Boli endocrineLIFE STYLE

Tehnici de stimulare a hormonilor fericirii

Introducere:

Hormonii sunt substanțe chimice produse de diferite glande ale corpului. Sunt transportați de sânge și sunt implicați în multe procese care se desfășoară în interiorul organismului. Controlul greutății, creșterea în înălțime sau starea de spirit sunt influențate de hormoni. Anumiți hormoni sunt responsabili de obținerea plăcerii și a senzației de fericire. Datorită acestor efecte au fost denumiți hormonii fericirii. În acest articol îți vom prezenta felul în care hormonii fericirii funcționează în organism și prin ce metode le poți crește nivelul, astfel încât fericirea să facă parte tot mai mult din viața ta.

Hormonii fericirii: cum ne influențează substanțele chimice fericirea

Pentru a înțelege mai bine felul în care funcționează hormonii fericirii, trebuie să cunoaștem rolul pe care fiecare dintre ei îl au în organism. Potrivit healthline.com, hormonii fericirii sunt:

  • Dopamina – hormon responsabil cu senzația de plăcere. Totodată, acesta ajută creierul să memoreze informații. De asemenea, are și rolul de neurotransmițător în multe activități cerebrale.
  • Serotonina – este atât un hormon, cât și un neurotransmițător, având rolul de a regla starea de spirit. De asemenea, influențează starea de somn, senzația de foame, digestia și abilitățile de învățare.
  • Oxitocina – această substanță este cunoscută și sub numele de hormonul dragostei, pentru că influențează obținerea plăcerii sexuale. Oxitocina joacă un rol important în ceea ce privește nivelul de empatie și încredere.
  • Endorfina – această substanță este un analgezic natural, pe care corpul îl secretă atunci când se confruntă cu durerea provocată de stres sau disconfort.

Toate aceste activități de care hormonii fericirii sunt responsabili sunt manageriate de creier, prin sistemul limbic, se arată într-un studiu publicat de Biblioteca Națională de Medicină a Institutului Național de Sănătate Publică, SUA. Creșterea metabolismului la nivelul sistemului limbic poate genera depresie sau anxietate. De asemenea, acest proces poate fi influențat și de situațiile de stres. Corpul decodifică aceste informații și face eforturi pentru a le diminua efectele. Astfel, intră în acțiune hormonii fericirii. Serotonina și dopamina se activează și pot influența în mod pozitiv starea de spirit. Datorită hormonilor fericirii, am putea deveni mai puțin preocupați de gândurile negative care ne apasă și ne-am putea preocupa mai mult de obținerea plăcerii și a unei stări de bine. Creșterea nivelului de endorfine într-o situație stresantă ne-ar putea ajuta să proiectăm către creier senzația de relaxare. Datorită acestui hormon al fericirii putem identifica mai ușor soluții pentru problemele stresante.

Legătura dintre hormonii fericirii și tulburările psihice

Pentru o bună funcționare a organismului, hormonii fericirii trebuie să aibă un nivel optim. În caz contrar, există riscul apariției unor dezechilibre ce pot genera anumite tulburări psihice. Astfel, un deficit de serotonină poate provoca depresie, anxietate sau probleme de memorie. De asemenea, dacă organismul secretă prea puțină dopamină, am putea suferi alterări ale dispoziției. Diminuarea endorfinelor ne expune riscului dezvoltării tulburărilor obsesiv-compulsive (TOC). Endorfinele informează creierul cu privire la îndeplinirea unei sarcini. Dacă facem curățenie în cameră, creierul ne va înștiința, datorită endorfinelor, că acțiunea s-a încheiat. Deficitul de endorfine ne-ar putea face să simțim nevoia de a curăța camera în mod obsesiv, până când vom fi mulțumiți de rezultat. Un nivel scăzut al hormonilor fericirii poate genera și sindromul „inimii frânte”.

Sfaturi pentru creșterea nivelului hormonilor fericirii

Pentru a preveni apariția tulburărilor psihice, este recomandat ca nivelul hormonilor fericirii în organism să fie optim. Există metode ușor de pus în practică prin care putem obține acest rezultat, iar hormonii fericirii ne-ar putea ajuta să avem stări de spirit pozitive:

  • Plimbările în natură – natura este un aliat puternic al organismului chiar și atunci când este vorba despre hormonii fericirii. Expunerea la soare și la aer curat ajută la creșterea nivelului de serotonină și dopamină.
  • Exercițiile fizice – mișcarea ajută și la creșterea nivelului hormonilor fericirii, prin antrenarea metabolismului la nivelul întregului organism.
  • Socializarea – întâlnirile cu prietenii apropiați ne pot ajută să depășim emoțiile negative și să restabilim starea de bine. Întâlnirile cu persoanele dragi ne-ar putea ajuta să creștem nivelul de dopamină.
  • Muzica – muzica poate influența în mod benefic starea de spirit și ar putea ajuta la creșterea nivelului hormonilor fericirii. Unii terapeuți folosesc meloterapia, atunci când lucrează cu persoane care suferă de depresie sau anxietate.

Surse: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4449495/

https://www.healthline.com/health/happy-hormone#music

Articole recomandate
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Uleiul de in: beneficii, recomandări și modalități de utilizare

3 Minute
Semințele de in sunt cunoscute pentru numeroasele lor beneficii pentru sănătate printre care se numără aportul unei doze consistente de…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Fructoza este dăunătoare pentru organism? Află tot ce trebuie să știi despre zahărul din fructe

3 Minute
Alături de glucoză, fructoza este una dintre cele două componente ale zahărului adăugat. Conform specialiștilor, fructoza este cel mai dăunător…
Alimentație sănătoasăLIFE STYLE

Beneficiile consumului de smochine

2 Minute
Smochinele sunt asociate cu sănătatea și cu prosperitatea încă din cele mai vechi timpuri. Smochinele nu sunt un fruct obișnuit,…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *