nu include proteine, acizi grași și alți nutrienți esențiali și poate cauza deshidratare și afecta funcția și flora intestinală. Cei care urmează de mai multe ori această dietă riscă să dezvolte acidoză metabolică, iar formele severe ale acestei afecțiuni pot duce la comă sau chiar la deces, potrivit sursei citate.
„Dacă organismul uman ar fi acumulat într-adevăr multe toxine, atunci ne-am fi simțit bolnavi. Conceptul de diete de detoxifiere este irațional și neștiințific. De fapt, atunci când te înfometezi, corpul va începe sa producă cetone (n.r. substanțe chimice care apar când corpul nu produce suficientă insulină, astfel că energia va fi creată prin arderea grăsimilor stocate. Dacă nivelul lor e ridicat, acestea sunt otrăvitoare). Aceste chimicale pot avea ca efecte amețeli, deshidratare, slăbiciune. Mai departe, lipsa proteinei pe o perioadă îndelungată poate compromite sistemul imunitar “, se arată pe site-ul Serviciului Național de Sănătate din UK.
Există puține studii al căror subiect să fie curele de detoxifiere și efectele lor pe termen lung. Anumite tipuri de sucuri proaspete sunt considerate a avea efecte benefice asupra sănătății, dar este nevoie de mai multe cercetări pentru a determina procesul cauză-efect. Este cert însă că organismul e capabil să lupte singur împotriva factorilor dăunătorilor de mediu, dacă este sănătos. De aceea, este recomandat să îi oferim corpului ceea ce are nevoie pentru a-i menține un sistem robust de auto-curățare, prin consum adecvat de
- lichide;
- exerciții fizice regulate;
- odihnă suficientă;
- controale medicale periodice.